Acasă Diverse Ai un atac de panică sau ai simptome Covid?

Ai un atac de panică sau ai simptome Covid?

176
0

Un atac de panică este definit drept o rafală subită de sentimente intense care pot să includă un ritm accelerat al inimii, tremur, transpirație, respirație superficială, durere în piept, teamă de sufocare, greață, amețeli și frică de pierdere sau teama de a înnebuni.


De obicei simptomele ajung la maximum în 10 minute și ulterior încep să scadă. Există și o serie de tehnici de relaxare în atacul de panică pe care le poți aplica pentru a depăși mai ușor acest moment.

Atacul de panică în sine nu este periculos, chiar dacă se simte periculos. Trebuie să menționăm și că simptomele generate de atacul de panică pot să fie similare cu cele ale atacului de cord. Persoanele care au antecedente cardiace sau care se confruntă deseori cu durerea deschisă în partea stângă a pieptului și a brațului, ar trebui să solicite imediat ajutor medical.

În timpul pandemiei de Coronavirus, atacurile de panică au ajuns la niveluri superioare. Deoarece multe dintre simptome, în special dificultățile de respirație și senzația de apăsare sau de presiune în piept sunt similare cu simptomele de COVID-19, o persoană se poate gândi imediat la virus. Desigur, o astfel de îngrijorare agravează ulterior și mai mult panica. Diferența foarte clară este că un atac de panică vine și trece destul de repede, chiar dacă nu se simte la momentul respectiv, iar efectele secundare severe ale COVID-19 se dezvoltă în ani de zile. Cu toții am citit poveștile de la persoanele care se îmbolnăvesc, care stau acasă și care își gestioneză singuri simptomele, în timp ce alții se îmbolnăvesc foarte repede și au nevoie de internare. Am citit de asemenea și relatări ale persoanelor care spun că se simt bine ziua și foarte rău noaptea.

Care este diferența între atacul de panică și simptomele generate de COVID-19

Sunt unele modalități distincte de a face diferența între atacul de panică și posibilele simptome pe care COVID-19 le are. Cea mai importantă diferență este, așa cum am spus și mai sus, faptul că un atac de panică va trece în 15-20 de minute. Simptomele de COVID-19 includ, aproape întotdeauna și febră sau tuse, acestea nefiind specifice atacului de panică.

Cel mai bun sfat este acela de a încerca să-ți amintești că aceste sentimente vor trece probabil repede. Poți încerca să respiri într-o pungă de hârtie sau chiar în propriile mâini, ceea ce poate ajuta și funcționează pentru a distrage atenția de la simptome.

Dacă ai pe cineva aproape, poți cere ajutor pentru a te liniști. Spre exemplu, dacă o persoană te ține de mână sau de mângâie pe spate, aceste atingeri te vor ajuta iar persoana respectivă poate chiar să îți amintească faptul că trebuie să respiri și că starea speficică va trece în curând. Așa cum am spus și mai sus, atacurile de panică nu sunt neobișnuite. Unii oameni sunt mai vulnerabili la astfel de atacuri decât alții, dar suntem cu toții în alertă din cauza stresului legat de pandemie.

Toți acordă acum o atenție sporită simptomelor fizice care apar, indiferent de natura lor. Inclusiv o simplă tuse care era specifică sezonului rece, acum are potențialul de a ne destabiliza. Este posibil să simți o durere în piept sau o durere de cap, poate și puțină febră. Dacă te gândești bine, acestea au fost simptome care în trecut nici măcar nu te puneau pe gânduri. Acum, au toate șansele să îți genereze un atac de panică. Nu sta pur și simplu să te gândești la simptome și să îți faci griji. Încearcă să te ridici cât mai des, să te miști și să comunici cu cei din jur. Chiar dacă mișcare înseamnă doar să mergi până la bucătărie după un pahar cu apa, te va ajuta să te deconectezi. În plus, nu ezita să discuți cu medicul de familie, cu psihoterapeutul și cu alți specialiști pe care îi ai în jur sau la care poți apela, pentru a determina dacă problemele cu care te confrunți sunt atacuri de panică sau simptome Covid.

În principiu va fi ușor să faci diferența între cele două, mai ales că după ce atacul de panică trece și pulsul revine la normal, nu vei mai avea niciun simptom, pe când Covid are toate șansele să manifeste simptome mai mult de o săptămână.