Politica

Deputatul Eugen Neaţă, demersuri pentru trecerea unor proprietăţi ale Statului în domeniul public al unor localităţi

La începutul acestui an, Guvernul României a transferat 203.500 m.p. de pădure în domeniul public al oraşului Călimăneşti. Astfel, proiectul iniţiat de primarul Florinel Constatinescu, de amenajare a celei mai mari păduri-parc din regiune, în scop recreativ, prinde contur. Edilul din staţiune are şi alte planuri pe partea turistică. Îşi doreşte să amenajeze inclusiv un traseu de promenadă pe faleza lacului de acumulare. Deocamdată, însă, acest lucru nu este posibil din cauza legislaţiei. Deputatul Eugen Neaţă şi-a oferit sprijinul. Face demersuri pentru ca faleza, aflată în proprietatea Statului, să poată fi trecută în domeniul public al oraşului Călimăneşti.
”Câteva dintre barajele hidrocentralelor de pe râul Olt se găsesc pe teritoriul unor mari aglomerări umane. Râmnicu Vâlcea, este cel mai bun exemplu. Este traversat de două astfel de baraje, unul în zona de nord şi unul, în continuare, în zona centrală şi de sud. Dar, poate cea mai spectaculoasă succesiune de lacuri de acumulare este aceea de la Călimăneşti. Barajul de la Turnu este urmat imediat de cel care mărgineşte întreaga staţiune la răsărit şi continuă cu un al treilea până la traversarea râului peste hidrocentrală, între Bujoreni şi Dăeşti. Această succesiune de trei lacuri de acumulare este una dintre cele mai frumoase şi mai pitoreşti din judeţul Vâlcea, poate şi pentru că face trecerea de la drumul pe care îl parcurge apa de la ieşirea din munţi, printre dealurile subcarpatice, spre câmpia din sud.
Vă spun toate acestea pentru că localităţile pe teritoriul cărora se află aceste lacuri de acumulare sunt atrase de exploatarea beneficiilor pe care le pot oferi ele în materie de petrecere a timpului liber şi de divertisment. Există însă serioase restricţii în acest sens şi ele trebuie respectate, fără îndoială. Siguranţa amenajărilor hidroenergetice este prioritară pentru toată lumea. La graniţa dintre nevoile de siguranţă şi nevoile edilitare apar însă nişte blocaje la care trebuie găsite soluţii. Am discutat despre acest lucru cu primarul Florinel Constantinescu, la Călimăneşti.
Staţiunea are dorinţa de a amenaja un traseu de promenadă pentru turişti pe faleza lacului de acumulare. Faleza este însă în proprietatea statului, nu a localităţii şi primăria nu poate investi niciun leu din bugetul local pentru amenajarea acestor faleze, care nu-i aparţin. Nu este legal. Cu câteva zile în urmă, profitând de prezenţa ministrului energiei, Virgil Popescu, în Parlamentul României, l-am întrebat în particular ce-i de făcut. Mi-a mărturisit că în zona de unde provine este o situaţie asemănătoare, care îl preocupă şi pe el de mai mult timp.
Am obţinut promisiunea domniei-sale că va cere opinia specialiştilor din minister, cei care pot găsi o soluţie legală de deblocare a situaţiei. Un traseu de promenadă, pentru amenajarea căruia nu sunt necesare decât lucrări de suprafaţă, nesemnificative pentru rezistenţă, va fi posibil, sper eu, foarte curând, la Călimăneşti şi nu numai. Pregătesc între timp şi o iniţiativă legislativă în acest sens”, a explicat deputatul Eugen Neaţă.

Articole Similare

Back to top button