Diverse

COMISIOANE ILEGALE LA CREDITELE BANCARE

Procesele deschise de clienţi împotriva băncilor au luat amploare odată cu aplicarea OUG 50/2010 cu privire la contractele de credit. Există bănci care spun că dobânda e fixă, apoi clienţii descoperă că a devenit variabilă.
În multe contracte de credit, este precizat că „se poate modifica dobânda în funcţie de situaţia financiară de pe piaţa din România”, fără să fie precizat ce înseamnă acest lucru. Aceasta e o clauză abuzivă. Odată cu aplicarea Ordonanţei 50, multe bănci au transformat nefondat comisionul de risc, în comision de administrare. Acesta reprezintă circa 1% pe lună din valoarea creditului.
O mare parte din procese au ca obiect diverse clauze inserate în contractele de credit, care sunt considerate abuzive, conform Legii nr. 193/2000. Instanţele au considerat de multe ori ca fiind abuziv modul de calcul arbitrar al dobânzii, fără a se ţine cont de formulele şi clauzele stipulate în contract. Trebuie avută în vedere şi hotărârea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene privind clauzele abuzive în contractele încheiate cu consumatorii, care prevede că: „un consumator se găseşte într-o situaţie de inferioritate faţă de un vânzător sau un furnizor în ceea ce priveşte atât puterea de negociere, cât şi nivelul de informare; clauzele abuzive nu creează obligaţii pentru consumator, acestea reprezentând o dispoziţie imperativă, o normă echivalentă cu normele naţionale care ocupă în cadrul ordinii juridice interne, rangul de norme de ordine publică; instanţa naţională este obligată să aprecieze din oficiu caracterul abuziv al unei clauze contractuale, inclusiv în ipotezele în care consumatorul se abţine să invoce caracterul abuziv al acestei clauze, fie pentru că acesta nu îşi cunoaşte drepturile, fie pentru că este descurajat să le invoce, din cauza cheltuielilor pe care le-ar implica o acţiune în justiţie; la încheierea contractului de credit, debitorul să fie în posesia tuturor elementelor care pot avea un efect asupra întinderii obligaţiilor sale; informarea consumatorului asupra costului global al creditului (DAE), sub forma unei dobânzi calculate potrivit unei formule matematice unice, are o importanţă esenţială; lipsa menţionării DAE într-un contract de credit de consum poate avea drept consecinţă faptul că acel credit aprobat este considerat scutit de dobânzi şi costuri”.

Cristiana Florea, managing partner
Biroul de avocatură Cuculis şi Asociaţii
0216.104.754; 0742.297.538; 0724.417.920
Calea Moşilor nr. 235, Bl. 43, Sc.2, Ap. 44,
Sector 2, Bucureşti

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button