Diverse

EDITORIAL / Wembley – destinaţie finală

Miercuri, târziu în noapte, s-au încheiat meciurile din faza grupelor turneului final al C.E. 2020 cu două meciuri foarte frumoase din ultima grupă, „grupa morţii”: Franţa- Portugalia 2-2 şi Germania- Ungaria 2-2 (a fost una din puţinele dăţi în care am ţinut cu maghiarii într-o competiţie sportivă, pentru că chiar m-au impresionat).
Cele mai bune 16 echipe continuă competiţia cu meciurile eliminatorii din optimi, sferturi şi semifinale.
Meciurile din grupe au trimis acasă 8 echipe şi acestea sunt majoritar (6 din 8, adică 75%) din „estul” continentului: Turcia, Rusia, Polonia, Ungaria, Macedonia de Nord şi Slovacia. Lucrul acesta ne arată odată în plus diferenţa şi în fotbal între vestul super dezvoltat şi estul care încearcă, dar nu reuşeşte decât foarte rar să ajungă în fazele superioare la campionatele europene sau la competiţiile continentale inter-cluburi.
Sunt 7 echipe neînvinse, dintre care trei au mers mai departe cu punctaj maxim: Italia, Belgia, Olanda şi probabil că 2 dintre ele vor ajunge în „careul de aşi” de la Londra, din semifinalele competiţiei (Belgia/ Italia şi Olanda având în vedere ţintarul optimilor şi sferturilor.
Celelalte patru au mers mai departe cu 2 victorii şi un egal (Anglia şi Suedia) sau cu o victorie şi două egaluri (Franţa şi Spania).
Partea „latină” a tabloului ne propune în sferturi probabil/ posibil meciurile:
Franţa- Spania
Portugalia/ Belgia- Italia, iar partea anglo-saxonă- scandinavă
Olanda- Danemarca
Anglia/ Germania- Suedia
(Asta dacă nu vom avea parte de surprize în optimi).
În optimi, încleştarea titanilor are loc la Londra, pe Wembley, între Anglia şi Germania, reeditare a finalei controversate a Campionatului Mondial din 1966, de pe acelaşi stadion, încheiată cu unica victorie a insularilor la un turneu final major. Este marea şansă a Angliei de a ajunge din nou, după 55 de ani, într-o finală de campionat mondial sau european, mai ales că semifinalele şi finala se vor desfăşura pe legendarul stadion din capitala regatului.
Unica bucurie a noastră, a românilor, este că vom avea campioana mondială – Franţa, la Bucureşti în optimi, într-un meci în care este favorită certă în faţa vecinilor elveţieni.
Cristiano Ronaldo străluceşte la 36 de ani şi conduce în clasamentul golgheterilor cu 5 goluri, depăşind record după record: numărul de prezenţe la un turneu final continental (cinci: 2004, 2008, 2012, 2016, 2020), numărul total de goluri la turneul final european (deocamdată 14) şi numărul de goluri înscrise de un fotbalist la o echipă naţională (deocamdată 109) şi va obţine probabil în această vară un ultim contract „foarte tare” al carierei la Juve sau la Man United sau la PSG, sau la … Barcelona! (Da, aţi citit bine!)
Scandalul carantinării din Anglia era să ducă „Final Four-ul” la Budapesta, dar în ceasul al 12-lea rigidul guvern britanic a îndulcit restricţiile în speranţa că Anglia va avea o şansă în plus la mult râvnitul trofeu european.
Aveţi grijă de voi!
• Dan-Cătălin Săraru

 

Articole Similare

Back to top button