Opinii

FAIR-PLAY

OPINIA SPECTATORULUI

Când am urmărit, de curând, meciuri de rugby din cadrul Cupei Mondiale din Noua Zeelandă, am rămas, ca întotdeauna, impresionat de maniera în care se desfăşoară  „ostilităţile” unui sport care pare la prima vedere o încleştare fizică fără scrupule şi riscantă pentru integritatea protagoniştilor. Ei bine, urmăriţi şi dumneavoastră un asemenea meci, între două combatante din topul mondial şi veţi remarca maniera sportivă în care are loc. Nu numai că accidentările sunt puţine, dar jucătorii respectă fără comentarii deciziile arbitrilor, iar în final, echipa învingătoare, in corpore, îi aplaudă pe învinşi! Sunt trei motive pentru care acest sport este iubit şi respectat de ţări cu un ridicat nivel de civilizaţie. Ce să mai vorbim de publicul care se bucură de vizionarea partidelor. Vă rog să vă gândiţi dacă aţi văzut vreodată pe cineva fluierând sau aruncând în teren cu petarde ori fumigene!
Plecând de la cele spuse, am încercat să aflu ce înseamnă, de fapt, o atitudine în spiritul fair-play în istoria sportului mondial şi am aflat lucruri minunate.
În 1964, au avut loc, la Innsbruck, în Austria, Jocurile Olimpice de iarnă. Întrecerile de bob s-au desfăşurat pe pârtia de la Igls, unde după mai multe manşe se contura o victorie detaşată şi meritorie a echipajului de 2 persoane din Italia, avându-l ca pilot pe Eugenio Monti. Şanse de a-i mai întrece pe italieni mai aveau doar sportivii din Anglia, dar înaintea startului, ei au constatat că li s-a defectat la propriul bob o piesă pentru care nu aveau rezervă şi nu puteau intra pe pistă. Unul dintre englezi şi-a jucat şansa şi printr-o staţie de radio-emisie a făcut apel la echipele care au terminat cursa, pentru a împrumuta piesa de care aveau nevoie. Ei bine, Monti, pilotul echipei italiene, aflată confortabil pe primul loc, a luat piesa de la bobul său şi în timp util a ajuns la linia de start pentru a ajuta echipa adversă! Ce a urmat e ca într-o poveste: englezii Nash şi Dixon au realizat o cursă fantastică şi au devenit campioni olimpici!!!
Italienii s-au mulţumit cu locul doi, iar Monti a declarat că „nu puteam accepta o victorie pe spinarea nenorocirii altuia”. El a devenit, curând, merituosul posesor al Trofeului International pentru Fair-Play „Pierre de Coubertin”.

• Iulian VERNESCU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button