Social

Deputatul Eugen Neaţă, nemulţumit de răspunsul pe care i l-a oferit Orban în privinţa soluţiilor pentru integrarea românilor întorşi din Mare Britanie

În urmă cu trei luni depuneam în Parlamentul României o interpelare adresată prim-ministrului Ludovic Orban. Nu era încă vorba despre pandemie în România. Mă interesa ce pregătiri face guvernul pentru a-i integra pe românii întorşi în ţară din cauza plecării Marii Britanii din Europa. Brexitul, cum se numeşte el. Eram interesat să aflu dacă fiecare ministru în parte are un plan pentru fenomenul generat de revenirea oamenilor în ţară. Dacă ministerul muncii, de exemplu, poate comunica un număr oarecare de locuri de muncă în plus, dacă Ministerul Învăţământului ştie cum să-i integreze pe elevii care au parcurs câţiva ani de şcoală în alte sisteme decât cel românesc. Dacă se pregăteşte ceva la nivel guvernamental şi ce anume. Dacă ceea ce urmează va da încredere românilor să revină în ţară sau dacă îi va face să plece în număr şi mai mare spre alte zări. Răspunsul pe care l-am primit în urmă cu puţin timp, după mai bine de şaizeci de zile, este în imaginile ataşate.

De la interpelarea mea şi până la acest răspuns a apărut şi s-a dezvoltat şi războiul cu pandemia, pe care îl ştim cu toţii în amănunt. Pe parcursul timpului scurs de la întrebare la răspuns lucrurile s-au complicat foarte mult. Cu toate acestea, textul transmis de prim-ministru conţine tot felul de generalităţi sau lucruri ştiute deja. Despre procedura înregistrării românilor care decid să rămână în Marea Britanie, despre drepturi la muncă prevăzute în legi cunoscute deja şi despre alte legi, acorduri şi tratate internaţionale, care reglementează câte ceva util, despre agenţii plătite de români să ajute şi nu să încurce cu birocraţia lor stufoasă, fără nici un folos. Există şi nişte cifre pe acolo, destul de inutile, dar şi o amănunţită descriere a revenirii elevilor în şcolile româneşti, destul de utilă, cred eu. Ce nu este de la un capăt la altul al răspunsului semnat de prim-ministru la interpelarea mea, sunt planurile clare de realizare a locurilor de muncă, nu doar pentru cele câteva sute de mii de români întorşi acasă din Marea Britanie, ci pentru cele aproape două milioane de oameni fără un loc de muncă, pe care i-am adunat în România în ultimele două-trei luni de zile.

Nici interpelarea mea, nici criza de sănătate, care s-a produs între timp, nu au reuşit să convingă guvernul liberal să lanseze rapid câteva mari investiţii publice, care să dea de lucru românilor rămaşi fără serviciu, indiferent dacă ei au fost tot timpul în ţara lor sau dacă s-au întors în grabă, alungaţi de virus şi de plecarea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Interpelarea mea cerea o soluţie, nu un răspuns. Oamenii au nevoie mai mult decât oricând de fapte guvernamentale, nu de vorbe şi de cifre fără folos.
• Eugen Neaţă – deputat PSD

Articole Similare

Back to top button