Administratie

La Călimăneşti, parc-pădure de 20 de hectare, unul dintre cele mai frumoase din Europa

Un demers similar cu cel de la Rm. Vâlcea, unde Mircia Gutău urmează procedura legală pentru a prelua de la Romsilva Dealul Capela, a început şi Florinel Constantinescu, primarul de la Călimăneşti. Edilul PNL încearcă să treacă în patrimoniul staţiunii o suprafaţă forestieră de 20 de hectare şi să o transforme într-unul dintre cele mai frumoase parcuri din Europa.

După noul parc tematic amenajat la intrare în Căciulata şi inspirat din legenda „Poiana lui Căliman”, primarul Florinel Constantinescu are în plan să facă unul şi mai wow! În 2018, a transmis o documentaţie la Ministerul Apelor şi Pădurilor, solicitând întreaga pădure de deasupra Hotelului Central, unde îşi au obârşia cam toate izvoarele miraculoase din zonă.

„În ultima perioadă, au continuat să ne preocupe atât investiţiile care vizează dezvoltarea turismului, cum este şi acest nou parc, cât şi cele pe parte de infrastructură rutieră, educaţie, sănătate ş.a.m.d.. Vreau să vă spun că, tot acum, recent, am terminat lucrările de eficientizare energetică a grădiniţei cu program prelungit, un obiectiv cu fonduri europene, ca mai toate cele pe care le realizăm pe plan local. Singurele noastre proiecte prin PNDL au fost cele referitoare la dotarea cu echipamente şi mobilier specific didactic şi de laborator la Liceul Tehnologic de Turism, Şcoala Gimnazială „Şerban Vodă Cantacuzino” şi la grădiniţa nr. 1. În rest, repet, doar bani europeni. Încă nu am făcut un calcul, dar în acest mandat am semnat contracte de finanţare în valoare totală de aproximativ 20 de milioane de euro… şi urmează încă două”, a făcut cunoscut primarul Florinel Constantinescu. Revenind la noul parc pe care doreşte să-l amenajeze, edilul PNL a explicat că suprafaţa respectivă a aparţinut staţiunii balneare şi acum o sută de ani. „Sigur că am folosit ca argument acest fapt, dar ne-a ajutat şi o prevedere din Codul Silvic. Vrem să facem o pădure – parc cu totul deosebită şi muncim la asta de doi ani. Avem toate aprobările. Studiile necesare sunt, de asemenea, făcute. Suntem cam în acelaşi stadiu ca şi Râmnicul cu Dealul Capela. Ne mai trebuie doar un aviz de la Ministerul Justiţiei. Sunt patru ministere care trebuie să-şi dea OK-ul. În Codul Silvic, nu se precizează exact suprafeţele care pot fi luate în proprietate şi sunt localităţi care au solicitat sute de hectare. După părerea mea, nu se poate impune o limită, că ne întoarcem la Legea Lupu şi tot felul de „minuni”. În cazul nostru, lucrurile sunt şi mai simple, pentru că încă există urme ale aleilor de promenadă care duceau la izvoare. Studiile au fost efectuate de ICAR, de silvicultori cu experienţă. Ei au stabilit aria şi au venit cu argumente clare, motiv pentru care Regia Naţională a Pădurilor a dat aviz pozitiv pentru solicitarea noastră. Nu mă aştept la piedici, dar am avut şi poate că încă mai sunt. Altfel, am fi terminat de multă vreme şi, acum, probabil că ne-am fi apucat de amenajarea parcului despre care am vorbit la început”, a detaliat Florinel Constantinescu, menţionând şi faptul că, la ora actuală, cele 20 de hectare de pădure solicitate de UAT Călimăneşti nu sunt îngrijite şi sunt exploatate haotic.

Articole Similare

Back to top button