Acasă Volei Rezultat scontat

Rezultat scontat

98
0

BC Rm. Vâlcea – Mobitelco Cluj 52-87
* nu însă şi prestaţia jalnică a arbitrilor, care ne-au tocat mărunt şi au făcut din acest meci o adevărată înfruntare K1

Chiar dacă nu se află decât în zona inferioară a clasamentului Diviziei A de baschet masculin, de BC Rm. Vâlcea a cam început să se teamă toată lumea. Şi nu credem că e doar americanul Jamaal Miller de vină, ci întreaga echipă, bineînţeles împreună cu antrenorul Cristi Achim. Furată ca-n codru la Sibiu, în etapa precedentă, deşi poate că valoarea dintre loturile celor două echipe nu dădea nici un semn că ardelenii ar avea nevoie de aşa ceva, Vâlcea a avut parte de încă un meci cu totul şi cu totul „special”, pe care arbitrii au avut grijă să-l facă varză!

Deşi avea în lot patru jucători americani şi un sârb, alături de alţi români cu o valoare net superioară „mânjilor” lui Achim, şi Mobitelco a beneficiat de ajutorul nemeritat al cavalerilor fluerului. Asta deşi încă din start s-a văzut clar că diferenţă netă de vârstă, de experienţă, de gabarit şi nu în ultimul rând de valoare dintre cele două echipe înclină balanţa în favoarea oaspeţilor. În aceste condiţii, antrenorul Perisic a avut o misiune relativ uşoară, atâta timp cât vâlcenii erau inferiori în toate compartimentele, mai puţin în cel al lui Miller, dar acolo e altă mâncare de peşte.

Arbitrii au făcut diferenţa încă din startul partidei
Trupa lui Miodrag Perisic a profitat din plin de cadoul făcut de arbitri, care n-au sancţionat jocul extrem de dur al clujenilor, şi s-a desprins rapid pe tabela de marcaj. A fost 23-5 în minutul 5, scor după care vâlcenii au dat uşoare semne de reviriment. Elevii lui Cristi Achim nu au reuşit însă prea multe, decât să reducă din handicap până la 24-13 la finele primului sfert. Şi totuşi, BC Rm. Vâlcea a găsit resurse pentru a le da emoţii clujenilor. Echipa noastră a început în trombă sfertul secund şi s-a apropiat până la 20-26 în minutul 13. Mai mult decât atât, vâlcenii au avut şi-un contraatac pe care din păcate nu l-au fructificat, aşa că în loc de a veni la doar patru puncte în spatele Clujului, oaspeţii au mărit diferenţa în scurt timp până la 20-32. A fost fără îndoială primul moment crucial al meciului pentru că ulterior diferenţa de scor a crescut până la 22-36, Mobitelco beneficiind şi de două faulturi tehnice după protestele lui Vladimir Milosevic şi Jamaal Miller. Al doilea sfert s-a încheiat cu scorul de 29-39, semn că Vâlcea câştigase totuşi cele zece minute la o diferenţă de un punct.

Au „măturat” pe jos cu noi
În al treilea sfert, după ce s-a apropiat la 35-43, un fault dur asupra lui Miller rămas nesancţionat a provocat o stare de derută în echipa vâlceană. Astfel, în două minute, cât timp americanul a luat loc pe banca de rezerve pentru a se reface, clujenii s-au desprins până la 35-54. Deşi Miller a reintrat la noi, tot elevii lui Perisic au fructificat mai des atacurile avute şi s-au distanţat la 37-59, iar ulterior, au intrat în ultimul sfert cu un avantaj concludent: 39-67. Degringolada din tabăra noastră a continuat. Dezinvolţi şi tot mai precişi în aruncările de trei puncte, clujenii au făcut spectacol şi au redus tribunele la tăcere, suporterii izbucnind adesea doar atunci când arbitrii ne-au făcut de petrecanie prin numeroasele decizii anapoda pe care le-au dat împotriva echipei vâlcence. Deşi trebuia să fie altfel, finalul a aparţinut în totalitate clujenilor, care-au măturat pe jos cu noi. În condiţiile în care nici arbitrii nu ne-au prea avut la inimă, era şi greu să rezistăm în faţa unei formaţii la care evoluează o legendă a baschetului românesc de odinioară (Bruno Roşnafschi), ce-i drept ajuns la final de carieră, un Flavius Lăpuşte, un sârb (Medvedj) şi patru americani de geniu (Jenkins, Seals, Allen şi Blackmon). Oaspeţii au depăşit graniţa celor 30 de puncte avantaj în minutul 37, iar la final au terminat cu 52-87, cea mai dură înfrângere suferită de echipa vâlceană pe teren propriu în acest sezon al Diviziei A, o înfrângere care nu schimbă însă cu nimic datele problemei în privinţa clasamentului.
Au marcat pentru BC Rm. Vâlcea: Jamaal Miller – 23 puncte (5×3), Vasile Ştefan – 9 (1×3), Barson Collins – 5, Vladimir Milosevic – 4, Rareş Paşca – 3 (1×3), Viorel Nănescu – 3 (1×3), Mădălin Nicolae – 3 şi Tiberiu Pogăceanu – 2.

