Liga IV

Liga a IV-a vâlceană, mai tare decât Liga I

* numai în tur, 618 goluri au fost marcate în elita fotbalului judeţean, cu 250 mai multe decât la meciurile de pe prima scenă a ţării

În prima parte a acestei ediţii de campionat, am fost din nou „martori” (cum se întâmplă, de altfel, an de an) la un recital fotbalistic de anvergură pe stadioanele celor 18 echipe din Liga IV-a. Nu mai puţin de 618 goluri au fost marcate în partidele disputate anul trecut, în primul act din sezonul competiţional 2009-2010. Un calcul matematic elementar indică faptul că avem de-a face cu o medie de 36 de goluri pe etapă, adică patru pe meci. Chiar şi aşa, nu aveam de-a face cu un record în acest sens, atâta timp cât la finele turului campionatului precedent s-au marcat aproape 680, aşadar, cu 60 mai multe decât în acest sezon. Rămâne la latitudinea oamenilor de fotbal să se pronunţe dacă s-a schimbat calitatea spectacolului sau „Nimic nou sub soare!”.

Prima ligă e pistol cu apă!

Ce îţi mai trebuie meciuri din Liga I, când poţi avea parte de spectacol (nu neapărat unul bun din punct de vedere calitativ) doar trăgând o fugă în week-end pe stadioanele din judeţ!? În timp ce în prima divizie s-au marcat „doar” 371 de goluri – un pic peste jumătate din totalul celor înregistrate în Liga a IV-a vâlceană – pe terenurile formaţiilor din „Elită” show-ul a fost la ordinea zilei. Presărat cu scandaluri mai ceva ca la palatul fermecător al şarmantului şi inegalabilului Gigi Becali, campionatul vâlcean le-a oferit iubitorilor de fotbal mic doza săptămânală de divertisment şi adrenalină.

Oltul Ioneşti 2009 îi dă lecţii Rapid-ului din Giuleşti

Să analizăm grosso modo, în paralel, echipa cu cele mai multe goluri marcate în prima ligă naţională şi în cea de-a patra vâlceană. Dacă pe prima scenă a fotbalului românesc Rapid-ul lui George Copos este lider detaşat, cu 36 de reuşite, la noi în judeţ campioana de iarnă ar trebui să-i predea lecţii despre ceea ce înseamnă un atac eficient şi intransigent. Dintre competitoare, pe prima poziţie în ceea ce priveşte numărul de „reuşite” se situează liderul ierarhiei la zi, Oltul Ioneşti 2009, care a marcat „valabil” de 67 de ori, aproape dublu faţă de echipa cu cel mai bun atac din prima divizie naţională. Pe locul secund, la „judeţ”, se regăseşte formaţia din Ţara Loviştei. Posada Perişani, deşi ocupă locul 4 în clasament, are 55 de goluri marcate, cu 9 mai multe faţă de vicecampioana de iarnă Cozia Călimăneşti şi cu 18 peste Damila Măciuca – locul 3. Cenuşăreasa acestei competiţii, Olteţul Bălceşti, a izbutit să înscrie doar de 14 ori. Un aspect care merită menţionat este şi situaţia Progresului Măldăreşti, ocupanta locului 14. Echipa primarul Ionel Dragu se poate mândri – şi doar atât! – cu 35 de goluri, însă această statistică nu a ajutat-o prea mult în campionat, de vreme ce compartimentul defensiv a încasat 52 de „boabe”, pierzând, astfel, ceea ce au câştigat cu mult efort atacanţii Robert Gherghe şi Daniel Săndulescu.

Nova Turist are cea mai slabă defensivă, iar prin Măciuca greu se trece!

„Titlul” pentru cea mai slabă defensivă din elita judeţeană îi revine grupării Nova Turist. Poarta fotbaliştilor pregătiţi de Augustin Amati a fost perforată de 79 de ori, şi asta numai în partidele disputate în tur. Mai mult ca sigur, printre achiziţiile de iarnă ale lui Amati se vor număra în speţă jucători cu profil defensiv, care să stopeze puhoiul de goluri care se anunţă a se produce şi în cel de-al doilea act al Ligii a IV-a. Dacă va continua în acest ritm haotic, Nova Turist ar pute-o învinge la finele sezonului pe fosta „extraterestră” Victoria Frânceşti, care a privit cum mingea îi intră în poartă de 159 de ori, după care s-a întors cu coada-ntre picioare la „Onoare”. Însă, la vremea respectivă, formaţia lui Nicu Strâmbeanu a stat mult mai prost la capitolul goluri marcate, doar 26 fiind bilanţul la finele campionatului, în timp ce Nova Turist a înscris numai în tur de 25 de ori. Dacă „novicii” din Govora sunt ultimii în cadrul acestei rubrici, Damila Măciuca se plasează la polul opus (având doar 8 primite). Apărarea este poate principala carte pe care mizează formaţia din sudul judeţului, aceasta primind, în medie, mai puţin de un gol pe meci. Unul dintre fotbaliştii din defensiva de temut a Damilei este Tibi Harapu.

