Diverse

Tipuri de arme de autoapărare şi rolul lor

Oamenii utilizează arme de autoapărare din dorinţa de a se asigura că nu au cum să ajungă victime ale hoţilor sau ale tâlharilor, în locuinţe sau pe stradă. Sunt mai multe tipuri de astfel de arme pe care o persoană le poate utiliza atunci când tot ceea ce vrea este să se apere de cei care ar putea să o atace.

Arme de autoapărare sub formă de spray

Armele de autoapărare sub formă de spray sunt unele dintre cele mai comune utilizate. Spray-urile sunt iritante şi vor ţine departe atacatorul suficient de mult pentru ca victima să fugă sau să alerteze prin telefon autorităţile. Un spray paralizant nu este letal, însă poate genera reacţii alergice grave persoanelor care au o sensibilitate la substanţele din spray. Cu toate acestea este perfect legal ca spray-urile să fie folosite şi şi-au dovedit utilitatea ori de câte ori au fost folosite ca arme de autoapărare.

Arme de autoapărare cu gaze

Armele de autoapărare cu gaze sunt de două tipuri, cele cu gaz lacrimogen şi cele cu gaze neurotrofice. Pistoalele cu gaze neurotrofice au ca principal efect pierderea cunoştinţei persoanei care ajunge să inhaleze gazul însă au fost interzise în foarte multe state occidentale şi acum nu mai pot fi găsite nici în România.
Gazele lacrimogene sunt mult mai blânde decât alte tipuri de gaze şi îl poate scăpa pe cel atacat de situaţii critice. Deoarece vin la pachet cu un efect iritant, agresorul va fi scos din luptă. În ultima vreme gazele lacrimogene de sinteză sunt înlocuite cu gazele ecologice care au un efect similar şi care sunt produse din elemente naturale cum ar fi piperul şi ardeiul iute. Gazele ajung la agresor în două moduri – prin intermediul unui spray sau prin intermediul unui pistol.

Citește și: Ce trebuie sa știi despre armele de vanatoare

Pistoale cu aer comprimat

Pistoalele cu aer comprimat au două proiectile – alice din plumb de forme diverse şi bile de oţel. De asemenea, sunt două tipuri de propulsare a proiectilelor – utilizând un sistem de pompare care are rolul de a comprima aerul din atmosferă în armă sau în cartuşe sau pistolul poate fi încărcat utilizând capsule cu CO2 sub presiune. Capsulele pot să fie folosite pentru peste 50 de trageri.

Aparatele de electroşocuri

Aparatele de electroşocuri sunt cele care eliberează curent la o tensiune între 30000 şi 150000 de volţi. Descărcările electrice sunt cele care generează formarea unei cantităţi uriaşe de acid lactic care are scopul de a bloca efectiv musculatura agresorului. În momentul în care intră în contact cu o astfel de armă agresorul nu poate să îşi mai folosească musculatura chiar dacă rămâne conştient. Efectul durează aproximativ 15 minute însă dacă şocurile electrice sunt aplicate în zona gâtului sau a inimii, efectele se pot simţi pe termen mai lung.
Armele pentru autoapărare sunt utile pentru toate persoanele care locuiesc sau călătoresc în zone cu risc de criminalitate mare şi sunt recomandate pentru linişte psihică, prevenţie şi pentru a elimina riscurile unor evenimente neplăcute. Armele de autoapărare nu sunt letale.

Articole Similare

Back to top button