Diverse

Nici măcar locul 3!

Krim Ljubljana – Oltchim Rm. Vâlcea 37-30 (17-19)

* după ce a ratat calificarea în semifinale, campioana României a pierdut şi ultimul meci şi astfel a terminat pe locul 4 în grupa I principală a Ligii Campionilor

Chimistele nu şi-au revenit după dezastrul de la Podgorica şi au înregistrat un nou rezultat negativ, care nu face onoare unui club care şi-a căpătat renume în Europa. Campioana României a ieşit pe uşa din dos din Liga Campionilor, după eşecul categoric suferit în Slovenia. După ce au pierdut la 11 goluri în faţa formaţiei Buducnost, vâlcencele s-au făcut de ispravă şi la Ljubljana. Au oferit gazdelor prilejul de a se bucura de o victorie nesperată. Oltchim a cedat întâlnirea cu Krim, din Slovenia cu scorul de 37-30 şi astfel a mai adăugat o pată neagră în palmares. Vicecampioanele Europei au ratat obiectivul, n-au reuşit să-şi respecte blazonul şi au încheiat în genunchi un sezon de Champions League în care îşi propuseseră să câştige trofeul suprem. N-au terminat competiţia nici măcar între primele şase echipe ale Europei, eşecul de la Ljubljana trimiţându-le pe ultimul loc în grupa I principală a Ligii Campionilor şi doar între primele opt echipe ale Europei din acest sezon.

Vâlcencele au dominat jocul în primul mitan

Cu moralul la pământ după ieşirea timpurie din Liga Campionilor şi după eşecul umilitor din Muntenegru, „chimistele” s-au deplasat în Slovenia, pentru ultimul meci din grupele principale ale Ligii Campionilor, pentru a mai spăla din ruşine şi a face uitate pentru moment ultimele evoluţii. Au ratat, însă, şansa unei oarecare reabilitări în faţa suporterilor români. Au început bine meciul cu Krim Ljubljana, care conta doar pentru palmares, pentru ambele echipe, însă, la fel ca în partida din Spania, cu Itxako, n-au reuşit să păstreze ritmul până la final. Au dat dovadă de slăbiciune în multe momente ale jocului şi gazdele le-au pedepsit. Începutul întâlnirii din Slovenia a fost promiţător pentru vâlcence. Geiger, Farcău, Szucs şi Ozel au punctat succesiv, apărarea a funcţionat perfect, lucru nemaiîntâlnit în ultimele meciuri. Chimistele au primit primul gol abia după cinci minute de joc (Lekic a punctat pentru 1-4). Diferenţa a fost însă anulată de elevele Martei Bon, care au reuşit egalarea în minutul 9 (scor 6-6). Vâlcencele n-au dezarmat şi au reuşit să refacă avantajul de patru goluri şi chiar să-l mărească. Maier a concretizat un contraatac şi a punctat în minutul 14 pentru 6-11, fiind urmată de Ardean, care a înscris un gol spectaculos din 7 metri, ce a contat pentru scorul de 6-12. S-au relaxat apoi, iar slovenele le-au taxat şi au ajuns la final de repriză la doar două goluri în spatele Oltchim-ului. Totuşi, şansa părea a fi de partea Oltchim-ului, care şi în cazul unei înfrângeri la limită, termina pe locul 3 în grupă. În tur, întâlnirea dintre Oltchim şi Krim s-a încheiat la scorul de 31-27, astfel că în cazul unei înfrângeri la trei goluri în retur, campioana României ar fi devansat-o în clasament pe cea a Sloveniei. Totuşi, după desfăşurarea primei reprize, nu se prefigura un eşec al „galacticelor” la Ljubljana.

Final dezastruos!