Damila are cei mai mulţi marcatori

Dacă Oltul Ioneşti 2009 stă cel mai bine în ceea ce priveşte golurile înscrise în partidele oficiale (67), nu acelaşi lucru îl putem spune despre campioana de iarnă atunci când vorbim de numărul marcatorilor. La acest capitol, după calculele noastre, Damila Măciuca e fruntea! Cu 14 jucători care şi-au trecut numele pe lista celor care au perforat poarta adversă, echipa finanţată de omul de afaceri Dan Niţu e number one. Pe locul secund, se situează patru formaţii, cu acelaşi număr de marcatori, dar care nu se aseamănă deloc, dacă tragem o privire la situaţia din clasament. Astfel, Dinamo 2007 Rm. Vâlcea, CSM Drăgăşani, AS Mihăeşti şi Olteţul Alunu se pot mândri cu faptul că au câte 13 fotbalişti de „căciulă” care au înscris în prima parte a campionatului. Formaţia din sud-vestul judeţului, cu toate că nu stă genial în clasament, are totuşi destui jucători care, nu numai că au găsit drumul spre poarta adversă, dar au avut şi ţintă. Din retur, gruparea din Mihăeşti şi-ar putea mări lista cu marcatori, de vreme ce antrenorul Ion Lazăr – „Mara” este decis să reintre pe teren şi să le demonstreze tuturor că încă nu a uitat cum stă treaba cu lovirea balonului. Rămâne acum de văzut după câte minute de joc va părăsi gazonul!

Runcenii, cei mai „italieni” dintre italieni

Poate cea mai pragmatică echipă din Liga a IV-a este Conexin Runcu. Băieţii lui Iulică Dincă au reuşit să se claseze în prima parte a clasamentului (locul 9), după ce timp de o jumătate de campionat nu s-au prea omorât să dea goluri multe. Până la urmă, important e să obţii rezultate bune cu un efort cât mai mic! „Runcenii” au marcat 24 de goluri şi au primit 23. La o privire de ansamblu asupra clasamentului, observăm că doar trei alte rivale se clasează în spatele fotbaliştilor susţinuţi financiar de către Pantelică Anghelescu: Olteţul Bălceşti (17 de goluri marcate), Voinţa Orleşti (20) şi AS Mihăeşti (22).

Alin Savu-Adrian Albinaru, atacanţii minune!

De departe, cel mai prodigios compartiment ofensiv din judeţ este alcătuit din foştii divizionari A, Alin Savu şi Adrian Albinaru. Pentru cei doi atacanţi, campionatul vâlcean constituie în speţă un prilej de a-şi mai pune sângele în mişcare şi nicidecum ceva greu de dus, de vreme ce aceştia au înscris împreună până acum 42 de goluri (Savu – 23 şi Albinaru – 19), adică două treimi din totalul de 67 care îi revin echipei patronate de Ionel Giuran. Mai mult ca sigur, nu există om de fotbal care să nu şi-i dorească alături pe cei doi jucători de o valoare incontestabilă, cu un simţ al porţii extrem de bine conturat. Pe locul secund, în ierarhia celor mai bune cupluri de atac se situează Robert Gherghe şi Daniel Săndulescu, de la Progresul Măldăreşti. Ambii jucători au reuşit să trimită mingea între buturile porţilor adverse de 25 de ori – Gherghe de 17 ori, iar Săndulescu de 8. Căpătan şi Pufu – veteranii neobosiţi ai Posadei Perişani – încă mai fac legea la echipa la care activează, de vreme ce au înscris împreună 21 de goluri, la fel ca jucătorii de la Minerul Berbeşti. Deşi se ridică la nivelul pretenţiilor antrenorului Vasile Ilinca, „ortacii” Răzvan Milosteanu şi Robert Ilinescu nu au putut face să-şi aducă echipa în primele cinci clasate. La AS Şirineasa, Andrei Fistogeanu a format într-un timp relativ scurt un cuplu solid cu George Popolan (care s-a transferat vara trecută de la Vartex Rm. Vâlcea, actualmente desfiinţată), cei doi putându-se lăuda cu 22 de „boabe”. Andrei Fistogeanu a cam rupt toate plasele porţilor din judeţ, ţinând cont că ajuns la „cota” 17, în tot atâtea meciuri disputate. Tot din categoria echipelor la care primii doi marcatori au cel puţin 20 de reuşite la active se numără şi vicecampioana de iarnă, Cozia Călimăneşti. Mitrea şi Nedescu au 12 şi, respectiv, 8 de „căciulă”.

