Liga IV

Ghecon este campioana de toamnă a Ligii a IV-a

• deşi s-a aflat tot timpul la conducere, Dinamo n-a reuşit să scoată decât o remiză, numai bună pentru CSM II şi Sportul

Derbiul Ligii a IV-a, cea mai importantă partidă a turului de campionat, cea care avea să decidă campioana de toamnă a eşalonului de elită judeţean, s-a disputat sâmbătă, 29 noiembrie, pe terenul Clubului Sportiv Şcolar din nordul Râmnicului. În faţa unui public numeros, care putea umple chiar tribuna dacă vremea ar fi ţinut cu fotbalul, Dinamo şi Ghecon şi-au respectat în mare parte blazonul, asigurând un meci plăcut vederii, fără incidente majore. Primul lucru pe care l-au evidenţiat spectatorii a fost faptul că oaspeţii, precum o echipă care tinde spre performanţă, au ieşit la încălzire cu mult înaintea fluierului de început al lui Buşi.

 Au sesizat aspectul şi gazdele care i-au iritat pe Roşoagă şi compania, întârziind (probabil intenţionat) începutul partidei. Ideea s-a dovedit inspirată pentru dinamovişti, din tabăra Ghecon-ului părând că a dispărut concentrarea. „Câinii” au avut o primă repriză bună, cu destule ocazii de gol, doar una dintre acestea fiind, însă, valorificată. În minutul 7, Tîrş a profitat de greşeala lui Popescu („Banană”), unul dintre cei mai slabi jucători ai Ghecon-ului din prima parte a întâlnirii. A rămas singur cu portarul advers, a întârziat şutul, apoi a întors un apărător advers venit la recuperare şi a trimis balonul sec, pentru 1-0. A urmat o altă şansă a lui Pătularu, după care Şorega a restabilit egalitatea, profitând de apărarea visătoare a dinamoviştilor. Gazdele au continuat să spere, şi-au creat alte ocazii prin Buga şi Tîrş, însă şi oaspeţii au avut o şansă de a prelua avantajul, şutul expediat de acelaşi Şorega punându-l în dificultate pe Armeanu.

Două goluri, un penalti şi două eliminări în partea secundă

Spre deosebire de primul mitan, în partea a doua a întâlnirii jucătorii antrenaţi de Emil Popescu au părut ceva mai proaspeţi. Au debutat în repriza secundă cu două situaţii bune de a marca. Ciortan a dat un prim avertisment, fiind urmat de Mocioacă, după o pasă bună trimisă de Roşoagă. Balonul n-a vrut să intre în poartă, ştergând transversala. Cu 10 minute înainte de final, bucuria s-a instalat în tabăra „câinilor”. Bodescu a scăpat singur cu portarul Mutu, care a intervenit, însă neregulamentar, Buşi dictând penalti pentru Dinamo. Ghecon a rămas şi fără portar, Mutu fiind eliminat pentru fault în postură de ultim apărător. Pătularu, un jucător care a cochetat nu cu mult timp în urmă cu Ghecon, şi-a asumat riscul de a executa. A făcut-o corect, aducând-o pe Dinamo, pentru a doua oară în acest meci, în avantaj. Părea că nimic nu se mai poate întâmpla, însă o nouă greşeală în defensiva gazdelor a stabilit scorul final, de 2-2. O centrare din lovitură liberă, venită din apropierea mijlocului terenului, a fost respinsă greşit de Buga, apoi Văcaru şi Armeanu s-au încurcat reciproc, mingea ajungând la Tudorică, fundaşul neavând astfel de îndeplinit decât o simplă formalitate. Golul său a adus practic Ghecon-ului titlul neoficial de campioană de toamnă a Ligii a IV-a, asta pentru că până la final nu s-a mai consemnat decât o eliminare în tabăra gazdelor, Stoica primind cartonaşul roşu pentru o comportare violentă faţă de un adversar.
Astfel s-a scris istoria celui mai important meci al turului de campionat din fotbalul judeţean, rezultat de egalitate care, poate mai mult decât pe Ghecon, le avantajează pe CSM II şi Sportul, care, în acest mod, au mai recuperat două puncte din diferenţa care le despărţea de primele două clasate.
Au evoluat echipele:
Dinamo Rm. Vâlcea: Armeanu – Băluţă, Buga, Bănescu, Stoica, Văcaru, Tîrş, Bodescu, Cruceru, Ghenţăr, Pătularu. A mai jucat Olaru.
Ghecon Lăpuşata: Mutu – Tudorică, Popescu, Mocioacă, Drăguşin, Nistor, Roşoagă, Stoican, Ioniţă, Şorega, Ciortan. Au mai jucat: Cruceru, Bălan şi Barbu.

