Administratie

Doar 38 % din populaţia comunei Muereasca interesată de gaze. Oamenii doresc în schimb canalizare, iar primarul caută cea mai bună soluţie

Anul trecut, în urma consultării mai multor cetăţeni şi consilieri din comuna Muereasca, primarul Ion Ungureanu a decis să solicite totuşi fonduri pentru introducerea gazelor în localitate. Nu se aşteaptă însă la minuni şi ştie că prioritizarea finanţării proiectelor se face în primul rând pe considerente economice.

După cum se ştie, localităţile aflate la Nord şi Sud de Muereasca, oraşul Călimăneşti şi comuna Bujoreni, beneficiază de alimentare cu gaze şi, recent, au primit şi fonduri pentru extinderea reţelelor. Acesta ar putea fi un argument în favoarea proiectului iniţiat de primarul Ion Ungureanu. „Călimăneştiul este staţiune, iar Bujoreniul este zonă limitrofă Râmnicului, însă şi noi ne încadrăm cumva în această zonă metropolitană. Se face într-adevăr o analiză cost-beneficiu când se discută de investiţii, se iau în calcul populaţia dar şi alte lucruri. Sunt o mulţime de criterii care nu sunt în favoarea comunităţilor mai mici. Se ţine cont inclusiv de natalitate, de gradul de sărăcie, de gradul de îmbătrânire a populaţiei”, a spus, foarte realist, primarul de la Muereasca. Mai mult, când s-a pus problema strângerii semnăturilor de la localnicii care ar dori să se racordeze la gaze, doar 38 % şi-au dat acordul. Într-un fel, nu este de mirare, în condiţiile în care, în zonă, „pădurile cad pe oameni”, cum se spune. „Oricum, probabilitatea să avem la un moment dat gaze este mai mare decât în ceea ce priveşte introducerea canalizării. De ce? Pentru că Muereasca are foarte multe dealuri şi, dacă ar fi să facem un sistem de colectare a apelor uzate – varianta clasică, am fi nevoiţi să introducem foarte multe staţii de pompare şi de repompare. Asta ar presupune un cosmun imens de energie şi costuri pe măsură. Ne-ar costa poate şi de 3 ori mai mult decât la Rm. Vâlcea. Recent, a apărut o lege care ar facilita, aşa cum există în localităţile de munte din Elveţia sau Franţa, amenajarea unor microstaţii, care să deservească o gospodărie sau mai multe locuinţe. Noi, primăriile, avem termen vreo 90 de zile de la apariţia legii, să facem un registru cu evidenţa locuinţelor conectate la reţelele centralizate de canalizare, precum şi a celor cu fose septice, microstaţii sau alte sisteme. Trebuie făcut şi un plan ca, cel puţin de 2 ori pe an, fosele şi microstaţiile să fie vidanjate. Noi pe ideea asta mergem, la Muereasca. Am căutat şi continuăm să căutăm surse de finanţare pentru a face o staţie de epurare şi pentru a ne cumpăra o vidanjă. Am pus problema noastră şi într-o discuţie pe care am avut-o cu ministrul Dezvoltării, mai ales că sunt multe alte localităţi din judeţ şi din ţară care se confruntă cu aceeaşi situaţie. Aşa a apărut şi legea despre care vorbeam şi sper ca, într-un viitor apropiat, să apară şi un program de finanţare cu fonduri nerambursabile”, a mai precizat primarul Ion Ungureanu, optimist totuşi în privinţa găsirii unor soluţii.

Articole Similare

Back to top button