În partea secundă a întâlnirii de la Ljubljana, Oltchim a dat dovadă de slăbiciune. Elevele lui Radu Voina s-au comportat ca nişte amatoare şi au permis echipei gazdă să-şi facă o ieşire frumoasă din Liga Campionilor. Vâlcencele au cedat definitiv iniţiativa. Deşi a dominat pe tabelă timp de 38 de minute, Oltchim s-a văzut trimisă la podea de Krim. Bodnieva a marcat golul de 22-21, ce avea să consfinţească primul moment al meciului în care echipa gazdă s-a aflat în avantaj. Greşelile neforţate din ofensivă comise de jucătoarele vâlcene au dus la această schimbare majoră pe tabela de marcaj. Oltchim a reuşit să ţină aproape de campioana Sloveniei doar până în minutul 45. Ultimul sfert de oră al întâlnirii a fost de coşmar pentru chimiste. Deznodământul a fost chiar mai prost decât în Spania, cu Itxako, când a început, de fapt, calvarul pentru Oltchim. Echipa vâlceană a condus atunci şi la o diferenţă de şase goluri, dar a pierdut în ultima secundă, cu 26-25. Acum, de la un avantaj de şase goluri, chimistele au decăzut inexplicabil şi au terminat meciul în genunchi. N-au înscris timp de mai bine de 10 minute, iar gazdele au profitat. Nici timpul de odihnă cerut de Radu Voina nu a avut efect. „Treziţi-vă! Nu mai greşiţi atât! Vedeţi cât e scorul!?”, le-a transmis Voina. Nu s-au trezit, nici nu s-au uitat la tabelă. De fapt, asta le-a învăţat Anja Andersen, să nu se uite la tabela de scor. Şi asta au făcut! Nu s-au uitat la tabelă, care arăta la final o diferenţă incredibilă, un avantaj de şapte goluri pentru gazde. Krim s-a impus aşadar cu scorul de 37-30 şi a terminat pe locul 3 în grupa I principală, în timp ce Oltchim a încheiat acest sezon de Champions League pe ultimul loc în grupă, după ce anul trecut a jucat finala competiţiei, iar în urmă cu doi ani a ajuns până în semifinale.
Pentru Krim Ljubljana au punctat: Penezic (7 goluri), Mavsar (7), Lekic (5), Bodnieva (5), Zrnec (4), Vergeliuk (4), Koren (2), Geissman (2), Ceckova (1).
Oltchim a înscris prin: Ardean (7), Ozel (6), Farcău (5), Fiera (2), Stanca (2), Pidpalova (2), Managarova (2), Manea (2), Szucs (1), Geiger (1).

Mavsar, procentaj de 100% la aruncările de la 7 metri

Krim a reuşit să se impună în faţa Oltchim-ului datorită prestaţiilor unor jucătoare deja consacrate precum Penezic, Lekic sau Bodnieva, dar şi a unei tinere handbaliste, care nu a împlinit încă 20 de ani. Tatiana Mavsar a punctat de şapte ori împotriva Oltchim-ului la Ljubljana, cinci dintre golurile sale fiind marcate din 7 metri. Echipa vâlceană a beneficiat de doar două lovituri de penalitate, ambele valorificate de Valentina Ardean.

Moment de reculegere pentru victimele din Japonia

Înaintea primului fluier al arbitrilor în meciul dintre Krim şi Oltchim s-a ţinut un moment de reculegere. Federaţia Europeană de Handbal a impus, la fel ca în majoritatea competiţiilor de pe mapamond, ca înaintea întâlnirilor din Liga Campionilor să se ţină un moment de reculegere pentru victimele dezastrului din Japonia.

Luca şi Beşe, lăsate acasă

Pentru ultimul meci din grupele principale ale Ligii Campionilor, antrenorul Radu Voina a mizat pe o formulă uşor diferită de cea pe care s-a mizat până acum. Pentru prima dată în 2011, în grupele principale ale Ligii Campionilor, Oltchim nu s-a mai bazat în apărare pe serviciile jucătoarelor Valeria Beşe şi Steluţa Luca. Voina a decis să le lase în România, preferând alte jucătoare în locul acestora. Alături de accidentatele Adriana Nechita, Cristina Neagu, Paula Ungureanu, de Beşe şi Luca au mai rămas acasă Tereza Tamaş Pîslaru, Iulia Curea, Clara Vînătoru şi Roxana Han. Au fost convocate pentru meciul de la Ljubljana: Tolnai şi Smedescu, Ardean, Managarova, Farcău, Ţăcălie, Szucs, Pidpalova, Ozel, Fiera, Vizitiu, Geiger, Manea, Stanca.