Din trei arbitri, doar unul corect
Încă o dată, vâlcenii au trebuit să se lupte nu doar cu cinci jucători adverşi, ci şi cu cei trei arbitri pe deasupra. Ca de obicei, într-un meci cu o echipă de frunte din ţară, oamenii în negru ne-au „purtat iarăşi sâmbetele”. Laszlo Bukuresti ne-a scos până şi punctele din coş la o pătrundere a lui Vasile Ştefan, faultat clar pe aruncare, la care arbitrul din Sovata a dictat doar repunerea mingii de la margine. Deh, Sovata e mai aproape de Cluj, nu de Vâlcea, nu-i aşa! O prestaţie ambiguă a avut şi fiul arbitrilor din baschetul românesc, Olaru. S-a achitat parţial bine de sarcini doar Radu Bucerzan din Timişoara, pentru că acesta chiar nu avea chef să le ofere cadouri clujenilor, în condiţiile în care sunt rivalii Elbei.

Ghinionistul Barson
Ghinioanele s-au ţinut lanţ de americanul Brason Collins şi-n acest meci, iar evoluţia cu Dinamo pare a fi doar o întâmplare. Collins  luat repede patru greşeli personale în primul sfert şi a fost trecut imediat pe banca de rezerve. A revenit pe teren abia în ultimele zece minute de joc, a făcut câteva recuperări utile dar acestea nu au fost fructificate de colegi şi ulterior, când mai erau doar câteva secunde de joc, a fost eliminat pentru cinci greşeli personale. Dacă în alte meciuri Cristi Achim a putut compensa lipsa lui Collins prin evoluţii de excepţie ale lui Milosevic de regulă, de data aceasta nici sârbul nu a prins o zi bună. A evoluat sub aşteptări, crispat, de parcă ar fi fost blazat de valoarea adversarilor.

