Administratie

Proiectul ISPA va contribui la reducerea pierderilor de apă

În această perioadă, Acvarim derulează unul dintre cele mai importante proiecte finanţate din fonduri europene, accesate în judeţul Vâlcea. Este vorba despre proiectul ISPA de reabilitare a reţelei de apă şi canalizare a Râmnicului.

Investiţie de milioane de euro

„Proiectul ISPA este unul de o importanţă deosebită în cadrul dezvoltării infrastructurii locale şi atingerii directivelor Uniunii Europene în privinţa calităţii apei şi a mediului, contribuind în mare măsură la dezvoltarea durabilă a comunităţii”, ne-a declarat Alina Băbeanu, responsabilă cu relaţiile mass media.

Bugetul alocat acestui proiect este de 29 de milioane de euro, din care 75% reprezintă asistenţă financiară nerambursabilă de la Uniunea Europeană iar 25% reprezintă cofinanţare de la Banca Europeană de Investiţii. Lucrările vor fi realizate de mai multe firme, care vor împărţi suma de 11,3 milioane euro – SC Flowtex Techonology SA, SC Dafora SA, SC Swietelsky Epito Korlalolt Felelossegu Tarsasag SRL. Termenul de execuţie este data de 24 iunie 2010. În cadrul contractului se vor realiza mai multe activităţi, printre care reabilitarea şi extinderea reţelei de distribuţie a apei potabile, care constă în inspectarea, extinderea şi refacerea a 35 kilometri de conducte cu DN de la 80 la 600mm, precum şi executarea de cămine şi montarea de contoare. De asemenea, se vor reabilita bazinele de stocare Cetăţuia, Petrişor şi Copăcelu, care vor fi dotate cu staţii de reclorinare pentru a creşte calitatea apei livrate  În plus, se vor reabilita bazinele de stocare Cetăţuia, Petrişor şi Copăcelu, care vor fi dotate cu staţii de reclorinare pentru a creşte calitatea apei livrate, a superviza si monitoriza întreaga reţea de alimentare cu apă şi canalizare din Râmnicu Vâlcea. În acest fel, se doreşte reducerea pierderilor care duc la diluarea nedorită a apelor uzate şi prin urmare la costuri suplimentare pentru tratarea apelor uzate dar şi creşterea veniturilor pentru societatea de apă prin reducerea pierderilor. Nu în ultimul rând, se urmăreşte creşterea nivelului de contorizare în cadrul sistemului precum şi funcţionarea mai eficientă a sistemului de apă potabilă.
Cea de-a doua componentă a proiectului ISPA – reabilitarea staţiei de epurare a apelor uzate din Râmnicu Vâlcea, cu o valoare de peste 10 milioane euro, vizează îmbunătăţirea sistemului de tratare a apelor reziduale prin promovarea unor tehnologii nepoluante, având drept scop reducerea impactului negativ asupra pânzei de apă freatică şi asupra obiectivelor şi localităţilor situate în aval de Rm. Vâlcea, conducând în final la îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă pentru locuitorii judeţului. Staţia se va construi astfel încât să permită modernizarea sa ulterioară, pe principiul cost-eficienţă, prin includerea treptei terţiare. De asemenea, va fi reabilitată clădirea administrativă iar laboratorul staţiei va fi echipat conform standardelor în vigoare.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button