Liga II

„Vâlcea are tradiţie în fotbal, nu poate fi satelitul celor din Tg. Jiu”

Din momentul în care a afirmat că jucătorii locali, nici măcar cei foarte talentaţi, nu sunt luaţi în calcul de oficialii Clubului Sportiv Municipal, antrenorul Vasile Grossu i-a pus pe jar pe conducătorii din Zăvoi. Florin Verigeanu i-a răspuns reputatului antrenor, însă acesta din urmă a dorit să facă acum alte referiri, la fel de incendiare, la adresa celor care răspund de destinele echipei de frunte a oraşului.

„CSM – echipa cu cel mai bun lot din Liga a II-a”

Trei sunt punctele principale de vedere pe care Vasile Grossu a ţinut să le scoată în evidenţă cu acest prilej.

„În primul rând, vreau să precizez că n-am contestat niciodată valoarea echipei CSM Rm. Vâlcea. Ba din contră, am declarat, vara trecută, şi mai ales după ultimele transferuri din iarnă, că este formaţia cu cel mai bun lot dintre toate cele de Liga a II-a. L-am apreciat pe slovenul Jaka Stromajer şi după meciul cu Internaţional Curtea de Argeş, atunci când a ratat trei ocazii singur cu portarul. Deci nu pun în discuţie valoarea jucătorilor, şi nu numai a echipei de bază, ci şi a lotului pe care CSM îl are la dispoziţie la ora actuală”, spune Grossu.

„E inadmisibil ca printre titulari să nu se afle nici un jucător vâlcean!”

„Al doilea punct pe care vreau să-l ating este afirmaţia domnului Verigeanu că ar fi fost maliţioasă remarca mea referitoare la «buletinul de Vâlcea al lui Alin Savu». Doar realitatea m-a făcut însă să afirm aşa ceva. La ora actuală, în echipa CSM Rm. Vâlcea nu avem nici un jucător titular cu buletin de Vâlcea. Şi asta în condiţiile în care în judeţul nostru există Centrul de copii şi juniori al CSM Rm. Vâlcea, Centrul de copii şi juniori al FC Oltchim, Clubul Sportiv Şcolar din Rm. Vâlcea, Clubul Sportiv Şcolar din Drăgăşani, dar şi alte şcoli particulare care pregătesc copii şi juniori. Deci nu se pune problema că n-ar exista tinere talente sau că n-ar exista jucători bine pregătiţi! Se ştie prea bine că Raul Rusescu face parte din echipa campioană a României în sezonul 2008-2009, Unirea Urziceni, că Florin Costea este component al lotului naţional de seniori, şi împreună cu fratele său, Mihai, este component al unei echipe de frunte din Liga I, Univ. Craiova, iar alţi jucători vâlceni sunt titulari la echipe de Liga a II-a, la Liberty Salonta, la FC Snagov, şi altele. Repet, talente sunt! De ce nu cresc în Zăvoi, poate ne dă o explicaţie domnul Verigeanu?”, întreabă Grossu.

De ce tinerele talente nu se pot afirma în Zăvoi?

Vasile Grossu pune din nou degetul pe rană şi se întreabă cât se poate de realist de ce tinerii jucători vâlceni nu se pot afirma la CSM Rm. Vâlcea. „Am atras atenţia acum doi ani despre un jucător tânăr, de vreo 12 ani, de la Drăgăşani, pe care-l chema Păun. Ştiţi unde joacă la ora actuală? La Steaua Bucureşti, în timp ce alţi doi jucători de la CSM Drăgăşani sunt cooptaţi în lotul echipei Rapid Bucureşti. Deci sunt talente, problema e că nu pot ajunge la CSM Rm. Vâlcea. Cei care sunt interesaţi să tragă concluziile!”. „În toată istoria fotbalului vâlcean nu s-a întâmplat însă ca la echipa de frunte a oraşului să nu existe măcar un jucător vâlcean titular. Nu se poate aşa ceva, e inadmisibil! Este aproape imposibil, mai ales la acest nivel, în Liga a II-a. Dar mai ales la nivelul tradiţiei fotbalului vâlcean! Mai ales că acum se face performanţă şi nu prea!”, afirmă în continuare tehnicianul echipei Lotru Brezoi.

„Unde sunt juniorii aduşi la Vâlcea acum 2-3 ani, din alte centre din ţară?”

