Economie

Creditul pentru nevoi personale fără ipotecă ING – o soluţie ieftină şi rapidă pentru clienţi

Creditul de nevoi personale în lei fără ipotecă este unul dintre preferatele românilor. În ultimii ani, clienţii băncilor s-au orientat masiv către acest instrument bancar, datorită timpului scurt de aprobare, lejerităţii documentaţiei şi nu în ultimul rând, absenţei ipotecii imobiliare. În goana după bani obţinuţi uşor, românii au ignorat însă, în cele mai multe cazuri, riscurile la care se supun. Dobânzile fluctuante, aşa numitele clauze „scrise mic” şi comisioanele ascunse i-au transformat pe clienţii băncilor, în unele cazuri, în simpli cotizanţi la profiturile uriaşe ale anumitor unităţi bancare. Specialiştii atrag atenţia asupra capcanelor creditelor pentru nevoi personale şi îi sfătuiesc pe clienţi să analizeze foarte atent ofertele băncilor. O dobândă mai mică nu este neapărat favorabilă clientului, dacă aceasta poate fi modificată o dată la câteva luni, doar pentru că banca vrea să transfere toate costurile în cârca împrumutatului.

Am decis şi noi să facem o analiză succintă a ofertelor celor mai importante bănci. De departe, creditul pentru nevoi personale pus la dispoziţie de ING Bank, este unul dintre cele mai avantajoase: dobândă de 17,5% pe an, variabilă la trei luni cu o marjă fixă a băncii, comision de acordare de 2%, fără comision de rambursare anticipată. Taxa de analiză dosar este de 75 lei, limita maximă admisă – 60.000 lei iar venitul minim acceptat este de 700 lei. Ce înseamnă de fapt aceste condiţii: rata lunară nu fluctuează întrucât marja băncii este fixă. În plus, dobânda este mai mică decât la majoritatea băncilor concurente.
De pildă, BCR are o dobândă de 18,75%, cu rate fixe pe 5 ani. După această perioadă, dobânda este de 18,22%. Partea proastă este că după această perioadă este foarte posibil ca dobânda impusă de celelalte bănci să scadă până la 11-12%, de pildă, iar clientul BCR să fie obligat să plătească o dobândă mult mai mare. În cazul BRD, dobânda este de 17,24%, însă aici intervine un comision de administrare lunar de 0,10%, care implică majorări substanţiale ce vor fi suportate de client. Raiffeisen Bank vine cu o dobândă de 19,61% şi cu un DAE de 21,68% iar Unicredit ajunge cu dobânda până la 24,33%.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button