Liga Nationala

1, 2, 3, 4…. Cupa şi campionatul!

Oltchim a cucerit eventul

Chiar dacă a ratat Liga Campionilor, Oltchim Rm. Vâlcea şi-a îndeplinit ambele obiective interne. După ce în urmă cu puţin timp au fost declarate campioane ale României, handbalistele formaţiei chimiste au primit săptămâna trecută şi trofeul Cupei României, o competiţie pe care au mai câştigat-o de încă 13 ori în istoria desfăşurării acesteia. Federaţia Română de Handbal nu a mai reuşit însă să o organizeze de câţiva ani, astfel că şi Oltchim a fost nevoită să-şi întrerupă „abonamentul” pentru o perioadă de la Cupa României. Acum a revenit însă în forţă şi a demonstrat că nu are rival pe plan naţional. Gruparea vâlceană şi-a respectat blazonul şi şi-a adjudecat un nou trofeu. „Galacticele” României au pornit ca favorite clare la câştigarea competiţiei ce a avut loc la Bacău între 19 şi 21 mai. Toate celelalte competitoare au văzut în Oltchim o „sperietoare” şi şi-ar fi dorit să o poată evita în fazele preliminare ale competiţiei. Au avut loc anumite discuţii în acest sens, provocate de echipele nemulţumite că au dat piept cu echipa campioană a României în primele meciuri. S-a spus că FRH ar fi trebuit să recurgă la o tragere la sorţi pentru stabilirea primelor dueluri din Cupa României. Forul condus de Cristian Gaţu a preferat însă împerecherea primelor opt echipe din Liga Naţională, după sistemul: locul 1 – locul 8, locul 2 – locul 7, locul 3 – locul 6, locul 4 – locul 5. Astfel, Ştiinţa Baia Mare, spre exemplu, a plecat din start cu handicap. Ocupanta locului opt în Liga Naţională a dat din primul meci peste echipa care avea să câştige trofeul. Oltchim s-a impus în faţa Ştiinţei, apoi a trecut la pas şi peste „obstacolul” HCM Roman şi a ajuns în finala Cupei României, acolo unde a dat peste Oţelul Galaţi. „Galacticele” au câştigat cu 40-29 meciul cu Oţelul şi şi-au trecut astfel în cont, în acest sezon, eventul. Cupă câştigarea campionatului intern, Oltchim a cucerit şi Cupa României, cea de-a 14-a din istorie.

Interes redus pentru competiţie din partea primelor patru clasate

A fost previzibil că Oltchim va câştiga Cupa României. Toate celelalte competitoare au fost practic convinse de acest lucru, drept pentru care întrecerea n-a prezentat un interes prea mare. Cel puţin nu pentru primele patru echipe, exceptând Oltchim-ul. Universitatea Cluj, CSM Bucureşti şi HC Zalău aveau asigurată participarea în cupele europene, aşa că nu s-au forţat să se evidenţieze. Chimistele şi-ar fi dorit să ajungă în finală cu vicecampioana României, pentru a răzbuna acel semieşec din returul campionatului, de la Cluj, însă Universitatea a lăsat-o mai moale încă din debutul Cupei României. Oţelul Galaţi a profitat de lipsa motivării la echipa ardeleană. Gălăţencele au făcut apoi pod şi peste Dunăre(a) Brăila şi au ajuns în finală, deşi în campionat nu au impresionat şi au încheiat sezonul abia pe locul 7. Oltchim a exclus-o din competiţie pe Ştiinţa Baia Mare, apoi pe HCM Roman şi a ajuns astfel să se dueleze cu Oţelul, care n-a reuşit în finală să producă minunea. Oţelul a început prost meciul, lăsând echipa vâlceană să se distanţeze considerabil pe tabelă. În tabăra chimistă a intervenit însă relaxarea, gălăţencele fiind practic invitate să relanseze finala. Oţelul a reuşit să egaleze spre finalul primei reprize şi a făcut astfel mai atrăgătoare partea secundă a întâlnirii. Plecată cu un dezavantaj de un gol (17-16 pentru Oltchim), formaţia din Galaţi a crezut în şansa ei pentru ultimele 30 de minute, însă visul a fost repede spulberat. Oltchim a preluat iniţiativa şi n-a mai cedat-o până la final. Echipa din Galaţi şi-a îndeplinit obiectivul, a prins un loc de Cupa Cupelor, dar a cedat Cupa României Oltchim-ului, care s-a impus în ultimul act cu scorul de 40-29.

La Bacău s-a mizat pe 16 jucătoare

Antrenorul formaţiei chimiste, Radu Voina, a ales 16 jucătoare din lotul de 23 al Oltchim-ului pentru Cupa României, competiţie desfăşurată la Bacău. Între ele nu s-au regăsit portarul Paula Ungureanu şi interul Cristina Neagu, ambele nerefăcute după problemele de sănătate avute. De asemenea, nu au făcut deplasarea la Bacău portarul Mihaela Smedescu şi nici jucătoarele de la linia de 9 metri, Adriana Ţăcălie, Clara Vînătoru, Gabriella Szucs şi Valeria Beşe.

