Discuţii aprinse în CJV pe tema situaţiei extrem de delicată de la Oltchim şi CET Govora

sedinta cj valcea cilea pistol etc• Mihai Bălan, directorul general de la CET Govora, a avertizat că închiderea combinatului ar afecta întreaga platformă industrială din sudul Râmnicului
• Piperea s-a angajat că, până la finele anului 2015, Oltchim îşi va achita datoria de 63 mil. lei, acumulată după intrarea în insolvenţă
• „Din noiembrie 2014, Oltchim nu va mai avea pierderi”, a mai anunţat administratorul judiciar al combinatului

Joi, în Consiliul Judeţean Vâlcea, s-a discutat foarte mult despre situaţia extrem de delicată de pe platforma industrială din sudul Râmnicului. La dezbateri, au fost prezenţi atât directorii de la CET Govora, cât şi reprezentanţii companiilor USG şi Oltchim (managerii, administratori speciali şi judiciari).
Înainte de a le da cuvântul invitaţilor, Ion Cîlea, preşedintele CJV, a făcut cunoscut că, la ora actuală, datoria Oltchim-ului către CET Govora depăşeşte 2.000 de miliarde de lei vechi. „Oltchim avea datoria ca, începând din iunie, să-şi plătească datoriile către CET în rate lunare. Nu şi-a respectat această obligaţie. Într-un final, Consiliul de Administraţie de la CET a notificat combinatul, transmiţându-i că, începând din septembrie, se vor sista livrările de energie termică, prin nereluarea furnizării de abur industrial, după oprirea tehnologică. Această măsură nu a fost pusă în practică, dar pentru că Oltchim nu a prezentat soluţii concrete de remediere a situaţiei, a urmat o nouă notificare, conform căreia, începând cu 6 octombrie, urmau să se reducă presiunea şi debitul aburului livrat Oltchim-ului. A urmat apoi o întâlnire la care au participat reprezentanţii Ministerului Economiei, autorităţile administraţiei publice locale şi reprezentanţii celor două societăţi – Oltchim şi CET. S-a convenit semnarea unui protocol, prin care Oltchim să garanteze plata livrărilor viitoare de energie electrică şi termică, dar şi a restanţelor”, a explicat Ion Cîlea.

Mihai Bălan a avut un conflict cu CA, care vroia să oprească livrările către combinat

Invitat să ia cuvântul, Mihai Bălan, directorul general de la CET Govora, a transmis că situaţia societăţii pe care o conduce nu trebuie privită, ci în contextul întregii platforme chimice. „CET-ul, Oltchim-ul, Salrom (Exploatarea Minieră Rm. Vâlcea), carierele din zona Berbeşti, USG sunt structuri care depind una de cealaltă. Eu am avut un conflict cu Consiliul de Administraţie de la CET din cauza situaţiei cu Oltchim. L-am avut însă aliat pe domnul preşedinte Ion Cîlea, căruia îi mulţumesc. Am avut acest conflict pentru că s-a dorit închiderea Oltchim-ului. Există 3 scenarii! 1 – Reducem livrările, dar Oltchim se opreşte uşor-uşor şi nu mai are şanse să se privatizeze. Şi-atunci, cred eu, urmează falimentul. CET-ul ar înregistra o pierdere lunară de un milion. 2 – Nu mai dăm nimic, nici energie electrică, nici abur. În acel moment, toţi am fi în pericol. Am experimentat această variantă în septembrie 2012, când Oltchim-ul s-a oprit. La Ministerul Economiei, s-a pus atunci în discuţie externalizarea prizei Olt, care asigură apa pentru USG, CET etc.. Dispărând un consumator, creştea şi preţul saramurii. Apărea un lanţ de probleme. În situaţia în care Oltchim se opreşte, CET-ul are o diminuare de venituri de 64 de milioane, pe care nu are de unde să le acopere. Depăşeşte valoarea fondului de salarii. În plus, eu cred că nu trebuie luată o decizie radicală (n. red. – oprirea livrării de energie şi abur către Oltchim), într-un moment în care lucrurile merg în direcţia bună. Acum vorbesc de varianta actuală – ce putem face. În iunie, Oltchim plătea, din factura pentru energie electrică şi termică, 7,6 mil. lei. În septembrie, a plătit 11,5 mil. lei. De ce? Pentru că a reuşit să repornească secţia de oxoalcooli. Iar în noiembrie, vrea să pornească secţia DOP. Astfel, va putea plăti facturile curente şi ceva din restanţă.

Speră ca, pe 15 decembrie, Oltchim-ul să se privatizeze. Există doi posibili ofertanţi, din China şi Turcia

(…) Sper ca, pe 15 decembrie, să se privatizeze Oltchim-ul (există doi posibili ofertanţi – unul din China şi unul din Turcia). În caz contrar, administratorii combinatului au un plan de redresare a companiei. În paralel, şi noi am început demersurile de preluare a carierelor de la Berbeşti. Încercăm să negociem o valoare cât mai mică de preluare. Astăzi (n. red. – ieri), voi participa la şedinţa Comitetului de supraveghere a CEO Oltenia, în care se aprobă transferul. Voi reveni probabil în şedinţa din 6 noiembrie a CJV pentru a vă da detalii. Vom avea 3 ani în care vom plăti o sumă modică, de 2 milioane. Apoi, încă 7, în care vom achita restul sumei de transfer al carierelor miniere”, a detaliat directorul general Mihai Bălan. După intervenţia directorului general de la CET Govora, consilierii judeţeni l-au luat la întrebări pe Gheorghe Piperea. În faţa lor, acesta a declarat că planul de reorganizare a Oltchim-ului este finalizat de mai multă vreme, iar pe 19 noiembrie va fi depus la judecătorul sindic. Tot atunci, va fi depusă şi acţiunea împotriva fostului management al companiei, care – în opinia lui Piperea – s-ar face vinovată de intrarea combinatului chimic în insolvenţă. În ceea ce priveşte datoria Oltchim-ului către CET, Piperea a precizat că aceasta este compusă din două categorii, cu regim juridic diferit. „Este vorba, în primul rând, de 137 milioane de lei noi, care reprezintă creanţa anterioară deschiderii procedurii de intrare a Oltchim în insolvenţă. Cealaltă categorie de creanţă, după insolvenţă – 63 de milioane de lei (630 mld. lei vechi), se plăteşte pe măsură ce devine scadentă. (…) Începând din octombrie, ne plătim toată factura curentă (pentru energie şi abur tehnologic). Toată această creanţă (n. red. – acumulată după intrarea Oltchim-ului în procedura de insolvenţă) va fi stinsă până la finele anului 2015”, a anunţat Gheorghe Piperea.

Din noiembrie, Oltchim nu mai are pierderi

Acesta a menţionat că, din septembrie 2014, Oltchim a redus pierderile la 177.000 euro, lunar. „La începutul insolvenţei, pierderea era de 4,5 milioane de euro, în fiecare lună. Din noiembrie, dacă nu se întâmplă nimic spectaculos, în sens negativ, nu mai avem pierderi”, a concluzionat Gheorghe Piperea.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button