Acasă Editorial Politic Sfârşit de an politic

Sfârşit de an politic

132
0

Sfârşitul de an precipită parcă viaţa politică, atât la nivel central, cât şi la nivel local. Se desfiinţează partide, se nasc altele noi din rămăşiţele celor dezintegrate, miniştrii îşi dau demisia iar alţii sunt forţaţi să plece, şefii de partide joacă un teatru ieftin, făcându-se că demisionează, prefecţii sunt înlocuiţi cu subprefecţii. Totul arată de parcă politicienii ar fi împinşi de la spate de o forţă bizară; au rămas câteva treburi nerezolvate iar sfârşitul anului nu trebuie să-i prindă aşa. Această precipitare are şi o explicaţie psihologică: oamenii vor ca sfârşitul anului să aibă ordine în viaţă. Să stea lucrurile aşa şi în cazul politicienilor? De departe, cel mai mediatizat eveniment politic a fost cel al formării PD-L. Cu surle şi trâmbiţe, al căror ţiuit a avut menirea să acopere mârâielile nemulţumiţilor din PD şi PLD, la Bucureşti a fost semnat certificatul de naştere al noului partid prezidenţial.

Au fost alese forurile de conducere iar activiştilor din teritoriu, mulţi dintre ei destul de confuzi, li s-a repetat obsesiv că asta este mutarea decisivă care va duce la câştigarea alegerilor. Nu ştiu dacă foştii democraţi şi peledişti au mers la congres cu ideile lor şi au plecat cu cele ale liderilor însă este cert un lucru: de acum încolo ei vor trebui să coabiteze într-un partid cu denumire ciudată, în care ar trebui să se regăsească. Dacă acest lucru va fi posibil şi la Vâlcea, vom vedea.

Dacă naşterea PD-L aproape în acelaşi timp cu cea a fetiţei cuplului Ştefan şi Andreea Bănică a reprezentat pâine bună de mâncat pentru presa centrală, se poate spune acelaşi lucru despre reîntoarcerea în viaţa politică a primarului Mircia Gutău. Acesta şi-a anunţat intenţia de a reveni în PD, şi nu oricum, ci în fruntea organizaţiei municipale, începând cu data de 15 ianuarie 2008, adică exact atunci când vor fi stabilite candidaturile pentru primăriile municipiilor reşedinţă de judeţ. Semnalul este clar şi clarifică într-o oarecare măsură apele în politica vâlceană. Mircia Gutău a lăsat baltă toate discuţiile care legau reintrarea sa în partid de modul în care se va finaliza procesul de la Alba Iulia. Şi poate că bine face, mai ales că acest proces are toate şansele să se termine de-abia la sfârşitul anului viitor.

Cât despre ceilalţi lideri politici vâlceni, nu putem spune decât că toată lumea se află în plin proces de căutare. Unii îşi caută candidaţii pentru Primăria Râmnicului, alţii îşi caută identitatea şi electoratul, alţii îşi caută prieteni. Deocamdată nu s-a cristalizat nimic în acest sens; PSD şi PNL încearcă în continuare să depisteze cei mai potriviţi oameni pentru a-l înfrunta pe Gutău, PC şi PRM caută soluţii pentru a ieşi din criză şi a privi mai optimist alegerile locale, PAS deja s-a orientat către o alianţă cu PSD. Frământările politice sunt de-abia la început iar 2008 se anunţă a fi unul plin de surprize.
Octavian HERŢA