Diverse

Debut perfect pentru Oltchim în partea a doua a Ligii Campionilor

* campioana României a reuşit să câştige primul joc din grupele principale, cu Krim Ljubljana, cu scorul de 31-25, o diferenţă mai mult decât liniştitoare pentru returul cu formaţia slovenă

Experienţa avută în sezonul precedent al Ligii Campionilor, prestaţia slabă de la Campionatul Mondial din Brazilia, din luna decembrie a anului trecut, plus absenţa unor jucătoare valoroase din angrenajul echipei au reprezentat motive îndeajuns de solide pentru ca o mare parte dintre cei apropiaţi Oltchim-ului să privească oarecum cu neîncredere viitorul acesteia în actualul stagiu al competiţiei europene supreme. Handbalistele pregătite de Radu Voina au demonstrat, însă, în chiar primul meci din faza grupelor principale ale Champions League, disputat în deplasare, în Slovenia (sâmbătă, 4 februarie), că merită toată încrederea. Au jucat curajos, convingător şi au reuşit să-şi asigure un debut perfect în această fază a întrecerii, impunându-se fără drept de apel în faţa gazdelor de la Krim Ljubljana. Au dat emoţii doar la începutul partidei, când au permis adversarelor să se distanţeze la trei goluri. Contrar aşteptărilor, nu croata Penezic a fost principalul pericol pentru poarta Oltchim-ului, ci Gorica Acimovic, care a reuşit să înscrie primele patru goluri ale slovenelor, trecându-şi în cont şi alte reuşite importante. De fapt, Krim nu a mizat decât pe Acimovic şi pe portarul Grubisic, care s-a opus în numeroase rânduri acţiunilor formaţiei vâlcene şi a făcut ca diferenţa pe tabelă să nu fie dezastruoasă pentru echipa sa. Aşadar, după trei minute albe pentru Oltchim, în care jucătoarele române au nimerit doar bara, iar gazdele s-au distanţat la trei goluri, a apărut în scenă turcoaica Yeliz Ozel. A marcat pentru 3-1, dând astfel tonul unei seri magice pentru ea. Luminiţa Dinu a reuşit un contraatac perfect pentru Ardean, care a înscris pentru 3-2, iar Jovanovic a punctat pentru 3-3. S-a mers cap la cap până aproape de finalul reprizei. La 13-13, în minutul 28, Radu Voina a solicitat timp de odihnă. Le-a atras atenţia elevelor sale că ritmul de joc e prea moale şi că e nevoie de o apărare mai agresivă. Chimistele au înţeles mesajul şi au încheiat primele 30 de minute cu un avantaj de trei goluri: 13-16.

Diferenţa de la pauză a fost dublată în partea secundă a întâlnirii

Oltchim a început în forţă repriza secundă, reuşind să se distanţeze în doar trei minute la cinci goluri (13-18). Gazdele au încercat să revină, însă au dat o replică timidă, care nu a avut efect pe tabelă. S-au apropiat la trei goluri de formaţia vâlceană, însă nu au păstrat ritmul şi diferenţa s-a refăcut, ba chiar a fost majorată (19-25 în minutul 45, apoi 22-28, în minutul 55). Ozel şi compania nu au cedat iniţiativa nici pe finalul partidei. Nechita a reuşit să valorifice două contra-atacuri, iar Chirilă, aşa cum a făcut-o de fiecare dată când i s-a oferit ocazia, a punctat sigur din 7 metri. Oltchim putea încheia meciul cu un avantaj de şapte goluri, însă Jankovic a închis tabela la scorul de 25-31. Gruparea vâlceană s-a impus aşadar la o diferenţă de şase goluri, un avantaj mai mult decât liniştitor pentru returul cu Krim Ljubljana, de la Vâlcea. Practic, prin acest rezultat, formaţia chimistă a reuşit să-şi elimine unul dintre adversarii din lupta pentru primele două locuri din grupă, ce asigură calificarea în semifinalele Ligii Campionilor. În cazul în care lupta pentru locul 2, să zicem, se va da între Oltchim şi Krim, atunci echipa vâlceană va merge mai departe, pentru că este greu de crezut că gruparea din Ljubljana va reuşi la Vâlcea să câştige şi dacă o va face totuşi, este aproape imposibil să se impună la şapte goluri diferenţă în Sala Sporturilor „Traian”. Aşadar, pentru a-şi asigura calificarea, dacă nu se vor consemna alte surprize, Oltchim ar trebui să-şi câştige meciurile de acasă şi să excludă campioana Franţei, pe Metz, din cursa pentru poziţia secundă. Deocamdată, totul s-a petrecut exact cum s-a preconizat. Campioana României a câştigat în Slovenia, iar Buducnost, cealaltă formaţie din grupă care aspiră la semifinale, s-a impus în Franţa. În mod normal, şi după aceste rezultate, gruparea română şi cea din Muntenegru ar trebui să meargă braţ la braţ în penultimul act al Ligii Campionilor.