După ce a activat ani buni ca antrenor la mai multe grupări din ţară, Vasile Grossu a căpătat o experienţă deosebită şi ştie cum decurg lucrurile în acest fenomen. „A treia problemă pe care vreau s-o ating este că n-am intenţionat sub nici o formă să împiedic ca oamenii din conducerea administrativă să-şi facă treaba aşa cum trebuie. Dar întrebări, pentru că nu este o echipă particulară, ci a oraşului, subvenţionată de către Primăria Râmnicului, pot să pun. Dacă, pe termen scurt, lucrurile sunt bune, nu foarte bune, ce se va întâmpla pe termen lung, atâta timp cât noi schimbăm echipa din şase în şase luni? Câştigăm un meci, câştigăm altul, apoi şi pe al treilea, dar ce se întâmplă anul viitor, ce se va întâmpla peste doi ani, dacă nu există o strategie pentru jucătorii locali?”.
„Vizavi de acest aspect, aş mai pune o întrebare, dar s-ar putea să fiu catalogat iarăşi drept maliţios şi să creadă lumea că am alte interese. Unde sunt juniorii aduşi la Vâlcea acum 2-3 ani, din alte centre din ţară? Unde joacă ei? Unde evoluează portarul de anul trecut, Râmniceanu, considerat de toţi o mare speranţă? În Liga a III-a, la o echipă din Seria a IV-a. Deci nu au fost transferaţi nişte juniori care să fie talente reale, de perspectivă, care să facă pasul spre eşaloanele superioare”.
Concluzia dată de Vasile Grossu este una singură: în acest caz, dacă tot s-au promovat juniori din alte centre, de ce nu s-a apelat la localnici? Pentru că tot există acest centru de copii şi juniori în Zăvoi, la care lucrează atâţia antrenori şi care ar trebui să alimenteze deja echipa de seniori cu tinere talente.

„Bugetul nu e un criteriu de departajare”

În condiţiile în care Florin Verigeanu a declarat recent că bugetul CSM-ului în ultima ediţie de campionat a fost totuşi de 800.000 de euro, deşi cei mai buni jucători nu sunt plătiţi de către Vâlcea, Grossu nu crede că bugetul decide neapărat cine promovează şi anulează din start afirmaţia oficialului din Zăvoi care a spus că Internaţional Curtea de Argeş a terminat mai sus pentru că a avut un buget dublu. Exemplul cel mai elocvent: Dinamo Bucureşti a pierdut titlul naţional în faţa celor de la Unirea Urziceni, echipă compusă din jucători ieftini. „Acum doi ani, Delta Tulcea a terminat pe primul loc deşi avea un buget de doar 250.000 de euro. Deci e clar că nu bugetul e un criteriu de departajare. Păi dacă ai echipa cea mai bună, un buget de 800.000 de euro în Liga a II-a cred e destul de mare. Mai ales în condiţiile în care chiar domnul Verigeanu declară că jucătorii împrumutaţi sunt plătiţi de către Univ. Craiova şi de către Pandurii Tg. Jiu. Nu mă leg însă de problemele de organizare, de buget, care de asemenea sunt puncte destul de sensibile. E bucătăria lor, e treaba fiecăruia ce face, cu toate că am dreptul, ca şi cetăţean al oraşului Rm. Vâlcea, să întreb şi asemenea lucruri, pentru că se rulează bani publici. Dacă ar fi fost un club particular, atunci patronul putea să facă ce vrea cu banii lui. Pe mine mă interesează însă în mod special de ce fotbaliştii vâlceni sunt daţi la o parte. Repet, în toată istoria fotbalului vâlcean, nu a existat ca într-un campionat să nu existe titular un vâlcean! Şi în contextul în care există atâtea centre de copii şi juniori, deci există preocupare la nivel juvenil, şi nu ducem lipsă de fotbalişti talentaţi!”, mărturiseşte Grossu.

„Vâlcea nu e Slatina sau Pocreaca!”

Vasile Grossu nu mai vede cu ochi buni colaborarea cu Pandurii Tg. Jiu şi spune că Vâlcea are o tradiţie fotbalistică deosebită şi nu poate rămâne „satelitul” unei grupări care s-a zbătut câteva decenii prin eşaloanele inferioare. „Nu putem să fim mereu un satelit al echipei din Tg. Jiu! Păi, ce, Vâlcea e Slatina sau e Pocreaca? La Vâlcea a existat tradiţie fotbalistică, am fost peste 10 ani în Divizia A, am câştigat Cupa României. Ce tradiţie are Pandurii Tg. Jiu în fotbal? S-a zbătut vreo 50 de ani prin Divizia C! Şi s-a zbătut, nu glumă… Vâlcea nu poate să fie satelitul nimănui, al nici unei echipe, pentru că Vâlcea are o tradiţie în acest sport, aici a existat mereu o emulaţie deosebită pentru fotbal. Eu n-am văzut nicăieri, pe unde am umblat prin ţară, ca la nivel de copii, să existe un entuziasm atât de mare ca la Rm. Vâlcea. Păi, dacă te duci la grupele de copii de 10-12 ani din Vâlcea se umple terenul. La Brăila, în schimb, îi plăteam să vină la antrenament! Pentru că acolo este o altă tradiţie: box, lupte, caiac-canoe, ciclism, iar fotbalul nu reprezenta o preocupare deosebită pentru oameni”, subliniază Grossu, iar apoi adaugă: „Faptul că nu s-a optat până la urmă pentru varianta promovării mi se pare a fi o strategie foarte realistă. Probabil că şi cei din Zăvoi s-au gândit: «De ce să intrăm în Liga I, să nu avem fondurile necesare, să ajungem ca Gloria Buzău, să facem doar câteva puncte, şi să secăm bugetul local de bani, iar apoi să o luăm de la capăt, printr-o fuziune!». În schimb, politica aceasta nefastă, de a ne baza pe jucătorii altora, este falimentară din punctul meu de vedere”.
Nicolae CIUCESCU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button