„Câştigarea Cupei României a reprezentat o atenuare a amărăciunii ratării obiectivului din Liga Campionilor”

Preşedintele clubului Oltchim, Petre Berbecaru, a făcut deplasarea la Bacău, alături de handbalistele vâlcene, pentru ultima competiţie din acest sezon, Cupa României. Efortul nu a fost în zadar întrucât chimistele au reuşit să-l mai mulţumească o dată pe plan intern, prin câştigarea Cupei României. „Campionatul şi Cupa României au fost nişte obiective normale pentru Oltchim, pe care am reuşit să le îndeplinim. După ce a fost declarată campioană a României, echipa noastră avea 90 la sută şanse să câştige şi Cupa României. Pronosticurile s-au adeverit, nu s-a pus în nici un meci jucat de noi problema învingătoarei. Într-un fel, putem spune că au fost nişte meciuri de vacanţă pentru Oltchim la Bacău. Fetele au tratat însă cu seriozitate şi această competiţie pentru că au vrut să demonstreze că a fost un accident ceea ce s-a întâmplat în Liga Campionilor. N-am realizat cel mai important obiectiv, accederea în finala Ligii Campionilor, însă câştigarea Cupei României a reprezentat şi ea o atenuare a amărăciunii ratării obiectivului de pe plan european”, a spus preşedintele clubului vâlcean după ce Oltchim a cucerit şi Cupa României.

Rezultate Cupa României:

CSM Bucureşti – Dunărea Brăila     40-41 (după executarea loviturilor de la 7 metri)
„U” Jolidon Cluj – Oţelul Galaţi      28-32
HC Zalău – HCM Roman               22-29
Oltchim – Ştiinţa Baia Mare               36-24

Semifinale:
Dunărea Brăila – Oţelul Galaţi    22-27
HCM Roman – Oltchim         30-42

Finală:
Oltchim – Oţelul Galaţi         40-29

Lotul pentru sezonul viitor va fi stabilit în următoarele zile

O dată cu întrecerea de la Bacău, ce a avut ca miză Cupa României, s-au încheiat pentru Oltchim meciurile oficiale din acest sezon. Handbalistele chimiste nu intră, însă, deocamdată, în vacanţă. O parte dintre jucătoare vor continua pregătirea la Rm. Vâlcea, sub comanda secundului Aurelian Roşca, iar altele alături de echipa naţională a ţării noastre. Până să se bucure de cele câteva zile de pauză, handbalistele şi-ar putea cunoaşte şi viitorul în cadrul clubului Oltchim. Este preconizat că în cursul acestei săptămâni banca tehnică a Oltchim-ului va schiţa lotul pe care se va baza pentru sezonul viitor. Nu este exclus să se renunţe pentru o perioadă la o parte dintre jucătoarele care fac parte din lotul actual. Pentru a se adeveri ideea lansată de antrenorul Radu Voina, care a spus în repetate rânduri că lotul Oltchim-ului este prea mare, s-ar putea alege varianta împrumutului unor jucătoare la alte echipe din Liga Naţională sau chiar renunţarea la anumite handbaliste.

Adunarea generală va avea loc la începutul lunii iulie

Adunarea generală a CS Oltchim, în care va fi numit oficial şi un preşedinte cu atribuţiuni depline la clubul chimist pentru următorii ani, va avea loc la începutul lunii iulie. Iniţial s-a spus că aceasta se va desfăşura la sfârşitul lunii mai, însă se doreşte ca la întrunirea membrilor Consiliului de Administraţie al CS Oltchim să fie prezente şi jucătoarele. Se va discuta şi despre nerealizarea obiectivului de pe plan european şi tocmai de aceea s-a considerat necesară şi prezenţa handbalistelor chimiste. Cum ele se vor afla în vacanţă în perioada următoare, s-a luat în calcul ideea amânării cu câteva săptămâni a Adunării Generale. Iunie va fi lună de vacanţă pentru toată lumea, iar în iulie CS Oltchim va debuta în „noul sezon” cu Adunarea Generală.

Naţionala amână vacanţa chimistelor
* „stranierele” Ozel, Pidapalova şi Managarova părăsesc România pentru o perioadă

După Cupa României, ultima competiţie de pe plan intern, pentru Oltchim ar fi trebuit să urmeze vacanţa. Handbalistele chimiste nu se pot, totuşi, bucura încă de cele câteva zile de pauză. Marea majoritate a fost chemată la apel de selecţionerul Radu Voina. Jumătate dintre jucătoarele echipei vâlcene au intrat deja în programul echipei naţionale a României care şi-a stabilit pentru următoarea perioadă două jocuri de pregătire în perspectiva pregătirii pentru competiţiile oficiale pe care prima reprezentativă a ţării noastre le are programate pentru sfârşitul acestui an. În următoarele zile selecţionerul Radu Voina, alături de o parte dintre chimiste (Talida Tolnai, Tereza Tamaş, Iulia Curea, Ramona Farcău, Ana Nechita, Roxana Han, Oana Manea, Patricia Vizitiu, Adina Fiera, Melinda Geiger) şi alte „tricolore” vor face deplasarea în Serbia, pentru două jocuri amicale cu echipa gazdă. Jucătoarele chimiste care nu sunt convocate la lotul naţional vor continua pregătirea, pentru menţinerea formei sportive, la Rm. Vâlcea, sub coordonarea „secundului” Aurelian Roşca. Campioanele României vor avea aşadar, în continuare, activitate până la sfârşitul lunii mai. Luna iunie va fi destinată exclusiv vacanţei pentru jucătoarele Oltchim-ului. Excepţie de la această situaţie fac doar „stranierele”. Anastasiia Pidpalova şi Iulia Managarova au fost chemate la echipa naţională a Ucrainei, iar Yeliz Ozel la prima reprezentativă a Turciei, pentru jocuri amicale, dar şi oficiale, care se vor încheia la mijlocul lunii iunie. Din cauza acestor acţiuni, stranierele din lotul Oltchim-ului nu vor beneficia de mai mult de trei săptămâni de vacanţă. Conform prevederilor, pe 4 iulie toate jucătoarele Oltchim-ului ar trebui să fie la Rm. Vâlcea, pentru reunirea lotului.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button