Avem şi primul marcator stranier

Poate pentru prima oară, în Liga a IV-a vâlceană avem de-a face şi cu sportivi de altă naţionalitate. Vara trecută, georgianul Beka Kalandadze a venit la Râmnicu-Vâlcea pentru a participa activ la un proiect ce vizează mediatizarea şi igienizarea Parcului Naţional Cozia. Fost practicant al sportului cu balonul rotund în ţara natală, Beka Kalandadze a decis să exerseze şi în România pasiunea sa numărul 1, la Oltul Ioneşti 2009. Acesta s-a integrat de minune în noul său colectiv, fiind decis ca, până în vara aceasta, atunci când va părăsi România, să fie de un real ajutor colegilor săi. Până atunci, Beka se poate mândri cu faptul că este primul marcator străin din campionatul Ligii a IV-a, acesta reuşind să înscrie un gol din penalty. Tânărul de 22 de ani şi-a propus să-şi mai treacă numele pe lista marcatorilor până la finele sezonului. Cine ştie, poate că, pe viitor, vom vedea şi primii jucători care vor ajunge să evolueze chiar şi la „Onoare”.

„Larry” Nicolaescu, cel mai periculos fundaş

Când joci împotriva celor de la Posada Perişani, nu trebuie să te fereşti numai de atacanţii pur-sânge, gen Florin Căpătan şi Laurenţiu Pufu, pentru că procedând de asemenea factură, rişti să te frigi. Cu o condiţie fizică extrem de bună, fundaşul Laurenţiu Nicolaescu nu asigură numai impenetrabilitatea în propriul careu, ci se dovedeşte a fi neiertător atunci când i se oferă posibilitatea de a şuta pe spaţiul porţii adverse. Cu un „palmares” care conţine până acum nouă goluri, „Larry” are toate şansele să se reprofileze pe orice post, în cazul în care, vreodată, nu-şi va mai găsi loc în apărare. Un alt aspect care merită menţionat la Posada Perişani este faptul că aproape toţi jucătorii au reuşit să înscrie de cel puţin o dată în tur, acest aspect confirmând că între Căpătan şi compania există o colaborare excelentă pe teren.    

Ilie Sporea, cel mai în vârstă jucător din „Elită”

Legitimat vara trecută la Conexin Runcu, jucătorul Ilie Sporea s-a dovedit a fi de un real ajutor echipei sale, în ciuda vârstei de 41 de ani pe care o are. Experienţa sa acumulată de-a lungul a zeci de ani de fotbal a fost utilă noilor săi colegi, care nu au mai întâmpinat emoţii în ceea ce priveşte şansele de a rămâne şi din sezonul viitor în Liga a IV-a. Deşi a marcat doar un gol, Sporea a avut, nu de puţine ori, contribuţii semnificative în fazele de construcţie. De asemenea, veteranul din garnizoana lui Iulică Dincă este şi cel mai în vârstă jucător din campionat. Tot la Conexin Runcu, Gabriel Dincă (fiul antrenorului) a avut parte de un sezon bun, acesta marcând de zece ori în cele 17 etape desfăşurate până acum, fiind golgheterul echipei. Tânărul atacant – care încă nu şi-a încheiat junioratul – are toate şansele de a ajunge la o echipă de nivel superior, dacă va continua în acest ritm şi va înscrie cel puţin atât cât a făcut-o în tur.

Juniorii Coziei au urcat de pe locul 16, pe 2

Dintre toate echipele de juniori înscrise în campionatul Ligii a IV-a, cea a Coziei Călimăneşti a înregistrat în mod cert progres notabil, din moment ce, în sezonul precedent, de abia reuşea să mai câştige câte un meci, şi acela, la zile mari. Dacă anul trecut micuţii fotbaliştii au terminat pe poziţia a 16-a – cu opt victorii, două egaluri şi „doar” 24 de înfrângeri – anul 2010 se anunţă a fi unul de glorie pentru formaţia care îşi dispută meciurile de pe teren propriu pe „sinteticul” din Zăvoi. Elevii pregătiţi de Dan Stanciu şi Gheorghe Andreescu au încheiat turul pe locul secund, situându-se la patru puncte distanţă de campionii antrenaţi de „Giuseppe” Foltea, la Lotru Brezoi. În 2009, până şi cei de la Victoria Frânceşti i-au devansat pe juniorii Coziei Călimăneşti. Din ceea ce au demonstrat până acum, juniorii formaţiei prezidate de Ion Tudorică au şanse mari să-şi adjudece trofeul vara aceasta. Un alt aspect care merită remarcat la acest campionat de juniori este că Lotru Brezoi, Dinamo 2007 Rm. Vâlcea şi Minerul Berbeşti se numără, caşi în 2009, şi anul acesta printre protagoniste.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button