Administratie

Staţia de pretratare a deşeurilor din Drăgăşani salvează Râmnicul de gunoi

Nedelcu Cristian-Dragasani-micÎn judeţul Vâlcea, problema deşeurilor devine una tot mai complicată. La un moment dat, rampa de gunoi din zona Horezu-Măldăreşti era singura care mai funcţiona, având aviz până în anul 2017. Toate celelalte au fost închise în luna iulie.
După cum era de aşteptat, din vară, o bună parte din imensa cantitate de gunoi colectată în judeţul nostru, adică în jur de peste 150 de tone pe zi, a fost direcţionată către această rampă, de altfel singura disponibilă. Într-o perioadă destul de scurtă, şi aceasta a fost depăşită de situaţie, astfel că autorităţile şi operatorul de salubritate şi-au dat seama că trebuie găsită o altă soluţie. 
Salvarea de moment, cel puţin pentru Râmnicu Vâlcea, a reprezentat-o staţia de pretratare a deşeurilor amenajată de curând la Drăgăşani. Primarul Cristian Nedelcu ne-a precizat că, deocamdată, totul este în regulă, însă, pe termen mediu, bine ar fi să se găsească alternative.„Noi nu putem să preluăm întreaga cantitate de gunoi din Vâlcea. E imposibil! Deja am implementat un nou sistem, iar la staţia de pretratare de la Drăgăşani se lucrează în mai multe schimburi. Ca să înţelegeţi mai bine cum stau lucrurile, pot să vă spun că, în fiecare schimb, se pot prelucra maxim 20 de tone de deşeuri. Aşadar, noi am putut prelua, în medie, în jur de 40 de tone de gunoi, pe care, zilnic, URBAN le aduce de la Râmnicu Vâlcea. Ce se poate recicla se reciclează, iar restul se trimite la groapa de la Balş, cu care avem contract. Staţia noastră sortează PET-uri, sticlă, folia, hârtia şi metal, care se balotează, iar apoi le trimitem la Zărneşti. Sincer, dacă nu făceam această staţie, nu ştiu ce se întâmpla. Vâlcea avea o problemă imensă. La fel şi municipiul Drăgăşani”, a precizat primarul Cristian Nedelcu.
Pentru construcţia staţiei de pretratare a deşeurilor din Drăgăşani, s-a cheltuit un milion de euro, sumă atrasă de la Uniunea Europeană, prin Phare 2004. Investiţia a fost inaugurată în a doua parte a lunii mai, iar în momentul de faţă poate procesa, zilnic, o cantitate de 60 de tone de gunoi. Pentru a se rezolva problema deşeurilor în judeţul Vâlcea, specialiştii spun că foarte important ar fi ca, la Roeşti, să se realizeze fabrica de gunoi a primarului Gheorghe Drăghici.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button