Liga III

„Ne dorim promovarea în sezonul viitor”

De-a lungul timpului s-au perindat pe banca singurei formaţii de Liga a III-a din judeţul nostru mai mulţi antrenori, majoritatea sau chiar toţi din cadrul clubului Oltchim. Conducerea administrativă le-a oferit tuturor tehnicienilor şansa de a se remarca şi la nivelul seniorilor, oprindu-se în cele din urmă la Marian Deaconescu, ce a revenit pe banca tehnică a formaţiei chimiste după alte două experienţe avute la cârma acestei grupări. Marian Deconescu ne-a vorbit în cadrul unui interviu despre ce a însemnat FC Oltchim în cea de-a doua parte a campionatului, obiectivele de viitor ale acestei formaţii, despre juniori, AS Mihăeşti, calitatea sa de observator al AJF şi despre fotbal, în general.

* Cum a fost acest campionat pentru FC Oltchim? Vorbiţi-ne în special despre perioada în care aţi condus echipa de pe bancă!
– Da, am revenit pentru a treia oară pe banca Oltchimului. Am avut un sfârşit de campionat bun. Nu am suferit decât două înfrângeri, la Gaz Metan Craiova, echipa de pe primul loc, în minutul 97, iar la Mătăsari am fost învinşi în urma unui penalti acordat echipei gazdă. Îmi doream să câştig şi aceste două meciuri, dar pentru mine e foarte bine şi aşa. E un bilanţ pozitiv. Am terminat pe +3 la «adevăr», am reuşit să bag în teren cât mai mulţi tineri, să le dau o şansă şi lor. Puteam obţine totuşi mai mult. Am avut, însă, acele sincope, remizele de «acasă» cu Jiul Rovinari şi Chimia Craiova, aşa că am ratat locul 4. Cu mai multă atenţie, echipa se putea duce şi la locul 2. Oricum, per ansamblu, eu sunt mulţumit de comportarea jucătorilor. Mă aşteptam la mai mult de la Nicorici, Dănuleţ şi alţii. Pe Nicorici îl aştept pe 2 iulie, fără kilogramele în plus, iar pe Dănuleţ, cât mai pregătit.

* A fost mai bine decât la prima experienţă avută pe banca Oltchimului?
– A fost mai bine acum. Dar chiar şi atunci, prima şi a doua oară, când am fost schimbat, echipa era «pe plus», stătea foarte bine, pe locul 5. Dar au fost alte cauze ce au dus la înlocuirea mea.

* Vă aşteptaţi ca acum să aveţi o „domnie” mai lungă?
– Nu, nu mă gândesc la asta. O lună, două, trei luni sau o etapă, eu trebuie să-mi fac datoria, echipa să joace bine, un fotbal mai plăcut, cu faze multe de poartă, un joc mai în viteză. Dar pentru asta avem nevoie de un cantonament cât mai bun în vara aceasta.

„Cine nu rezistă ritmului impus de mine, va dispărea”

* Veţi beneficia de un cantonament în această vară?
– Încă nu ştim exact unde va avea loc, dar din ce mi-a spus domnul Diculoiu, vom merge 10 zile la munte, într-o staţiune din Vâlcea sau din afara judeţului. Şi acolo vom face un cantonament dur, fiindcă o echipă, pentru a avea clarviziune, o idee de joc, trebuie să alerge. Avem exemplu pe Unirea Urziceni, o formaţie fără jucători cunoscuţi, care aleargă. Jucătorii noştri sunt nepregătiţi fizic, aşa că nu voi tolera nici o abatere de la pregătire, accidentări sau altceva. Cine nu rezistă ritmului impus de mine, va dispărea, indiferent de nume, că e tânăr, că e bătrân. Nu voi mai ţine cont.

* Există jucători care şi-au manifestat dorinţa de a se despărţi de FC Oltchim în această vară?
– Nu ştiu nimic concret. Se aude că mai sunt jucători care ar dori să plece. Dar fiecare e liber să facă ce vrea. Dacă cineva consideră că-i e mai bine la o altă echipă şi nu sunt condiţii aici, e liber să plece. Nu ţinem pe nimeni cu forţa. Ne descurcăm cu ce avem. Dar eu spun că deocamdată, cât timp salariile s-au luat la timp, pe criza aceasta, e totuşi bine la clubul Oltchim. Ştiu că şi-ar dori unii jucători să se îndrepte spre Lăpuşata, spre unele echipe de Liga a IV-a, dar n-am certitudini şi nici nu mă interesează.

* Vă aşteptaţi ca la reunire să nu vă reîntâlniţi cu întreg lotul?
– Mă aştept ca la reunire să fie tot lotul. Nu mă aştept la surprize. În plus, sper să avem şi doi trei jucători noi, tineri, din judeţ, care pot face faţă acestui nivel. Avem 10 zile de antrenamente până vom pleca în cantonament, voi face şi un joc amical în această perioadă pentru a stabili lotul. Cine va merita, se va regăsi printre cei 24 de jucători care vor merge în cantonament. Am în vedere vreo 2-3 jucători din Liga a IV-a, dar nu pot să dau încă nume. O să-i chem la reunirea lotului şi mă voi convinge dacă pot face faţă la Liga a III-a.