Ozel, cea mai bună chimistă

Yeliz Ozel a arătat în meciul de la Ljubljana o poftă incredibilă de joc. Jucătoarea de origine turcă a Oltchim-ului a dat dovadă de curaj, a aruncat la poartă din toate poziţiile şi a reuşit să-şi treacă în cont numeroase pase de gol. A stat pe teren 60 de minute, timp în care a reuşit să înscrie opt goluri pentru Oltchim, fiind declarată astfel golghetera formaţiei chimiste în meciul cu Krim. În topul marcatoarelor, aceasta a fost urmată de Oana Chirilă (5 goluri, toate din 7 metri), Valentina Ardean (5 goluri), Oana Manea (4), Maria Jovanovic (3), Paricia Vizitiu (3), Adriana Nechita (2), Iulia Managarova (1). În tabăra adversă s-a remarcat Gorica Acimovic, autoare a nouă goluri pentru Krim, care a mai punctat prin: Penezic (4), Franic (3), Bille Hansen (2), Mavsar (2), Jankovic (2), Bodnieva (2), Lazovic (1).

Eficacitate maximă la 7 metri

Spre deosebire de alte partide, în meciul cu Krim Ljubljana nu a mulţumit doar modul în care au evoluat handbalistele chimiste, ci şi faptul că acestea nu au comis nicio greşeală la loviturile de penalitate. Din 7 metri, Oltchim a punctat de fiecare dată în meciul disputat în Slovenia. Oana Chirilă a fost jucătoarea pe care s-a mizat la acest capitol. Ea a reuşit să înscrie cinci goluri din tot atâtea aruncări.

Ozel, Manea şi Ardean, integraliste în partida cu Krim
* Băbeanu şi Safta au ratat debutul în Champions League

Deşi a deplasat 16 jucătoare în Slovenia, în partida cu Krim antrenorul Radu Voina a mizat doar pe o parte dintre handbalistele din lot. Trei jucătoare au fost folosite timp de 60 de minute. Yeliz Ozel, Oana Manea şi Valentina Ardean au fost jucătoarele integraliste în partida din Ljubljana. Şi Luminiţa Dinu s-a aflat aproape în permanenţă pe teren. În cazul acesteia au făcut excepţie doar două aruncări de la 7 metri, pentru care au fost introduse în poartă Sanela Knezovic şi Talida Tolnai. Managarova, Chirilă, Jovanovic au prins şi ele minute bune pe teren. La schimb au mai fost preferate Brădeanu, Vizitiu şi Nechita. Au fost însă şi jucătoare care nu au fost deloc aruncate în luptă de tehnicianul Oltchim-ului în partida cu Krim. Iulia Curea şi Adina Meiroşu sunt două dintre acestea. De asemenea, nu s-a mizat nici pe Dana Băbeanu şi nici pe tânăra Nicoleta Safta, jucătoare care au ratat astfel şansa de a debuta în Champions League.

Sala din Ljubljana, nici pe jumătate plină
* Brigada Zăvoi a ratat meciul dintre Krim şi Oltchim din cauza blocajelor rutiere

Deşi Arena Stozice din Ljubljana are o capacitate de 12 mii de locuri, suporterii Krim-ului nu s-au înghesuit să vină să urmărească formaţia locală în partida cu Oltchim. Au fost tot atâţia spectatori cam cât încap în polivalenta vâlceană, la un meci de Champions League, deşi organizatorii au încercat să atragă suporterii prin decizia de a lăsa intrarea liberă la această partidă. Oficialii întâlnirii de la Ljubljana au apreciat că în sală nu au fost mai mult de 3000 de spectatori. Între aceştia s-au regăsit şi aproximativ 20 de fani ai Oltchim-ului din România, suporteri înfocaţi, care nu ratează nicio ocazie pentru a merge să încurajeze gruparea vâlceană, indiferent unde aceasta joacă. Ar fi trebuit să fie mai mulţi suporteri, însă Galeria „Brigada Zăvoi” nu a mai putut face deplasarea. Membrii acesteia, împreună cu alţi fani ai Oltchim-ului din Ploieşti, Timişoara, Reşiţa şi Deva au ratat şansa de a urmări pe viu partida din Slovenia din cauza vremii. Zăpada a blocat traficul rutier pe principalele rute chiar în momentul în care galeria se pregătea să plece spre Ljubljana. „Am suferit foarte mult că am rămas în ţară şi nu am mai putut însoţi echipa în Slovenia. Cu un ochi am plâns, dar cu altul am râs. O parte dintre cei care trebuia să facem deplasarea la Ljubljana ne-am strâns la o cafenea din oraş şi am urmărit împreună partida la televizor. Ne-am bucurat foarte mult pentru victorie. Sperăm ca fetele să rezolve repede ecuaţia calificării şi să le putem însoţi la ultimul meci, din Muntenegru, doar pentru a contribui şi noi la spectacol”, a declarat liderul Galeriei „Brigada Zăvoi”, Costi Tîlvînoiu.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button