Nechita a făcut o vizită la infirmerie

Printre jucătoarele Oltchim-ului care nu au făcut deplasarea în Slovenia s-a numărat şi extrema Adriana Nechita. Ada a suferit o contuzie la nivelul unui deget, ce a necesitat o perioadă de pauză. Săptămâna trecută aceasta s-a pregătit separat de restul echipei, astfel că Radu Voina a luat decizia de a nu o include în lotul pe care a mizat pentru jocul cu Krim Ljubljana, unul fără miză, dealtfel. Nechita s-a alăturat astfel jucătoarelor ţinute pe margine de accidentări. Neagu şi Ungureanu, alte două handbaliste pe care Oltchim nu s-a putut baza, au avut, însă, probleme mai grave de sănătate. Portarul Paula Ungureanu nu a apucat să joace pentru Oltchim în 2011 datorită intervenţiei chirurgicale pe care a suferit-o la genunchi, după Campionatul European, iar cea mai bună jucătoare a lumii în 2010, Cristina Neagu, din cauza unei afecţiuni la umăr, a ratat patru din cele şase meciuri disputate în grupele principale. Recuperarea decurge bine, astfel că Nechita şi Neagu sunt aşteptate să revină cât mai curând pe teren. Ele vor mai juca, însă, pentru formaţia vâlceană, în acest sezon, doar în Liga Naţională. În Liga Campionilor vor mai juca abia în sezonul viitor.

Krim pierde din forţă
* antrenorul Marta Bon, împreună cu două jucătoare importante, Lekic şi Penezic se despart de echipa slovenă

Meciul cu Oltchim a fost ultimul din actuala stagiune de Champions League pentru Krim Ljubljana. Dacă, însă, tot n-a reuşit să obţină calificarea în semifinalele competiţiei, formaţia slovenă a încercat să se despartă frumos de Liga Campionilor şi de proprii suporteri. A reuşit, obţinând o victorie categorică în faţa vicecampioanei Europei. Meciul cu Oltchim a fost, se pare, ultimul pentru antrenoarea Marta Bon pe banca tehnică a echipei slovene. După trei ani la Ljubljana, Bon a anunţat că va renunţa în vară la Krim. De asemenea, Penezic şi-ar fi exprimat dorinţa de a se despărţi de formaţia slovenă, iar Andreea Lekic a semnat deja cu echipa campioană a Ungariei, Audi Gyor, care are şansa în acest sezon să câştige trofeul Champions League.

HC Leipzig, „ciuca bătăilor” în Liga Campionilor

Cea mai slabă echipă dintre cele opt din grupele principale ale Ligii Campionilor s-a dovedit a fi HC Lepizig. Calificarea grupării germane între primele opt echipe din Europa a reprezentat o surpriză pentru toţi cei angrenaţi în fenomen, însă pe cât de repede a ajuns pe culmile gloriei, pe atât a ajuns şi la pământ. Aripile i-au fost frânte din start. A început cu o înfrângere pe teren propriu, dar doar la o diferenţă de două goluri, în faţa unei foste adversare a Oltchim-ului, HC Larvik şi aşa a continuat până la final. Leipzig n-a reuşit să se evidenţieze în grupa a II-a, pierzând toate cele şase partide disputate. Ultimul eşec l-au suferit pe teren propriu în faţa rusoaicelor de la Dinamo Volgograd, care s-au impus în Germania, în ultimul meci, cu scorul de 26-23 şi au terminat pe locul 3 în grupă, după Gyor şi Larvik. Leipzig a avut cel mai slab atac dintre cele opt echipe (au înscris 132 de goluri în şase meciuri, deci o medie de 22 de goluri pe meci), dar nu şi cea mai slabă apărare. La acest capitol codaşă a fost Krim Ljubljana, care a primit 184 de goluri. Formaţia slovenă a fost urmată în topul celor mai slabe apărări de Dinamo Volgograd (180 de goluri primite) şi de Oltchim, care a primit 167 de goluri.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button