Meciul a început cu mult înaintea primului fluier al arbitrului

Tatonări, suspiciuni, idei lansate vizavi de modul în care brigada de arbitri va înclina balanţa, de ceea ce se va întâmpla după terminarea partidei cu cele două grupări. Toate au dat o şi mai mare importanţă derby-ul Ligii a IV-a, meciului care avea să decidă doar campioana de toamnă a acestui eşalon, ci nu echipa care va merge la barajul de promovare în Liga a III-a. Sportul, spre exemplu, a jucat cu o zi mai devreme tocmai pentru a nu pierde marele meci al iernii, dintre Dinamo şi Ghecon, partidă al cărui rezultat o interesa în mod direct, fiind încă implicată în lupta pentru primul loc.

„Am crezut că am adus la echipă fotbalişti, dar am constatat că m-am ales şi cu nişte capre”

Revenind la suspiciunile de dinaintea meciului, să spunem că declaraţia lui Laurenţiu Mustăţea spune multe. „Când am făcut transferuri, am crezut că am adus la echipă nişte fotbalişti. Dar mi-am dat seama acum că m-am ales şi cu nişte capre”. Cu alte cuvinte acesta a dat de înţeles că anumiţi jucători de-ai săi au fost contactaţi de oficiali ai echipei adverse pentru a le fi propusă o variantă prin care să nu-şi apere corect şansele. S-a vorbit că, pentru a înlătura suspiciunile, sponsorul dinamovist ar fi preluat modelul lui Dan Săraru de la Şirineasa şi s-ar fi prezentat în vestiar, înaintea meciului cu Ghecon, cu Biblia, pentru a-şi pune jucătorii să jure că n-au fost mituiţi. De fapt, această a fost doar o intenţie a lui Mustăţea. Şi-a avertizat jucătorii cu o zi înainte că va veni cu crucea la stadion pentru a se asigura că rezultatul meciului nu va fi decis de alţi factori, externi. Prin tribună se vorbea de trei jucători care ar fi fost contactaţi de adversari, printre care şi portarul Armeanu. În fapt, golurile oaspeţilor au venit pe nişte greşeli ale jucătorilor săi, însă nu se poate spune că Buga, Armeanu sau Văcaru, finul lui Mustăţea, ar fi comis-o intenţionat. Acest derby s-a dus, probabil, până la urmă, pe teren, acolo unde raportul de forţe a fost echilibrat, cu gazdele mai periculoase în prima repriză şi oaspeţii mai proaspeţi în partea secundă.

Prestaţia lui Cătălin Buşi, la înălţime

Deşi s-a făcut mult caz şi pe delegarea brigăzii de arbitri, până la urmă nu cavalerii fluierului au fost „buba”. Au avut şi aceştia un rol important în stabilirea scorului, dar nu în sensul în care ar fi procedat incorect. Proteste au mai fost vizavi de deciziile acestora, dar Cătălin Buşi şi-a respectat blazonul. A demonstrat că rămâne unul dintre cei mai buni arbitri din judeţul nostru. A avut de luat câteva decizii importante, cum ar fi acordarea unui penalti în favoarea gazdelor şi eliminarea portarului oaspete, însă a intervenit prompt şi atunci când dinamovistul Stoica a avut un atac violent asupra unui adversar. În tot meciul, o singură fază a stârnit nemulţumiri, atât centralul, cât şi asistentul Badea nesesizând un corner evident pe care ar fi trebuit să-l obţină „alb-roşii”.
Lucian Corneci
Simona SIMA

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button