Social

Coprocultura: ce este și când se recomandă

Te confrunți cu diaree persistentă, scaune cu sânge sau mucus ori dureri abdominale severe? Medicul ți-ar putea efectuarea unei coproculturi. Coprocultura se numără printre analizele de laborator la care se apelează adesea atunci când se suspectează o boală gastrointestinală deoarece poate ajuta la identificarea agenților patogeni din spatele acestora. Mai multe informații despre rolul acestui test și care sunt situațiile în care ar putea fi indicată efectuarea sa vei descoperi mai jos.

Ce este coprocultura?

Coprocultura este o analiză de laborator care are ca scop identificarea agenților patogeni din materiile fecale, inclusiv bacterii și fungi precum Salmonella spp, Shigella spp, E. coli enteropatogen, Klebsiella spp sau Candida albicans. Această analiză este utilă pentru diagnosticarea infecțiilor intestinale, a diareei persistente sau a altor probleme digestive și se poate efectua atât la adulți, cât și la bebeluși sau copii.

Dacă rezultatele coproculturii indică prezența unor agenți patogeni, se vor efectua teste suplimentare (ex: antifungigramă, antibiogramă).

Cum se efectuează un test de coprocultură?

Pentru efectuarea unui test de coprocultură este necesară recoltarea unei probe de scaun. Aceasta se va recolta într-un recipient special, steril și de unică folosință, dintr-o probă emisă spontan și amestecată imediat cu mediul de transport, și va trebui dusă la laborator în cel mai scurt timp posibil pentru a evita alterarea ei. Dacă nu este posibil, proba poate fi păstrată la frigider până la trimiterea către laborator, dar nu mai mult de 24 de ore. În caz contrar, rezultatele examenului de laborator pot fi viciate. Atenție! O probă de materii fecale care a stat la temperatura camerei mai mult de o oră nu mai poate fi folosită.

Un rezultat negativ arată că nu au fost identificate bacterii sau alți agenți patogeni și că sunt necesare alte analize și investigații pentru determinarea cauzei simptomatologiei în baza căreia s-a făcut recomandarea inițială de coprocultură. Un rezultat pozitiv presupune identificarea agentului patogen, însoțită eventual și de informații privind sensibilitatea acestuia la anumite tratamente. De exemplu, dacă se efectuează o coprocultură cu antibiogramă, rezultatul testului va menționa și antibioticul la care agentul patogen identificat este sensibil.

Interpretarea rezultatului coproculturii se poate face doar de către un medic. Acesta va stabili diagnosticul și tratamentul adecvat, ținând cont de rezultatele coproculturii și de alte informații clinice.

Când este recomandat examenul de coprocultură?

Examenul de coprocultură este esențial în diagnosticarea anumitor afecțiuni ale tractului digestiv, iar recomandările pentru efectuarea acestuia sunt variate și se bazează pe simptomele prezente.

Printre cele mai frecvente indicații pentru coprocultură se numără sindromul diareic, care presupune diaree care persistă mai multe zile. Efectuarea unui examen de coprocultură mai poate fi recomandată atunci când sunt observate simptome precum: crampe abdominale, dureri persistente de stomac, senzație persistentă de greață, prezența mucusului sau a sângelui în materiile fecale, febră sau vărsături.

Dacă observi prezența oricărora dintre aceste simptome, este indicat să te adresezi unui medic. Numai el poate stabili cu exactitate ce analize sunt necesare pentru stabilirea cauzei simptomelor cu care te confrunți și tot el este singurul care, în funcție de rezultatele analizelor respective, de simptomatologia prezentă și de alte informații relevante, poate stabili un diagnostic corect!

Coprocultura este o analiză importantă pentru diagnosticarea infecțiilor intestinale și a altor probleme digestive. Este important să se urmeze instrucțiunile medicului pentru recoltarea și transportul probei de scaun. Rezultatele coproculturii trebuie interpretate de către un medic, care va stabili diagnosticul și tratamentul adecvat.

Disclaimer: Acest articol are rol strict informativ și nu poate înlocui vizita la medic. Pentru recomandări personalizate privind analizele necesare în vederea evaluării sănătății tale și a identificării cauzei simptomelor observate, precum și pentru interpretarea rezultatelor acestora, programează-te la un consult de specialitate!

Sursa: https://www.medlife.ro/glosar-medical/analize-medicale/coprocultura

Articole Similare

Back to top button