Economie

„Economiile” realizate pe POR nu sunt gestionate corect

Marilena Bogheanu, directorul A.D.R. Sud-Vest Oltenia, a început să viziteze judeţele regiunii pentru a populariza câteva dintre cele mai importante proiecte cu finanţare europeană.

Banii rămaşi ar trebui lăsaţi comunităţilor care au realizat economii

La Râmnicu Vâlcea, Marilena Bogheanu a spus că judeţul nostru are contractate prin ADR 30 de proiecte cu fonduri europene şi urmează să fie finanţate alte 3. Cele mai importante dintre acestea vizează realizarea unor investiţii pe domeniul 1.1. – dezvoltare urbană. „Consiliul Local Rm. Vâlcea are 7 astfel de proiecte, iar C.L. Drăgăşani – 2. Mai este vorba despre 3 investiţii mari pe domeniul 2.1. – reabilitarea drumurilor judeţene şi comunale. 3 proiecte sunt şi pe domeniul 3.1. – infrastructură de sănătate: pentru spitalele de la Rm. Vâlcea, Drăgăşani şi Brezoi. Pe domeniul 3.2., pe zona socială, avem proiectele de la Drăgăşani, Fârtăţeşti şi Budeşti. Pe domeniul 3.4., sunt 6 proiecte care privesc reabilitarea unor şcoli. Aceste proiecte sunt depuse de municipiile Rm. Vâlcea şi Drăgăşani, de comuna Lungeşti, CJV, localitatea Băbeni şi oraşul Ocnele Mari. Pe „5.2.” – infrastructură de turism, au proiecte foarte bune Băile Govora, Călimăneşti-Căciulata, Drăgăşani şi Olăneşti”, a explicat Marilena Bogheanu. Directorul ADR Sud Vest Oltenia a adăugat că mai există o aplicaţie şi pentru situaţiile de urgenţă şi a amintit că, de curând, judeţul Vâlcea a început achiziţionarea unor echipamente speciale pentru intervenţii. „La nivelul regiunii, pe toate cele 12 domenii majore de intervenţie, avem peste 350 de proiecte. Ţinta noastră este să ajungem la un miliard de euro. Acesta este obiectivul. Aşteptăm să vedem ce economii se vor face la alte programe operaţionale, economii ce vor putea fi direcţionate către POR”, a concluzionat Marilena Bogheanu.

În general, beneficiarii fondurilor de la U.E. primesc doar jumătate din valoarea proiectelor

Reprezentanta ADR nu a reuşit însă să ne lămureacă în câteva privinţe. Spre exemplu, de ce conducerea acestei instituţii nu a făcut nici o propunere pentru corectarea unor greşeli ce afectează comunităţile conduse de primarii care au depus proiecte foarte bune? Aşa cum se ştie, multe dintre licitaţiile organizate pentru atribuirea contractelor de lucrări sunt câştigate cu oferte de 40-60 la sută din valoarea totală a proiectelor. Mai mult decât atât, s-a demonstrat că, în general, lucrările câştigate – conform legii – la valori foarte mici, nu au fost executate corespunzător. Însă, cea mai mare problemă o reprezintă faptul că aşa-zisele economii realizate prin atribuirea contractelor de lucrări la valori exagerat de mici nu-i rămân beneficiarului, adică localităţii care iniţiază respectivul proiect, ci sunt direcţionate către alte comunităţi sau judeţe. De aceea, se întâmplă ca un primar să anunţe că a primit toate aprobările pentru un proiect de 2 milioane de euro, dar în final, în funcţie de ceea ce se întâmplă la licitaţii, comunitatea sa să nu primească decât jumătate din bani. În mod firesc, primarului şi localităţii care se află într-o astfel de situaţie ar trebui să li se ofere posibilitatea să folosească „economiile” realizate pentru materializarea altor proiecte. Numai că acest lucru nu se întâmplă.

Municipiul Rm. Vâlcea, neafectat de această problemă, datorită senatorului Frâncu

Din judeţul nostru, singura localitate care nu pierde „economiile” din proiectele finanţate prin ADR este Râmnicu Vâlcea, care – datorită senatorului Emilian Frâncu – în perioada Guvernului Tăriceanu – a devenit unul dintre cei 13 poli de dezvoltare urbană din România. Altfel spus, municipiul beneficiază de un tratament special, care îi permite să folosească 40 milioane euro pentru ce investiţii doreşte. Asta înseamnă că, în condiţiile în care licitaţiile pentru lucrările prinse în această valoare sunt atribuite la jumătate din sumă, pot fi promovate alte obiective de investiţii, cu costuri estimate la 20 mil. euro.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button