Social

Directorul general Alin Voiculeţ şi CAS ţin sistemul sanitar vâlcean pe traiectoria firească. Dacă am avea şi suficienţi medici…

Alin Voiculeţ, directorul general al Casei de Asigurări de Sănătate – Vâlcea, ca şi chirurgul Dan Ponoran, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă, este unul dintre oamenii datorită cărora sistemul sanitar local a evoluat semnificativ în ultimii ani. Este tânăr, are o mentalitate modernă, s-a şcolit foarte mult şi este un bun organizator. Toate aceste calităţi şi poate şi altele au făcut ca, împreună cu eforturile altor specialişti din judeţ, cum spuneam, serviciile medicale să se îmbunătăţească foarte mult.


Cu ocazia conferinţei de presă organizată marţi, 20 decembrie, la CAS Vâlcea, am aflat mai multe lucruri despre activitatea recentă a instituţiei. Multe dintre informaţii se regăsesc şi pe http://www.casan.ro/casvl/ sau pe contul de Facebook al Casei, dar – revenind – una dintre primele acţiuni întreprinse de directorul general a fost organizarea unor întâlniri periodice cu furnizorii, pentru a-i pune la curent şi pe această cale asupra modificărilor legislative apărute, pentru a corecta anumite sincope din sistem ori pentru a lua măsuri de îmbunătăţire a activităţilor ce ţin de sistemul sanitar, evident, în beneficiul asiguraţilor. Principalul scop a fost acela ca Vâlcea să nu termine anul cu alocări bugerare pe care furnizorii să nu le poată acoperi prin servicii medicale şi, astfel, judeţul să aibă de suferit în viitor. Un alt obiectiv urmărit de directorul general Alin Voiculeţ şi de CAS Vâlcea a fost adaptarea necesarului de servicii medicale la nevoile reale ale populaţiei. O realizare concretă foarte importantă a fost înfiinţarea unui nou cabinet de medicină de familie la Stăneşti, începând de pe data de 3 octombrie, cu sprijinul autorităţilor locale. O astfel de unitate s-a deschis de la 1 noiembrie şi la Şuşani, la fel, cu ajutorul primăriei. O altă veste bună este şi aceea că, tot de luna trecută, serviciile medicale oncologice pot fi asigurate şi în Ambulatoriul de specialitate al unui furnizor privat aflat în contract cu CAS Vâlcea. Făcând un scurt bilanţ la nivel de judeţ, directorul general Alin Voiculeţ a explicat că, în Vâlcea, există la ora actuală 191 de furnizori de asistenţă medicală primară şi doar două comune, Titeşti şi Runcu, nu au medici de familie. Pe parte de asistenţă medicală ambulatorie de specialitate (specialităţi clinice, inclusiv MFR), avem 51 de furnizori. Alţi 19 asigură asistenţă medicală fizică şi de reabilitare, în bazele de tratament existente. În ceea ce priveşte asistenţa medicală dentară, Vâlcea se bazează pe 56 de furnizori şi 72 de medici (21 în mediul rural şi 51 în cel urban). Există, de asemenea, 11 unităţi sanitare cu paturi (6 spitale publice şi 5 private), 11 furnizori de asistenţă medicală ambulatorie de specialitate (specialităţi paraclinice), 131 de farmacii, 29 de oficine, o unitate de transport sanitar neasistat, două structuri care oferă îngrijiri medicale la domiciliu, 71 de entităţi (5 din judeţ) care asigură dispozitive medicale şi un sanatoriu balnear (Sofianu). Periodic, toţi aceşti furnizori sunt verificaţi şi, în linii mari, nu au fost descoperite probleme deosebite. Nu au fost probleme nici cu atragerea fondurilor necesare de la CNAS. Ne confruntăm, în schimb, cu un deficit de medici, poate şi din cauză că majoritatea caută să lucreze în oraşele mari din ţară sau străinătate. (va urma)

Articole Similare

Back to top button