Administratie

Liţoiu, primarul faptelor, ci nu al vorbelor

Sub deviza „Nu pot alţii vorbi, cât pot eu munci” lansată de liderul PNL Vâlcea, Emilian Frâncu, şi-a trasat proiectele pentru un nou mandat şi primarul de la Zătreni, Constantin Liţoiu, care, datorită realizărilor din perioada 2004-2008 şi a promisiunilor de care s-a ţinut de cuvânt, beneficiază în continuare de încrederea localnicilor. Ca un bun gospodar, acesta şi-a dat interesul pentru ca localitatea pe care-o reprezintă să beneficieze de toate condiţiile posibile. Astfel, a căutat să facă în aşa fel încât să nu-i scape nici unul dintre proiectele pentru care s-au primit fonduri de la Uniunea Europeană, să obţină sprijinul Guvernului, al Consiliului Judeţean pentru a duce la îndeplinire şi alte obiective, fixate încă de la începutul mandatului.

Datorită implicării lui Liţoiu s-a ajuns ca Zătreni-ul să beneficieze în acest moment de condiţii de trai care se apropie de cele existente la sate în alte ţări moderne. Printre realizările primarului se numără: introducerea televiziunii prin cablu în comună, a telefoniei mobile prin fibra optică; instalarea unui telecentru dotat cu internet; reabilitarea şi modernizarea sediului primăriei; obţinerea de fonduri şi materiale pentru construirea a trei case care au fost afectate de alunecările de teren din satul Săscioara, la familiile: Nicoliţa Andronie, Vicenţiu Cincu şi Veronica Busuioc, în timp ce familia Lucreţiei Avram a fost sprijinită financiar cu 25 de milioane de lei; familia Vasile Toader a primit 65 de milioane de lei pentru cumpărarea unei case de locuit; s-au acordat ajutoare de urgenţă pentru persoanele aflate în dificultate sau pentru rezolvarea cheltuielilor de înmormântare la familii fără posibilităţi materiale sau financiare; s-a întocmit şi depus documentaţia pentru realizarea alimentării cu apă a comunei şi a canalizării; s-a procurat un mijloc de transport pentru elevi; şcolile au fost modernizate, baza sportivă din localitate, de asemenea, urmând a cunoaşte şi mai multe transformări o dată cu acceptarea proiectului depus. Totodată, a fost modernizat şi asfaltat drumul Văleni – Mecea pe o lungime de 6 kilometri, s-a rezolvat problema iluminatului public, s-a construit şi dat în folosinţă cantina din cadrul Căminului de Bătrâni, de asemenea şi a unei spălătorii moderne; s-au început lucrările de construcţie a unui grup sanitar la şcoala Săscioara cu fosă septică şi construirea unui puţ forat în incinta şcolii, aceleaşi lucrări fiind demarate şi la şcoala din Dealul Văleni. Nici bisericile nu au fost uitate, fiind sprijinite financiar de Primărie şi aprovizionate cu lemne pentru anotimpul rece. Liţoiu a fost receptiv la toate problemele semnalate de cetăţeni, luând act de faptul că erau destul de şubrede sau inexistente căile de acces ale zătrenarilor spre diferite obiective. Astfel a creat un vad de trecere peste Olteţ în Manicea şi Văleni, ca de altfel şi în Săscioara, peste pârâul Budele. S-a executat proiectarea pentru construcţia a trei poduri din beton peste râul Olteţ, pârâul Budele şi canalul Ciorteşti, s-au executat lucrări de împietruire pe drumurile comunale şi uliţele săteşti, a fost pietruit în mare parte drumul ce leagă satul Mecea Vale de şoseaua asfaltată, s-a dat în folosinţă după 30 de ani un imobil cu două cabinete medicale, sală de tratament şi farmacie. Toate, în doar 4 ani de mandat.

Proiecte importante pentru următorii patru ani

Acesta a fost, însă, doar începutul dezvoltării comunei Zătreni. Urmează ca în noul mandat, in ideea că primarul Liţoiu va primi din nou credit din partea zătrenarilor, să realizeze alte proiecte. Printre obiectivele acestuia se numără: alimentarea cu apă şi canalizarea în toate satele comunei; asfaltarea drumului judeţean Zătreni – Budele; modernizarea şi asfaltarea a 15 km de drumuri săteşti din satele Făureşti, Manicea, Butanu, Ciorteşti, Văleni Vale, Dealul Văleni, Dealul Glameia, Săscioara; modernizarea căminului cultural şi adaptarea lui pentru organizarea de nunţi, botezuri şi altele; construirea unui cămin pentru familii şi persoane singure aflate în dificultate; introducerea de gazde naturale, înfiinţarea unui cabinet stomatologic, crearea de locuri de muncă, înfiinţarea serviciului de salubrizare. Şi multe altele pe care primarul a promis că le va duce la îndeplinire.
Simona SIMA

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button