Politica

Direcţiile agricole nu trebuie să răspundă comenzilor de la Bucureşti

• este de părere candidatul PD-L la preşedinţia Consiliului Judeţean, Dorel Jurcan

Continuăm şi în această ediţie să prezentăm alte două capitole din programul electoral al candidatului PD-L la preşedinţia Consiliului Judeţean, Dorel Jurcan, intitulat „Vâlcea, perlă a turismului balnear şi mănăstiresc a României”. Astăzi, cititorii noştri au ocazia să citească măsurile pe care Dorel Jurcan vrea să le ia în ceea ce priveşte agricultura şi asistenţa socială.

Agricultura

În Romania trebuie descentralizată şi agricultura. Direcţiile agricole trebuie trecute în subordinea consiliilor judeţene. Rolul direcţiilor agricole nu este să răspundă comenzilor de la Bucureşti, ci să-i ajute şi să-i informeze pe fermierii din judeţ să facă agricultură modernă şi eficientă.

Rolul Ministerului Agriculturii trebuie redus. Atribuţiile lui se vor restrânge la nivelul propunerilor de acte normative, şi să verifice respectarea acestora. Subvenţiile agricole trebuie să ajute la dezvoltarea agriculturii, nu să fie pomeni electorale. 2007 a fost un an ratat pentru absorbţia fondurilor europene pentru agricultură. Fermierii trebuiau să primească subvenţiile europene încă de anul trecut dar nu le-au primit până acum. Banii pentru investiţii şi proiecte stau neconsumaţi şi abia în luna martie 2008 guvernul a început să primească proiecte. PD-L a lansat programul naţional intitulat „PDL, partidul care te învaţă”. Scopul acestui program este acela de a ajuta fermierii şi comunităţile săteşti din România să obţină bani europeni. Avem nevoie de forme asociative care nu se pot realiza decât cu informarea cetăţenilor şi realizarea cadastrului pentru toate proprietăţile. Fişa cadastrală trebuie să se finalizeze în cel mai scurt timp, propunerea PDL-ului fiind ca această operaţiune, inclusiv întabularea, să fie suportate din bugetul Consiliului Judeţean. Va urma apoi dezvoltarea sistemică a agriculturii. Repunerea etapizată în funcţiune a sistemelor de irigaţii cu ajutorul unor parteneriate public-private este, de asemenea, o prioritate importantă. Trebuie încurajate culturile specifice zonei vâlcene de deal şi submunte – pomicultură, viticultură, acvacultură şi apicultură. Încurajarea zootehniei pretabile păşunilor din zona noastră, cultivarea căpşunilor şi a plantelor medicinale precum şi alocarea de spaţii pentru dezvoltarea centrelor de colectare, reprezintă, de asemenea, priorităţi.

Asistenţa Socială şi Protecţia Copilului

Deşi s-a stabilit o strategie judeţeană în domeniu, cele 10 priorităţi cuprinse în aceasta au deja termenele de implementare depăşite. Negăsirea de amplasamente pentru Serviciul Adăpost Temporar pentru copii delincvenţi, numărul redus de adopţii, „revolta copiilor” la transferuri interjudeţene sau interinstituţii, rezistenţa familiilor la reintegrarea copiilor, comportamentele antisociale ale copiilor institutionalizaţi, culminând cu personalul slab şi insuficient calificat şi nerepartizarea de resurse financiare necesare sunt tot atâtea obiective operaţionale pe care viitorul Consiliu Judeţean este chemat să le rezolve.
Implicarea corespunzătoare a comunităţilor locale în dezvoltarea de servicii alternative – centre de zi, centre familiale, centre maternale – precum şi măsurile punitive pentru neîndeplinirea obligaţiilor legale sunt de asemenea necesare pentru rezolvarea priorităţilor prevăzute în strategia aprobată pentru anii 2007-2013. Parteneriatele public-private la care nu s-a apelat suficient pot servi în bună măsură realizării scopurilor programate.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button