Politica

Ce implicare are liderul PC Vâlcea în dosarul „Stoia”, de la DNA?

giuranMiercuri, pe site-ul DNA, a fost postat un comunicat de presă prin intermediul căruia este anunţat faptul că procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată a inculpatului Stoia Călin Mihai, în stare de arest preventiv în altă cauză, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de trafic de influenţă. Speţa cu pricina are o foarte mare legătură cu oameni de afaceri din Vâlcea, care, potrivit informaţiilor noastre, au de încasat zeci de miliarde de lei vechi de la Primăria comunei Ioneşti, pentru câteva drumuri asfaltate de Constantin Neagoie.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt: „La data de 28 august 2011, inculpatul Stoia Călin Mihai a lăsat să se creadă faţă de un denunţător că are influenţă, prin intermediul unor persoane, asupra unor funcţionari publici cu atribuţii de decizie în cadrul Guvernului României, pe care îi poate determina să aprobe alocarea prin hotărâre de Guvern a unei sume de bani pentru Primăria comunei Ioneşti, judeţul Vâlcea, provenite din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului pe anul 2011. Demersul denunţătorului s-a realizat în numele reprezentanţilor unei societăţi comerciale care erau interesaţi în decontarea unor lucrări de reabilitare a unor drumuri comunale efectuate în perioada 2008 – 2009. Inculpatul Stoia Călin Mihai i-a comunicat denunţătorului că va interveni doar dacă persoanele care urmau să facă demersuri pe lângă funcţionarii publici în cauză vor primi 100.000 de euro, adică 10% din valoarea totală a sumei solicitate. Cu toate acestea, Primăria comunei Ioneşti nu a primit în anii 2010 şi 2011 sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului. La data de 11 noiembrie 2011, Curtea de Apel Cluj a dispus arestarea preventivă pe o perioadă de 29 de zile faţă de Stoia Călin Mihai în cauza penală în care se fac cercetări şi faţă de inculpatul Apostu Sorin”. După publicarea acestui anunţ, avocatul lui Călin Stoia a declarat că Emil Boc este acel „number one” la care se face referire în dosar. Într-una dintre convorbirile purtate de Stoia şi omul de afaceri din Vâlcea, Ion Bujorel Bold, se spune că, pentru a interveni pe lângă „number one” de la Guvern, costul este întotdeauna de zece la sută.

Pasaj din convorbirea Stoia-Bold

„Stoia Călin: Măi frate, îţi spun sincer şi să nu mă înţelegi greşit, dar suma e prea mică ca să pot să declanşez o chestie de genul ăsta, bă, haide, daţi-le la ăia un milion de euro. Înţelegi? Adică eu am nişte mecanisme prin care pot să declanşez o operaţiune de genul ăsta, dar toate astea au nişte costuri.

Ioan Bujorel Bold: Păi normal că oamenii…

Stoia.: Îs oameni serioşi, dacă spun ajutaţi-mă şi pe mine să ia ăla un milion… pentru o sută de mii nu mă dau jos din pat.

Bold.: Da, da, atunci da, prima tranşă e de 500 mii, următoarea e de 500, înţelegi?

Stoia: Înţeleg, de asta încerc să-ţi spun, ca să ajungi acolo în preajma lu’ number one trebuie să ajungi prin nişte oameni care au şi ei anumite valori, înţelegi? Şi ăsta vine şi spune, ce-mi iese mie la afacerea asta? O sută de mii? Sau 50 mii cum zici tu? Păi pentru 50 mii nu mă dau jos din pat, frate.

Bold: Da.

Stoia: Cam aşa funcţionează. Adică afacerea trebuie să fie suficient de interesantă ca să-i …

Bold: Dar normal, e normal. Deci nu e pe ochi frumoşi.

Stoia: Am înţeles. Dar sunt nişte costuri, asta încerc eu să-ţi explic ţie, că-s nişte sume la care băieţii care-i ştiu eu, care pot să influenţeze chestia asta, nu se deranjează.

Bold: Da, asta e.

Stoia: Eu o să pun o întrebare.

Bold: Pune-i o întrebare şi zi care ar fi costul. Ca să ştim.

Stoia: Îţi spun acuma, 10% e întotdeauna. Ăsta-i costul………..

Bold: Da, un 10% asta e, dar no, ştiu eu, nu e o problemă, dar problema…………”

Într-o altă convorbire, Ion Bujorel Bold îi explica lui Stoia cum merg demersurile pentru recuperarea banilor de la Guvern. În rechizitoriul DNA se mai arată că, în vara lui 2011, Consiliul Judeţean Vâlcea şi Prefectura din acelaşi judeţ au înaintat Guvernului un proiect de hotărâre pentru alocarea unei sume de bani din fondul de rezervă în vederea decontării lucrărilor executate de SC ONILSERV SRL, firmă patronată de Ionel Giuran, actualul preşedinte al PC Vâlcea. Ministerul Finanţelor Publice a restituit proiectul de hotărâre neavizat, adică nu s-au alocat banii solicitaţi. „De aici rezultă şi urgenţa cu care s-au făcut demersurile în vederea unei intervenţii în sensul alocării banilor către Primăria comunei Ioneşti”, arată procurorii DNA în rechizitoriul prin care Călin Stoia a fost trimis în judecată. La rândul său, avocatul lui Stoia, Sergiu Bogdan, a spus că singurele probe din dosar sunt o interceptare telefonică a unei convorbiri dintre omul de faceri Călin Stoia şi Ion Bujorel Bold, o declaraţie de martor din partea lui Marian Lepădatu, om de afaceri din Vrancea, şi autodenunţul pe care l-ar fi dat Bold în noaptea în care au fost arestaţi Călin Stoia şi Sorin Apostu.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button