Administratie

GESTIONAREA DEŞEURILOR (GUNOAIELOR) ÎN LOCALITATEA BERBEŞTI

Odata cu intrarea in anul 2019 s-a inasprit si legislatia cu privire la gestionarea si colectarea deseurilor de catre societatile de profil. In orasul Berbesti gestionarea deseurilor a fost achizitionata de catre societatea S.C.URBAN S.A. Rm. Valcea pentru o perioada de 8 ani cu posibilitatea de prelungire pentru o perioada de timp de 4 ani.
Aceasta societate colecta gunoiul de pe raza localitatii in fiecare zi de luni sau de joi (in functie de zona de colectare) , acesta nefiind cantarit intrucat pretul a fost avantajos si pentru populatie si pentru cetatean.

Odata cu inchiderea gropii de gunoi de la Maldaresti , societatea a fost nevoita sa caute alte depozite de gunoi autorizate unde sa-l depuna , astfel ca au crescut costurile pentru colectarea si depozitarea gunoiului.
Conform planului integrat de gestionare a deseurilor in judetul Valcea onor Consiliul Judetean Valcea , trebuia sa definitiveze groapa de gunoi de la Roiesti , dar pana in prezent si acest proiect este in faza de,,proiect,, ca multe altele. Astfel societatea s-a indreptat asupra cetatenilor pentru acoperirea acestor costuri care au fost destul de mari. Exemplu costul a crescut de la 6,9 lei de persoana la 11,6 lei de persoana fara TVA aproximativ cu 70% pentru persoanele fizice si cu aproximativ 90% pentru persoanele juridice .
Acest pret nu a fost acceptat de consilierii locali datorita urmatoarelor aspecte:


  • gunoiul nu se platea pe principiul ,,Plateste fiecare cat produce gunoi,,.
    Societatea in URBAN S.A. a motivat faptul ca nu toti cetatenii si agentii economici de pe raza localitatii au contracte cu firma de salubrizare si in special in zona cartierului de blocuri , zona in care pubelele sunt comune acestia putand arunca gunoiul fara probleme.
  • de la data de 01.06.2019 , gunoiul trebuie colectat , separat(hartie , sticla, metal ), si cantarit , acest lucru fiind aproape imposilbil de realizat si tot in zona cartierului de blocuri.
    Astfel dupa negocieri intre reprezentantii primariei , ai consiliului local si societatea S.C.URBAN S.A. s-a stabilit un pret de 9,8 lei tara TVA. Dupa nici o luna de colectare societatea a renuntat la strangerea deseurilor , printr-o notificare adresata primariei motivand in continuare lipsa contractelor cu toti catetenii, cu toate ca aceste contracte trebuiau intocmite de catre societate.
    A urmat o perioada in care gunoaiele nu au mai fost ridicate iar localitatea a fost in situatia critica cu mormane de gunoaie la fiecare colt de strada , pe malul pariului Taraia , la fiecare cap de pod de pe drumul judetean si drumurile laturalnice.
    Fata de situatia creata consilirii locali intr-o sedinta extraordinara , impreuna cu conducerea primariei au luat decizia de A IMPUNE O TAXA DE SALUBRIZARE LA NIVEL LOCAL de 6 lei /persoana si pe luna. Acest pret a reiesit din analizele aparatului functional al primariei raportat la numarul de locuitori din oras.
    Aceasta taxa de salubrizare se poate achita la sediul primariei lunar sau o singura date pentru intreg anul calendaristic.
    Colectarea gunoiului se realizeaza bilunar (de doua ori pe luna) in prima si a treia zi de luni din luna respectiva. Autovehicolul care colecteaza gunoiul se cantereste la inceput si la sfarsit de colectare , fiind insotit pe parcursul colectarii de catre un angajat de la primarie cu atributii in acest sens.

Articole Similare

Back to top button