* Aveţi în vedere jucători şi de la AS Mihăeşti?
– O parte dintre cei pe care mă bazam, m-au cam dezamăgit. Mă refer aici la Nania, Ciochină, dar le voi da o şansă la reunire şi dacă merită vreunul, mai discutăm. Oricum, dintre toţi, Tănăsie cred că va fi în lotul Oltchimului. E un jucător care şi la Mihăeşti şi-a văzut de treabă şi a jucat foarte bine. Un alt jucător care m-a mulţumit oarecum e juniorul Ceapă. Poate se va regăsi şi el printre cei patru juniori pe care trebuie să-i găsesc pentru a-i folosi în Liga a III-a. De fapt, mi-am format deja o idee în acest sens. Juniorii pentru campionatul viitor probabil aceştia vor fi: Vasile, Răcăreanu, Amza, Ceapă şi alţi doi care vor convinge. Nu o să mai ţin prea mulţi juniori în lot care nu merită.

„Nu voi mai reveni la AS Mihăeşti”

* Cum decurge colaborarea cu formaţia de Liga a IV-a?
– Colaborarea a decurs bine cât timp s-a onorat financiar domnul primar. În ultimul timp, însă, situaţia s-a schimbat. Eu am rămas dezamăgit. Sunt vreo 6-7 restanţe la băieţi, vreo 2-3 la mine. Sper ca până la începerea noului sezon de Liga a IV-a lucrurile să revină la normal. Oricum, chiar dacă voi fi schimbat de la echipa mare, nu mai revin la Mihăeşti. Rămân cu grupele de republicani şi cele de juniori pe care le-am format.

* S-a stabilit obiectivul pentru sezonul viitor?
– Obiectivul e ca în fiecare an clasarea în primele patru echipe şi promovarea. Orice antrenor, indiferent de lotul pe care îl are, trebuie să se gândească la cât mai mult. Eu mi-aş dori locul 1 sau 2, ca să mergem la baraj. Consider că nu e imposibil de realizat, chiar şi cu lotul actual. Avem jucători cu experienţă, precum Vlădoi, Creangă, Bărbuţ, Cumpănaşu, care, împreună cu Stoica, Marinescu, Preda şi ceilalţi juniori, cred că pot îndeplini obiectivul. Dar asta doar cu seriozitate, disciplină şi multă muncă.

„Aş prefera să fim într-o serie cu echipe din Ardeal”

* Vă aşteptaţi la un campionat mai puternic în sezonul viitor?
– Aştept întâi să văd în ce serie vom fi băgaţi. Oricum, indiferent unde vom juca, mă aştept la un campionat mai puternic. Eu cred că şi criza asta o să înceapă să mai treacă, vor fi oameni cu potenţă financiară şi vor apărea trei-patru echipe care-şi vor dori promovarea. Dar noi suntem un club serios şi putem face treabă bună. Iar în privinţa seriilor, dacă se vor schimba din nou, sincer aş prefera să fiu într-o serie cu echipele din Ardeal, care joacă un fotbal mai curat. Însă, indiferent unde vom fi, trebuie să ne facem datoria şi să jucăm.

Stoica şi Vasile, curtaţi de CSM

* Apropo de jucători care pot face saltul spre un nivel superior, cine credeţi că ar merita să avanseze de la FC Oltchim şi dacă au existat oferte?
–  Stoica a fost curtat. Chiar şi acum am înţeles că e ofertat de o echipă din Chiajna, dar şi de CSM. Alături de Stoica, Marinescu şi Preda ar merita să joace la nivelul Ligii a II-a. Dar mai sunt şi alţii care merită să facă pasul mai sus, însă trebuie să muncească mai mult. Mă refer aici la Nuţu, jucător de la care aştept mai mult în sezonul viitor, la juniorul Vasile, care e curtat de UTA şi de CSM Rm. Vâlcea, dar el are deja aere de vedetă. Am discutat cu Vasile, i-am explicat că nu procedează bine, că trebuie să muncească, să fie băiatul acela modest pe care l-am crescut. Oricum, în privinţa tuturor, clubul decide dacă le dă sau nu drumul. Pentru FC Oltchim, cred că ar fi bine. În ziua de azi e bine să poţi vinde un jucător, doi, să ai o sursă de finanţare cu care să mai trăieşti un campionat.

