Volei

S-au bătut singure!

CET Govora – „U” Cluj-Napoca 47-67

Surprinzător sau nu, conform unor păreri exprimate de specialişti în materie de baschet, CET Govora nu a avut deloc un meci uşor împotriva echipei „U” TCRE Cluj-Napoca, care acum două săptămâni a reuşit să ţină în şah până şi principala favorită la cucerirea titlului naţional, BC ICIM Arad.
Clujencele şi-au arătat colţii încă din primele minute ale partidei, atunci când s-au şi instalat la conducere (10-2). Ba chiar au avut şi 13 puncte avans la un moment dat, astfel că finalul primului sfert a consfinţit un scor normal, în conformitate cu cele întâmplate pe teren: Clujul – o echipă muncitoare, Vâlcea – o echipă risipitoare (14-25).

Elevele Simonei Muşat au speculat la maxim momentele dezastruoase prin care-au trecut fetele de la CET Govora. A fost nevoie de introducerea pe teren a „veteranei” Ana Maria Mezaros, iar în şase minute vâlcencele au revenit miraculos şi au întors rezultatul: 29-27. S-au pierdut iarăşi spre finele sfertului al doilea, când clujencele au menţinut o diferenţă liniştitoare pe tabela de marcaj (29-38).
După pauză, odată ce Claudia Pop şi Ana Huţanu, două dintre cele mai bune jucătoare clujene, au ajuns fiecare la patru greşeli personale, misiunea vâlcencelor a părut că se uşurează, dar n-a fost deloc aşa. Pe fondul faptului că Simona Muşat a trebuit să le scoată de pe teren pe ambele baschetbaliste, CET Govora s-a apropiat la 2 puncte în minutul 28 (40-42), dar încă o dată vâlcencele au oprit brusc motoarele sau mai degrabă nu au mai putut să răstoarne şi soarta meciului. Clujencele au ţinut cât au putut de scor, stopând revenirea vâlcencelor şi luând iarăşi un avantaj considerabil (40-47). Şi totuşi, nimic nu era pierdut. Cum după primul sfert, câştigat de clujence la 11 puncte diferenţă, CET Govora se impusese la limită în următoarele două (2 puncte), se părea că revenirea decisivă va avea loc în ultimul sfert, dar acest lucru nu s-a mai întâmplat, tot ardelencele învingând la 13 puncte diferenţă. Lidera echipei, Florina Diaconu, altfel autoarea unor ratări monumentale, a fost eliminată în minutul 35, încheind mai devreme un meci de-a dreptul ciudat, iar deznodământul nu mai era atât de greu de ghicit. Astfel s-a scris istoria unui meci care trebuie să însemne prima dovadă că CET Govora are valenţe de locul 1, acolo unde ar fi rămas în cazul unei victorii.
Practic, dacă ţinem cont de numeroasele ratări din rândul echipei vâlcene putem spune, fără teama de a greşi, că vâlcencele s-au bătut singure. Au tratat fazele de atac cu superficialitate, iar de aici rezultă şi scorul final (47-67), neverosimil pentru un asemenea nivel şi pentru pretenţiile declarate la începutul sezonului.
Au marcat pentru echipa vâlceană: Florina Diaconu – 11 puncte (1×3, 4/5), Laura Bocoş – 9 (5/5), Raluca Ungureanu – 8 (4/5), Cristina Duma – 6 (0/2), Carmen Bagiu – 6 (0/2), Janina Simionca – 6 (2×3).

„La împărţit cadouri!”

„Am întâlnit o echipă care-a luat toate măsurile impuse de regulă pentru un asemenea meci. La noi, apărarea cât de cât a mers în anumite momente, dovadă şi faptul că am revenit după ce am fost conduşi cu 14 puncte, am avut chiar un mic avantaj, dar în loc să ne concentrăm, culmea, atunci am început să greşim mai mult, să le facem cadou iarăşi nişte mingi şi clujencele au revenit la conducere. În sfertul 4 s-a mers în general cap la cap, ne-am apropiat iar la 2-4 puncte, după care am trecut iarăşi la «împărţit cadouri», nepermise pentru acest nivel şi pentru nişte jucătoare de valoare, cum credem noi şi cum cred şi ele că sunt. Nu există nici o jucătoare care să nu aibă cel puţin 2-3 ratări, singure sub panou. Dacă le adunăm şi le punem în balanţa meciului, rezultă că am fi câştigat noi. Aşa prost cum am jucat, această desprindere la 20 de puncte s-a făcut în sfertul 4”, a declarat dezamăgit antrenorul Mihai Toma la finele partidei pierdute împotriva echipei „U” TCRE Cluj-Napoca.

