Editorial

Licenţierea la români

Federaţia Română de Fotbal încearcă să facă lumină, în sfârşit, în problemele legate de licenţiere. Astfel, FRF anunţă: „Comitetul Executiv al FRF nu are nicio competenţă în ceea ce priveşte procesul de licenţiere a cluburilor, unul independent, acesta fiind încheiat la nivelul Ligii I”. Practic, în aceste condiţii, echipele care nu au obţinut licenţa – Poli Timişoara, Gloria Bistriţa şi FC Bihor – pierd aproape orice şansă de a mai juca în primul eşalon.
Conform FRF, forului mai sus menţionat i se poate prezenta, conform ordinii de zi, o informare cu privire la procesul de licenţiere încheiat sau având drept tematică procesul de licenţiere în ansamblul său, dar nimic mai mult. Este interesant de urmărit ce se va întâmpla în Liga I, având în vedere ca la noi regulamentele sunt făcute pentru a găsi unii sau alţii „portiţe” de interpretare. Foarte interesant este că, în acest moment, în Liga I, există un loc vacant, Comitetul Executiv urmând să discute ce se va întampla cu acesta. Teoretic, în Liga I vor juca următoarele echipe: Oţelul Galati, FC Vaslui, Rapid, Steaua, Dinamo, Gaz Metan, „U” Cluj, Astra Ploieşti, CFR Cluj, FCM Tg. Mureş, FC Braşov, Pandurii Tg. Jiu, Sportul Studenţesc (echipă care, în premieră pentru Liga I, ar trebui să pornească cu un handicap de 2 puncte pentru neîndeplinirea baremului obligatoriu de 25 de puncte), Ceahlăul Piatra Neamţ, Concordia Chiajna, Petrolul Ploieşti, CS Mioveni. Întrucât regulamentul nu prevede nimic într-o astfel de situaţie, rămâne de văzut cine va ocupa al 18-lea loc vacant din Liga I. Cum Săgeata Năvodari nu are drept de promovare, iar FC Bihor nu a primit licenţa, al 18-lea loc ar putea fi ocupat după un meci de baraj între Delta Tulcea şi Voinţa Sibiu, ocupantele locurilor 4 din cele două serii, dar personal mi-e greu să cred că cele două echipe vor fi chemate din vacanţă pentru a disputa un baraj de promovare! Asta, desigur, dacă nu se mai întâmpla cine ştie ce „minuni”.
La nivelul Ligii a III-a situaţia e la fel de complicată. Din cele şase câştigătoare ale seriilor, FC Chindia Târgovişte (C3) şi FC Maramureş Baia Mare (C6), deşi au terminat pe primul loc în seriile lor, practic nu au drept de promovare (ca urmare a unei decizii a Comitetului de Urgenţă a FRF), astfel încât echipele de pe poziţia secundă ar urca în Liga 2. În acest caz ar promova din Liga a III-a formaţiile FCM Bacău, Calatis Mangalia, Chimia Brazi, CSM Slatina, Luceafărul Oradea şi FC Seso Câmpia Turzii.
Un aspect interesant de care nu aminteşte nimeni ţine de „Regulamentul de licenţiere a cluburilor pentru participarea în campionatul naţional Liga a 2-a”, care prevede, printre altele:
Articolul 11 – Definirea solicitantului de licenţă.
1) Solicitantul de licenţă poate fi numai un club de fotbal, adică o persoană juridică cu obiect principal de activitate desfăşurarea activităţii sportive fotbalistice, care participă la competiţiile naţionale şi care este membru afiliat al FRF.
2) Calitatea de membru afiliat trebuie să aibă o durată – în momentul începerii sezonului pentru care se acordă licenţa – de cel puţin trei ani consecutivi. Orice modificare a formei juridice a clubului sau a structurii persoanei juridice (de exemplu: schimbarea sediului, denumirii sau culorilor clubului sau cesiunea între cluburi şi/sau alte entităţi juridice a participaţiilor) survenită în această perioadă, în scopul facilitării accesului într-un eşalon competiţional superior celui în care are dreptul sportiv să activeze clubul în cauză şi/sau în scopul facilitării primirii licenţei în detrimentul integrităţii competiţiei, va fi considerată drept o întrerupere a continuităţii calităţii de membru afiliat, în sensul prezentei prevederi.
Daca ar fi să se respecte acest regulament, cel puţin o echipă din cele şase nu ar primi licenţa pentru liga a II a. Cum termenul limită este 30 iunie nu ne rămâne decât să aşteptam ca să vedem ce „vrăji” mai fac forurile ce păstoresc fotbalul autohton.

Ec. Mădălin DOBRE

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button