* Au fost probleme cu baza sportivă. Vă aşteptaţi să nu aveţi unde juca din toamnă?
– Terenul e pierdut. Ne aşteptăm oricând să ne dea afară. Din ce a spus domnul Diculoiu, şi dânsul ştie mai bine, am înţeles că Oltchimul doreşte să-şi facă propria bază sportivă. Dar acum trebuie să se rezolve problemele la Combinat. Oricum, eu zic că nu se va renunţa la echipa de fotbal, fiindcă deja şi-a făcut un nume în oraş şi ar fi păcat să se desfiinţeze. Iar ideea de a juca la Mihăeşti nu cred că poate fi luată în calcul, pentru că terenul nu e regulamentar, suprafaţa de joc e tare. Există posibilitatea să nu avem unde juca, dar aş mai vedea soluţii. Cu ajutorul Primăriei, la baza de la Căzăneşti, pe Hidroelectra ar fi o soluţie, dar asta depinde de conducere. Noi nu avem nici o putere, ne dorim doar să activăm în continuare la clubul Oltchim.

Nemulţumit de delegări, intenţionează să renunţe la funcţia de observator

* Să vorbim şi despre fotbalul judeţean, unde, ca observator al AJF, aţi văzut multe meciuri. Ce părere aveţi despre nivelul în care se află competiţia?
– Am văzut multe meciuri. Eu m-am dus ca observator nu pentru a face rău vreunui arbitru, ci din dorinţa de a vedea câte un jucător tânăr, junior, să-l pot lua la FC Oltchim. N-am reuşit, deşi am văzut multe echipe. Majoritatea echipelor se bazează pe jucători foarte în vârstă, peste 30 de ani, care nu mai pot face faţă Ligii a III-a. Jucători tineri sunt foarte puţini, poate şi pentru faptul că mulţi optează să meargă la muncă în străinătate, renunţă să mai joace fotbal după 18 ani. Iar ca observator am mai avut şi nemulţumiri, cu delegările. Eu am vrut să ajut AJF-ul, nu să fac rău, dar sunt mai multe lucruri acolo care m-au nemulţumit, pe care nu vreau să le dezvălui. Cred că din toamnă o să renunţ la funcţia de observator. Încă nu sunt hotărât, dar o să văd. Atâta timp cât văd că delegările sunt făcute aşa cum sunt, ţi se dă un meci pe lună, iar alţii au câte două-trei într-o săptămână, nu are rost să mai continui, pentru că nu e corect. Şi vorbesc acest lucru în numele mai multor observatori nemulţumiţi. Consider că la meciurile importante ar trebui să fie delegaţi şi alţii, nu tot timpul aceiaşi observatori, aceiaşi arbitri. De aici pleacă şi nemulţumirile delegaţilor multor echipe. Lipsa de încredere când văd aceiaşi observatori, aceiaşi arbitri. E normal să apară şi probleme.

* Ce părere aveţi de ratarea promovării CSM-ului?
– Au fost şanse foarte mari pentru CSM, dar în fotbal intervine şi neşansa. Ei au jucat bine în tur, foarte bine începutul returului, dar campionatul se joacă până la final. E păcat pentru că era foarte bine pentru oraşul nostru să avem o echipă în Liga I, dar totuşi e mulţumitor că au ajuns la un nivel înalt şi între primele locuri. CSM e o echipă cu potenţial, de care se sperie foarte multe formaţii. Având în vedere că Unirea Alba Iulia şi Internaţional Piteşti au promovat, sper ca anul viitor să fie rândul nostru. Lumea îşi doreşte, ar veni la meci, Artimon e un antrenor foarte bun şi un băiat foarte deştept, inteligent. Am văzut că merge şi la meciurile juniorilor, le dă şansă şi acestora. E un antrenor care nu trebuie pierdut. O echipă nu se formează într-o jumătate de an, trebuie răbdare. E mai bine să aşteptăm doi ani, să formăm o echipă bună, cu jucători având contracte pe minim doi-trei ani, nu jucători împrumutaţi pe 6 luni, pentru că niciodată nu vom face o echipă în acest mod, chiar dacă aceştia sunt valoroşi. Jucătorul care vine pentru 6 luni, acela nu mai e cu gândul la obiectivul echipei. Cel care e legat de club doi-trei ani, va juca.

* S-a încercat la un moment dat o colaborare între FC Oltchim şi CSM. Cum mai stă situaţia în acest moment?
– S-a încercat, dar această problemă nu ţine de mine. Conducerile celor două formaţii trebuie să se înţeleagă. Dar nici nu prea avem noi aşa mulţi jucători care să poată juca la Liga a II-a. Ar fi bună totuşi o colaborare, să avem fotbalişti pe care CSM-ul să-i poată folosi, să ne dea şi nouă doi-trei jucători. Oricum, există colaborare, dar la juniori. Ne înţelegem bine, ne-am ajutat când a fost nevoie. Dacă un jucător a vrut să meargă la CSM, nu ne-am opus niciodată şi nu mă voi opune dacă acel jucător consideră că poate face astfel pasul mai sus.
Simona SIMA

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button