Primarii Voicescu şi Michiu au grijă de bătrâni
• Doi bătrâni din Fârtăţeşti şi Stăneşti locuiesc din acest an în case noi sau modernizate
Multă lume consideră că primarii se zbat să facă ceva numai în momentul în care se apropie alegerile, după care interesul faţă de oameni scade considerabil, însă lucrurile nu stau deloc aşa în anumite comune. „Cine se aseamănă, se adună” – spune o vorbă din bătrâni şi, coincidenţă sau nu, comunele vecine Fârtăţeşti şi Stăneşti, sunt administrate de primari cu suflet mare. Atât Nicolae Voicescu cât şi Ionel Michiu demonstrează prin fapte şi atenţia deosebită acordată bătrânilor că sunt oamenii potriviţi la locul potrivit.
La cei 72 de ani ai săi, Leontina Stanciu îşi duce greutăţile bătrâneţii singură pe lume, neavând soţ, copii sau rude apropiate care să o mai ajute. Mai mult decât atât, ea are şi un handicap la o mână, singura ei alinare fiind un cocoş care îi ţine companie, într-o cameră plină de fum şi cu tavanul care stă să cadă. Aşa am şi găsit-o atunci când am mers să o vizităm împreună cu alesul comunităţii din Fârtăţeşti. La sfârşitul anului trecut, primarul Nicolae Voicescu a fost înştiinţat de câţiva oameni din Dozeşti că în sat este o bătrânică singură pe lume care mai are puţin şi cade casa pe ea. În momentul în care a auzit acest lucru s-a deplasat la locuinţa cu pricina şi a rămas consternat de condiţiile în care trăia bătrâna, într-o casă dărăpănată care putea duce oricând la o tragedie. Primarul din Fârtăţeşti a decis pe loc că, indiferent ce eforturi trebuie făcute, Leontina Stanciu are nevoie de o casă decentă care să-i facă mult mai uşori anii de viaţă rămaşi. „Câţiva oameni din Dozeşti au venit la mine şi m-au rugat să fac ceva pentru o bătrână din Dozeşti care locuieşte în condiţii inumane. Drama acesteia este una mult mai mare. Pe lângă faptul că nu are pe nimeni pe lume, mai are şi un handicap la o mână pe care nu poate să o mişte. Stătea într-o casă care a aparţinut bunicilor ei, deci vă daţi seama de vechimea acestei locuinţe. Mulţumim lui Dumnezeu că n-a dat o zăpadă mai mare, că se putea întâmpla o tragedie. În decembrie, am decis ca, din fonduri proprii, să-i facem o casă decentă în care să-şi poată duce în linişte bătrâneţile. Am făcut rost de materiale şi împreună cu oamenii primăriei şi cu cei de prin sat am reuşit să-i ridicăm o nouă casă. Aceasta este aproape gata, are un dormitor şi o bucătărie, este izolată la exterior cu plăci de polistiren, iar la interior pereţii au fost placaţi cu rigips. În maxim o săptămână, se va construi soba şi se va băga mobilierul – complet nou. În concluzie, până pe data de 10 februarie, tanti Leontina se va muta în casa nouă” – a spus primarul Nicolae Voicescu.
Soarta bătrânilor singuri şi neajutoraţi nu îi e indiferentă nici lui Ionel Michiu, primarul comunei Stăneşti. Împreună cu vicele Alexandru Voinea, el a ajutat doi bătrâni, cărora le-au fost modernizate locuinţele. „La sfârşitul anului trecut, împreună cu domnul Voinea am luat comuna la pas şi i-am vizitat în special pe bătrânii care nu prea mai au pe nimeni pe lume. În acest fel, am identificat o femeie care trăia în nişte condiţii destul de precare şi de aceea am luat decizia ca, din fonduri proprii, să-i izolăm căsuţa şi să o aranjăm cât de cât. De asemenea, mai era un bătrânel cu probleme, care nu prea avea nici ce să mănânce. Aşa că, împreună cu viceprimarul, am pus mână de la mână şi i-am umplut cămara cu cartofi, ceapă, carne, conserve, ulei, zahăr, mălai, i-am dus o căruţă de lemne şi nişte îmbrăcăminte. În această perioadă, am trimis la un alt bătrân un om care lucrează în cadrul primăriei pentru a-i repara soba. Şi altora, la fel, li s-au refăcut locuinţele” – a spus primarul Ionel Michiu.
Romulus DUMITRU