Editorial Politic

Strategia politică, înlocuită cu instinctul de prădător

Câtă strategie politică se află în comportamentul principalilor lideri politici vâlceni, şi cât instinct de prădător, doar Dumnezeu poate spune. Că la Vâlcea politica se face mai mult după ureche decât în baza unor principii, asta nu mai miră pe nimeni. Departe de politica mare, liderii locali iau deciziile pe care le consideră ei potrivite cu realitatea momentului. Forurile colective de conducere ale organizaţiilor judeţene au un rol mai mult consultativ, preşedinţii asumându-şi majoritatea deciziilor importante. Unii dintre ei o recunosc, alţii nu. Echipele de conducere ale filialelor au mai mult un rol consultativ, acţionând ca urmare a unor hotărâri, bune sau rele, luate la vârful piramidei.

Observatorii vieţii politice locale au remarcat deja că PSD şi PD-L şi-au conturat modurile de acţiune, în contextul campaniei electorale pentru prezidenţiale. Le spun moduri de acţiune şi nu strategii, întrucât acestea din urmă implică o sofisticare a instrumentelor politice, absentă de altfel în cea mai mare parte din arsenalul vieţii de partid în teritoriu. Atât Ion Cîlea, cât şi Mircia Gutău au ales lupta corp la corp, în dauna discursului politic, a mesajului clar transmis în media. Cei doi sunt convinşi că bătălia electorală trebuie dusă de la om la om, pe stradă, pe uliţă, în bâlciuri. În viziunea lor, orice altă formă de acţiune ar fi inutilă, atâta timp cât voturile se câştigă pe fapte, nu pe vorbe. Fie că este vorba de audienţe în teritoriu, fie de mese cu zeci de primari, Cîlea şi Gutău încearcă, pe cât posibil, să scurteze distanţele, să taie curbele, să obţină efecte pozitive fără o sofisticare ce ar duce la diluarea mesajului şi acţiunii politice. Şi unul, şi altul au înţeles că bătălia electorală se dă altfel la Berislăveşti decât la Bucureşti.
De aceea, vom asista la o campanie electorală în care lucrurile cu adevărat importante se vor fi petrecut cu mult timp înainte. Mai exact, în iulie, august, septembrie şi octombrie. Noiembrie – cu cele 30 de zile ale sale de campanie electorală oficială, va fi doar luna afişelor, bannerelor şi sloganurilor. Până atunci însă, atât Cîlea, cât şi Gutău vor putea avea bilanţuri cu marje mici de eroare, ale „strategiilor” aplicate în teritoriu. Ambii vor putea spune cât vor obţine din fiecare localitate, câţi primari le sunt fideli şi câţi au bătut palma cu adversarul. Cu o precizie aproape matematică, Ion Cîlea va putea contoriza voturile obţinute în urma orelor petrecute în teritoriu iar Mircia Gutău va fi în stare să cuantifice amortizarea şpriţurilor şi fripturilor dăruite la Bujoreni.

În tot acest timp, PNL pare detaşat de luptele crâncene date zilnic de pedelişti şi social-democraţi. Emilian Frâncu este mai preocupat să obţină un nou mandat de preşedinte al organizaţiei decât de alegerile prezidenţiale. Gafa teribilă pe care a făcut-o, propunând organizarea alegerilor interne cu doar două luni înaintea prezidenţialelor, va costa dramatic PNL-ul. Este limpede că liberalii vâlceni sunt preocupaţi în această perioadă, în primul rând, de alegerile interne, gândindu-se că după 27 septembrie este timp suficient şi pentru Crin Antonescu. Nu va mai fi timp, până la acea dată pesediştii şi pedeliştii având grijă să-şi împartă teritoriul. În orele petrecute de Emilian Frâncu la televizor, explicând că de fapt el nu este în competiţie cu Cristian Buican, ci jurnaliştii sunt nebuni, PSD şi PD-L îşi împart, într-o încleştare teribilă, feudele liberale. Se vede cu ochiul liber că deja o serie de primari PNL cochetează cu cele două partide, mai ales că tentaţia este maximă. Ion Cîlea joacă tare cu fondurile judeţului, Mircia Gutău se bazează pe banii guvernului, promişi cu dărnicie de Vasile Blaga. Caşcavalul nu este însă dat pentru că un anumit primar are ochii albaştri; fiecare miliard de lei va fi cuantificat în voturi. Şi nu pentru PNL, ci pentru Traian Băsescu sau Mircia Geoană.
Octavian HERŢA

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button