„Nu trebuie să facem o tragedie”

Cele trei meciuri disputate împotriva unor echipe din subsolul clasamentului n-au fost deloc benefice pentru echipa antrenată de soţii Mihai şi Antoaneta Toma. În ciuda victoriilor categorice repurtate, echipa a avut o scădere evidentă de formă de la meci, lucru de care s-a convins până la urmă şi tehnicianul Mihai Toma. „Încă din primele meciuri am tras un semnal de alarmă şi-n rândul conducerii, dar şi-n rândul fetelor, pentru că de la meci la meci am avut căderi inexplicabile, care-au culminat cu acest joc. O cădere nepermisă pentru numele jucătoarelor care compun această echipă”, mai spune Toma.
„Rămânem în continuare deficitari în ceea ce priveşte jucătoarele de sub panou. Nu pot să spun că am pierdut pe mâna lor, dar dacă am fi avut nişte baschetbaliste mai prolifice în acea zonă altfel s-ar fi desfăşurat partida cu Clujul. În schimb, trebuie să recunosc că am ratat incredibil de mult, cât pentru tot campionatul, din poziţii care mai de care mai simple şi mai uşoare. Nu ştiu ce s-a întâmplat, la un asemenea nivel este exclus un procentaj de 20 la sută la aruncări de 2 puncte şi 1-2 aruncări de 3 puncte, nu poţi să câştigi astfel un meci în faţa unei echipe care vrea să joace finala campionatului în acest sezon. Asta e, mergem mai departe, sezonul e doar la început, e numai etapa a 4-a, mai sunt multe meciuri de disputat, o să vedem la sfârşit pe unde ne situăm. Vom vedea ce avem de făcut în continuare, acum nu trebuie să facem chiar o tragedie din această înfrângere. Dacă băgam mingea în coş şi nu ratam, se juca altfel şi discutam altceva la final. Într-adevăr, acest eşec ar putea să ne coste destul de mult, dar mai sunt meciuri de jucat, campionatul este lung, putem recupera din altă parte, inclusiv prin jocul rezultatelor”.

„E un campionat nebun!”

Când spune aceste lucruri, antrenorul Mihai Toma se bazează atât pe valoarea lotului pe care-l are la dispoziţie, cât şi pe faptul că nici un meci nu mai este câştigat dinainte şi se mai pot produce alte surprize, de care CET Govora ar putea profita: „E un campionat nebun, în care 6-7 echipe au loturi valorice echilibrate. S-a întâmplat iată ca noi să pierdem acasă cu Clujul, poate că ele o să piardă în deplasare la Alexandria sau cine ştie pe unde. De aceea cred că va fi un sezon mai răvăşit în rezultate, ca să spun aşa. Poate batem noi la Cluj sau la Alexandria! Deocamdată singura care nu a pierdut e Aradul, restul grupărilor au cel puţin câte o înfrângere, în timp ce Sf. Gheorghe are deja două”.

Obosite? Da’ de unde!

Altfel, tehnicianul Mihai Toma a anulat şi supoziţia potrivit căreia jucătoarele ar putea să fie obosite jucând într-un asemenea ritm, cu meciuri miercuri-sâmbătă. „Nu poate fi vorba de aşa ceva. Dacă începem să vorbim din momentul acesta de oboseală şi că sunt meciurile cam multe, nu cred că e normal. Sunt jucătoare valoroase, sunt antrenate bine, au avut cantonamente, este doar etapa a 4-a. Dacă suntem obosiţi acum, înseamnă că-n etapa a 7-a o să fim de-a dreptul în genunchi. Nu trebuie să punem eşecul pe oboseală, de bine, de rău, fetele au alergat, s-au luptat. A fost însă neşansa, o grămadă de ratări, nepermise pentru valoarea unora şi pentru acest nivel. Din păcate, nici la Târgovişte nu am prea jucat de asemenea mai nimic. Nu înţeleg ce se întâmplă, dar în nici un caz nu poate fi vorba de oboseală. Anul trecut am avut 5 jucătoare care-au evoluat meci de meci, 40 de minute mereu, şi nu au fost obosite”, a afirmat Toma.

Municipal Târgovişte – CET Govora 48-77
S-a întors roata!

Dacă până în sezonul trecut, CET Govora se deplasa la Târgovişte cu gândul de a obţine un rezultat cât mai strâns, iată că în actualul campionat, după plecarea super-vedetelor de la echipa dâmboviţeană, meciul cu campioana en-titre nu a mai reprezentat decât o simplă formalitate pentru elevele soţilor Mihai şi Antoaneta Toma. Chiar dacă au pierdut surprinzător primul sfert (16-15) – „A fost o aruncare norocoasă de 3 puncte a gazdelor, chiar în ultima secundă a sfertului”, a exemplificat Mihai Toma minunea din debutul meciului respectiv – şi chiar dacă au avut dese momente în care nu au strălucit, vâlcencele au triumfat lejer, cu scorul de 77-48 (pe sferturi: 15-16, 16-8, 22-14, 24-10). Punctele formaţiei vâlcene au fost reuşite de Cristina Duma (22), Florina Diaconu (20), Laura Bocoş (17), Carmen Bagiu (8), Ana Maria Mesaroş (6) şi Raluca Ugureanu (4). 
Nicolae CIUCESCU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button