Perisic a apreciat arbitrajul
* Oare ce meci a văzut?
La conferinţa de presă, Miodrag Perisic a recunoscut că echipa pe care-o pregăteşte avea neapărată nevoie de victorie la Vâlcea pentru a rămâne în cărţi pentru play-off: „A fost un meci foarte greu pentru noi. Noi nu am avut rezultate foarte bune în ultima lună. Problemele noastre au început odată cu meciul cu Dinamo, pe care l-am pierdut acasă. Dacă am fi pierdut şi aici ar fi fost cu adevărat un dezastru. Victoria obţinută recent de CS Otopeni în faţa lui Dinamo a complicat lucrurile în zona de mijloc a clasamentului, iar acum au şi cei din Otopeni o bună şansă de a intra în play-off. Pentru noi e important în continuare să batem şi Mediaşul, pentru a ne asigura un loc bun în play-off. Nu-mi plac locurile 4-5-8, ar fi ideal să fim pe locurile 6-7, pentru că altfel ne-ar scoate în cale Asesoft-ul mai devreme decât în finală şi asta nu ne-ar prii deloc. Cred că Asesoft este o echipă invincibilă şi nu poate fi stopată din cursa pentru cucerirea unui nou titlu de campioană a ţării”.
Altfel, tânărul tehnician al echipei Mobitelco a refuzat să accepte faptul că a primit un ajutor însemnat din partea arbitrilor şi a rămas şocat când Achim l-a „contrat” serios în această privinţă: „Pentru oaspeţi, acesta a fost un meci mult mai important decât pentru noi. Sigur că noi ne-am dorit să-l câştigăm, orice victorie în plus ne ajută, ar fi contat şi la moral, dar s-a văzut că nu s-a putut şi nu doar din vina noastră. Era clar că federaţia nu-i va lăsa pe clujeni să rateze play-off-ul. Consider că am fost dezavantajaţi clar de arbitri, mai ales în startul meciului. Nu învinuim Clujul, dar nu putem să trecem cu vederea nişte lucruri pe care toată lumea le-a văzut. De asemenea, cred că totuşi diferenţa de valoare dintre Cluj şi Vâlcea este foarte mare. Mă refer în special la lot. Ei au patru jucători americani plus un jucător sârb, toţi de valoare. Din acest motiv cred că nici nu era nevoie de aceste fluiere în plus. Deciziile au fost date clar cu rea intenţie, pentru că noi putem să deosebim un arbitraj slab de unul cu rea intenţie. De data aceasta a fost măcel! Cu Timişoara arbitrii nu ne-au furat decât vreo câteva mingi când a trebuit. Dar aici a fost japcă pe faţă. Toţi jucătorii noştri aveau sânge pe ei după contactele cu adversarii, iar Milosevic era plin de vânătăi pe braţe, parcă era lovit cu vergeaua!”.
Din păcate, tot jocul s-a desfăşurat sub ochii şefului arbitrilor din baschetul românesc, venit să-i vadă odrasla la lucru, dar care mai mult ca sigur nu va lua nici o măsură împotriva lui Bukuresti de exemplu, care-ar trebui să nu mai fi delegat şi la ultimele meciuri din retur. Este evident că nu va mai vorbi prea mult despre meciul de la Vâlcea, atâta timp cât, pentru a-i linişti atunci când Mobitelco primea numai decizii favorabile, Olaru le-a spus vâlcenilor: „Lăsaţi că nu vedeţi că nu mai cade nimeni în Divizia B”.

Necazuri cu autocarul oaspeţilor
Nişte suporteri zglobii, supăraţi pe maniera dură de joc a clujenilor, i-au „taxat” pe oaspeţi într-un mod nu tocmai ortodox. Au zgâriat de jur împrejur autocarul Clujului, lucru care ar putea să coste echipa vâlceană. O eventuală suspendare a terenului propriu din partea federaţiei de la Bucureşti nu ar pica deloc bine pentru elevii lui Achim. „Galeria noastră a fost plecată în Croaţia cu echipa de handbal feminin aşa că nu ştim practic cui i-ar putea aparţine vina pentru acest incident”, a spus Achim.

Dragoş Andrei, în atenţia clujenilor
Antrenorul Miodrag Perisic s-a interesat la final de „numărul 7” din echipa noastră, care-n meciul tur de la Cluj-Napoca a avut o evoluţie admirabilă. Este vorba de Dragoş Andrei, ţintuit în tribună din pricina accidentării din meciul cu Rapid. Acest lucru l-a amuzat pe Cristi Achim: „Vă daţi seama de ce au fost ei neliniştiţi: au patru americani în lot şi le era frică de Dragoş al nostru!”.

Vasile Ştefan, remarcat de Achim
În afara lui Miller, antrenorul Cristian Achim a apreciat şi evoluţia lui Vasile Ştefan. „Are 21 de ani, e-n primul lui an în Divizia A, munceşte din greu la antrenamente, a avut un salt calitativ şi pentru noi este un mare câştig. Multă lume mi-a spus că nu va ieşi acesta niciodată un jucător bun din el, dar eu le-am arătat mereu contrariul şi le voi demonstra că va ajunge jucător. Să jucăm în A şi la anul şi veţi vedea că Vasile Ştefan va avea un salt fantastic din punct de vedere valoric”, a spus Achim.

Aradul nu s-a prezentat la Braşov
După ce au făcut eforturi considerabile din punct de vedere financiar pentru a duce sezonul la bun sfârşit, West Petrom Arad pare că s-a împotmolit chiar la mal. Nu ştim din ce motive, echipa bănăţeană nu s-a mai prezentat săptămâna trecută la Braşov şi va pierde meciul cu 20-0, asta dacă nu cumva vor găsi un motiv plauzibil pentru a-l reprograma. Dacă nu se va întâmpla acest lucru, arădenii riscă inclusiv excluderea din competiţie, pentru că se află deja la a doua abatere de acest gen. „Aradul ar putea fi exclusă şi din turneul acela de promovare-retrogradare”, a spus Achim.
Nicolae CIUCESCU