Administratie

„Bănuiesc că SAPARD a fost supusă unor presiuni fantastice de natură politică”

• primarul comunei Şirineasa, Dan Săraru, acuză modul preferenţial de aprobare a proiectelor integrate de 2,5 milioane euro

În lista iniţială apărută neoficial la SAPARD Craiova şi la SAPARD Vâlcea, pe data de 13 mai, Şirineasa era una dintre cele 12 localităţi care urmau să primească notificări pentru finanţarea proiectului integrat de 2,5 milioane euro (în valoare de peste 100 miliarde lei vechi), iar primarul Dan Săraru îşi vedea visul împlinit: „Nu am avut niciodată un proiect de o asemenea valoare. Nici măcar lucrările de apă – terminată şi canalizare – în curs de finalizare, nu însumau atât!”.

„Nu credeam că e posibil aşa ceva din partea unei agenţii care administrează bani europeni”

Peste noapte însă, dintre cele 12 proiecte acceptate, Şirineasa, şi încă o localitate, Făureşti – singura cu 75 de puncte – au dispărut surprinzător de pe listă, iar bucuria s-a transformat într-o mare dezamăgire pentru primarul Dan Săraru. „Motivul pentru care Şirineasa a fost exclusă de pe listă nu îmi este cunoscut. L-am considerat la momentul respectiv ca fiind unul politic, şi-l consider şi în acest moment la fel. Pentru că şi în perioada premergătoare anunţării acestei liste de 12 localităţi, dar mai ales după aceea, eu zic că s-a făcut lobby – nu trafic de influenţă! – de către reprezentanţii anumitor formaţiuni politice pentru promovarea unor proiecte şi probabil pentru nefinanţarea altora. În aceste condiţii, bănuiesc că oamenii de la SAPARD au fost supuşi unor presiuni fantastice de natură politică. Cred că este pentru prima oară când agenţia SAPARD îşi dă cu stângul în dreptul. Altfel nu îmi explic cum s-a putut anunţa într-o primă fază o listă cu 12 localităţi propuse pentru finanţare, din care peste noapte au rămas doar 10, iar peste încă o săptămână doar 6, pentru ca apoi să apară încă 3, altele decât cele anunţate iniţial?! Nu credeam că e posibil aşa ceva din partea unei agenţii care administrează bani europeni. Este simplu de înţeles că atunci când, pe listă, sunt 12 localităţi, apoi 10 sau 6 şi-n cele din urmă 9, există presiuni! Este foarte clar, iar presiunile nu pot să fie decât de natură politică”, spune Dan Săraru.

Prima oară – o contestaţie, iar apoi la judecată!

După ce va primi notificarea oficială din partea SAPARD, primarul comunei Şirineasa este decis să depună o contestaţie, iar apoi să dea agenţia în judecată pe cale civilă. Săraru îşi doreşte ca reprezentanţii SAPARD care au controlat dosarul la Vâlcea şi la Craiova să răspundă pentru eligibilitatea pe care au dat-o proiectului de 2,5 milioane euro. „Vreau să văd ce va scrie în acea notificare pe care o voi primi de la agenţia SAPARD. În funcţie de acest lucru o să-mi fac planul de bătaie pentru viitor. Dacă proiectul e declarat neeligibil, în mod normal nu mai are voie să participe la a o doua etapă. Dacă s-a tăiat din punctaj, poate să intra în a doua sesiune de finanţare. Dar cred că sunt şanse foarte mici să se mai întâmple aşa ceva. Mai ales că acum vor intra în cursă proiectele depuse în acest an. Iar majoritatea sunt întocmite de primari aparţinând partidelor aflate în coaliţia de guvernământ. Astfel că, având în vedere ce s-a creat în mintea mea şi în mintea altora, pentru că tot ce s-a întâmplat în această perioadă mă conduce să gândesc aşa, probabil că acestea vor fi favorizate. Deci şansele ca Şirineasa, dacă ni s-a micşorat punctajul, să mai fie pe lista de finanţare în a doua etapă (aşa cum prevede regulamentul, care spune că ai voie să participi la două sesiuni), sunt foarte mici”, a mai precizat Săraru.

„Am fost ca în duşurile scoţiene: mai întâi – unul cald, apoi – unul rece”

Edilul din Şirineasa nu ştie dacă va mai apuca atât de curând să ducă la bun sfârşit lucrările pentru care aştepta finanţare. Proiectul integrat de 2,5 milioane euro cuprindea modernizarea unor drumuri comunale – 16,3 kilometri, extinderea reţelei de alimentare cu apă – 2,2 km, a reţelei de canalizare – 2 km, construirea unui centru de îngrijire pentru bătrâni, precum şi organizarea unor festivaluri cu specific local, cum este «Căluşul» – tradiţional în zona Băbeni-Şirineasa-Frânceşti, care are loc în perioada Rusaliilor şi pe care primarul Săraru dorea să-l permanentizeze. „Am muncit la acest proiect aproape doi ani, avea peste 800 de file. Mai bine nu aflam că a fost declarat eligibil şi era refuzat la Vâlcea sau la Craiova! Dar să aud că este propus pentru finanţare, iar apoi că a fost tăiat de pe listă, este dureros. Am fost ca în duşurile scoţiene: miercuri, am primit unul cald, joi, pe cel rece, iar vineri am ajuns la spital cu criză hepatică. Pentru că, într-adevăr, tot ce s-a întâmplat, m-a băgat în spital!”, a încheiat Dan Săraru.
Nicolae CIUCESCU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button