Acasă Editorial Degringolada „provinciei”

Degringolada „provinciei”

73
0

Debutul de campionat 2010-2011 în fotbalul de elită din România arată furia granzilor capitalei împotriva echipelor puternice din provincie, furie declanşată de trei-patru ani de frustrări şi insuccese.
Dinamo şi Steaua au plecat „ca din tun” şi au acumulat 13 puncte din 15 posibile, instalându-se pe primele două locuri ale clasamentului şi promiţând un duel spectaculos pentru titlul de campioană aidoma celorlalte aproximativ 40 de dueluri din trecut, în urma cărora s-au încununat campioane de 41 de ori (de 23 de ori Steaua şi de 18 ori Dinamo). Rapid încearcă să ţină pasul, dar după eşecul din „Groapă” de duminica trecută a pierdut un tempo în bătălia cu rivalii de o viaţă, Steaua şi Dinamo.
În provincie este însă jale mare: CFR Cluj, FC Vaslui, dar mai ales Unirea Urziceni sunt în corzi, având un debut de campionat departe de valoarea loturilor şi de aşteptări.
La Cluj se pare că se încearcă demiterea lui Mandorlini după modelul deja cunoscut (Andone, Trombetta, Conceiçao), dar „macaronarul” are contractul „beton” şi se lasă greu.
Vasluiul lui Porumboiu antrenat de „galacticul” Caro este şi el la pământ mai ales după înfrângerea usturătoare de pe teren propriu, 0-3 cu Steaua duminică seara, în pofida faptului că în Europa nu a jucat rău joi (0-0 cu Lille la Vaslui).
La Urziceni „ciulinii Bărăganului” au produs mare tristeţe în rândul iubitorilor fotbalului din zonă (foarte puţini), rezultatele fiind departe de ceea ce se realizase în ultimii doi ani: un titlu de campioni în 2009 şi unul de vicecampioni în 2010. Demiterile sau demisiile se ţin lanţ: Mihai Stoica, Narcis Răducan, Ronny Levy au părăsit rând pe rând clubul cu mari probleme financiare al atât de lăudatului (în trecut) patron Bucşaru. Problema cea mare a clubului este însă „vânătoarea” de jucători ai Unirii la care au pornit în special cluburile mari din Bucureşti: Maftei este dorit în Grant, Bilaşco şi Galamaz la Steaua, iar Brandan la Dinamo. Arlauskis este aproape plecat în Rusia, iar Petre Grigoraş a fost chemat să salveze corabia aflată în derivă, dar îi va fi foarte, foarte greu.
Doar Poli Timişoara încearcă să ţină pasul cu marile rivale din Bucureşti, reuşind sub bagheta sârbului Vladimir Petrovici un fotbal frumos şi spectaculos, urmând ca meciul de la sfârşitul acestei săptămâni din Ghencea să ne arate dacă Poli poate ţine ritmul.

Dan Săraru