Politica

Unul dintre cei mai puternici generali din România a creat un partid care ar putea schimba totul pe scena politică

Generalul (r) Silviu Predoiu s-a născut în anul 1958, este absolvent al Universităţii Bucureşti, Facultatea de Geologie – Geofizică, promoţia 1984. După 3 ani de activitate ca inginer geolog, a urmat un curs de 2 ani de informaţii externe, iar din februarie 1990 până la trecerea în rezervă, la termen de vârstă, în 2018, a lucrat în Serviciul de Informaţii Externe. Pe parcursul activităţii sale, a „ars” succesiv toate treptele ierarhiei militare şi profesionale, de la locotenent la general (patru stele) şi de la lucrător operativ la prim adjunct al Directorului SIE. Între 2005 şi 2018, din această calitate, a asigurat pentru mai multe intervale, cumulând puţin sub 4 ani, comanda serviciului de spionaj în calitate de Director Interimar. După trecerea în rezervă, a activat pentru un an în partidul ProRomania. La ora actuală, în spaţiul public, în mass-media şi inclusiv pe Facebook, este unul dintre oamenii foarte critici la adresa guvernanţilor şi, după cum probabil aţi intuit, are extraordinar de multe argumente.


Domnule general Silviu Predoiu, pentru început, vă rugăm să ne spuneţi când a luat naştere partidul Liga Acţiunii Naţionale şi cum aţi decis să începeţi acest proiect politic?

Intenția înființării unui partid politic ca formă organizată de implicare civică a apărut încă de la începutul anului 2022, pe măsură ce a devenit tot mai evident că autoritățile noastre sunt imune la orice formă de dialog social. În mod concret însă, demersurile legale au fost demarate în toamna anului trecut, înregistrarea legală a partidului fiind finalizată în cursul lunii decembrie. Partidul Liga Acțiunii Naționale, PLAN, este, din punctul de vedere al membrilor săi fondatori, reacția firească la lipsa de alternative pertinente la actuala ofertă politică, o expresie a hotărârii de a recâștiga, exclusiv prin mecanisme democratice, controlul asupra destinelor noastre.

Nu vă este teamă de un eventual eşec, având în vedere aglomeraţia de pe scena politică şi faptul că partidele „vechi” deţin monopolul pe această scenă?

Noțiunea de eșec există prin raportarea la obiectivele urmărite. Noi ne-am propus să facem totul pentru a promova o Românie demnă, curajoasă, mândră de istoria și tradițiile sale, o țară efervescentă, cu o societate civilă dinamică, hotărâtă și capabilă să își apere drepturile prea frecvent ignorate, cu cetățeni care înțeleg că activismul nu este doar un drept ci, în timpuri dificile, și o datorie. Un eșec într-un asemenea demers nu poate fi al unui individ sau partid ci doar al tuturor. Iar un astfel de rezultat nu poate fi luat în calcul. Cât despre monopolul partidelor “vechi”, atât cât este, acesta există pentru că noi îl permitem. Noi cei 30% care am votat în ultimele alegeri dar, mai ales, noi cei 70% care nu am fost la urne. De ce? Din comoditate, din inerție, din neînțelegere, din lipsa unei educații civice reale …, aproape că nici nu mai contează. Ce contează este să înțelegem gravitatea momentului în care ne aflăm, să acceptăm că miza politicii nu este viața politicienilor ci chiar viața noastră, să ne scuturăm din apatie și să ne întoarcem cu forță și hotărâre în viața cetății.

Aţi mai făcut politică până acum? Consideraţi că aveţi experienţa şi forţa necesară pentru a vă impune în lupta cu partidele aflate la guvernare?

Am mai avut o experiență de un an într-un partid politic pe parcursul anului 2020. O experiență utilă prin lecțiile învățate, chiar dacă acestea sunt, majoritar, despre cum nu ar trebui să se facă politica. Politica, în opinia mea, nu poate fi o meserie, chiar dacă unii o confundă cu așa ceva. Politica este o vocație, politica este despre a-ți pune eforturile și experiența de viață în slujba țării și a semenilor tăi, fără a cere ceva în schimb. Politica este despre cunoaștere, despre empatie, despre comunicare. Nu intri în politică pentru a învăța, pentru că asta înseamnă să o faci pe pielea altora, intri atunci când ai învățat suficient, când crezi în ce știi, când ai dovedit deja ce poți. Iar din acest punct de vedere sunt convins că am atât experiența cât și forța pentru a izbândi.

Care este obiectivul pe care vi l-aţi propus, în perspectiva alegerilor viitoare şi pe termen mediu sau lung?

Partidul a plecat de la zero în urmă cu doar două luni, lucrăm în ritm accelerat la consolidarea acestuia, la promovarea principiilor și valorilor ce ne motivează și, implicit, creșterea numărului de organizații, iar rezultatele de până în prezent sunt încurajatoare. Anul viitor va fi unul extrem de încărcat electoral, un an în care nu poți intra politic altfel decât cu hotărârea de a avea cele mai bune rezultate posibile. Ce știm acum cu certitudine este că noi, cei din PLAN, suntem hotărâți să facem absolut tot ceea ce ține de noi pentru a confirma așteptările acelora care sunt și a celor ce vor veni lângă noi.

Participaţi la locale viitoare, la parlamentare, europarlamentare şi prezidenţiale?

Da, ne propunem să participăm la toate rundele de alegeri din 2024, acesta este sensul existenței unui partid politic.

Care ar fi primele 5 lucruri pe care le-aţi schimba în România dacă aţi reuşi să ajungeţi la conducere?

În manifestul-program al PLAN, am vorbit despre România în care noi credem cu tărie. Sunt foarte multe de făcut în țară după mai bine de 30 de ani de monopol al partidelor “vechi” asupra puterii, așa cum spuneți Dvs. Domeniile prioritare, în care trebuie implementate schimbări majore de curs, sunt însă reprezentate de sănătate, educație, infrastructură rutieră și feroviară, politică externă, apărare și securitate națională.

Cum vă propuneţi să îi convingeţi pe români, tot mai dezamăgiţi de clasa politică în general, să vină alături de dvs. şi de PLAN?

Vom multiplica accelerat vocile publice ale PLAN, vom eficientiza dialogul cu electoratul prin folosirea tuturor canalelor publice de comunicare, am inițiat deja și vom continua să efectuăm deplasări frecvente în teritoriu pentru întâlniri cu cetățeni din toate mediile și regiunile, pentru cunoașterea problemelor și priorităților acestora. Nu urmărim să “furăm” electoratul arondat tradițional altor formațiuni politice, ne adresăm tuturor celor ce se regăsesc în setul de principii și valori care definesc partidul nostru. Iar atunci când acestea includ respectul, onestitatea, responsabilitatea, transparența, supremația legii, cred că cei mai mulți dintre concetățenii noștri ne vor asculta.

În câte judeţe aţi reuşit să creaţi organizaţii şi ce target v-aţi propus până la finele anului?

Până în prezent, avem organizații în trei județe, urmează Capitala și încă un județ pe termen scurt, iar până la sfârșitul anului sperăm să avem filiale în toate județele țării.

La Vâlcea, aveţi un nucleu format sau chiar organizaţie?

La Vâlcea, avem în prezent un grup de inițiativă coagulat în jurul domnului Dumitru Lovin, grup care am convingerea că se va transforma cât mai curând într-o organizație puternică. Vă mulțumesc pentru interes!

 

Articole Similare

Back to top button