Liga V

Gheorghe Nicolae apără arbitrii din Horezu

• şeful Subcomisiei Judeţene de Arbitri din zona Horezu răspunde acuzaţiilor făcute săptămâna trecută de Ion Zărnescu

Acuzaţiile dure lansate săptămâna trecută la adresa arbitrilor de Ion Zărnescu, oficial al echipei Inter Lăpuşata, după meciul pierdut cu 0-9 în faţa grupării ALX Port Vale Mateeşti, nu au rămas fără urmări. Cel care s-a simţit cel mai îndreptăţit să ia apărarea tinerilor cavaleri ai fluierului (nu atât prin prisma faptului că era vorba de băieţii săi, Radu şi Marius), a fost Gheorghe Nicolae, care-a oficiat cândva în Divizia C, cel ce în prezent răspunde direct de activitatea arbitrilor din zona Horezu.

„Zărnescu – un om fără caracter!”

Încă de la început, Nicolae – care se ocupă de delegările arbitrilor în zona Horezu, a ţinut să taxeze „priceperea” lui Zărnescu în ale fotbalului: „Domnul Zărnescu – n-am nimic cu meseria lui, nu vrea să încurajeze sportul vâlcean. Jos pălăria în faţa lui pentru că e inspector, însă, ca om nu are caracter! De ce a dat vina pe arbitri? De ce nu a acuzat faptul că jucătorii lui sunt neputincioşi? Dacă tot vrea să se afirme de ce nu-şi face o echipă de copii, unde să poată creşte tinere talente, pe care să le propulseze apoi către loturile naţionale. Acestea sunt lucruri cu adevărat pozitive pe care ar putea să le facă pentru fotbalul vâlcean, nu să lovească degeaba în arbitri. Indiferent cât greşesc, este clar că nu o fac cu intenţie, tocmai de aceea nici nu trebuie să-i descurajăm. Nu este corect pentru vârsta lor”. „Nu trebuie să-i călcăm în picioare, ci dimpotrivă! Să le dăm 2-3 ani să se formeze, să aibă mai multe jocuri în picioare, să capete experienţă. Acum oficiază exact cum scrie în regulament, sunt precum nişte roboţi, nu ştiu să interpreteze fazele şi-n spiritul jocului, abia peste câţiva ani, când vor mai învăţa, o să ne dăm seama ce fel de arbitri sunt: buni sau răi! Nu se poate întâmpla nimic pozitiv dacă-i ameninţăm, aşa cum a făcut domnul Zărnescu, care la finele meciului i-a avertizat că va da totul publicităţii”, a mai afirmat Gheorghe Nicolae, care-a amintit apoi că până şi reprezentanţii celeilalte echipe, ALX Port Vale Mateeşti, au fost de acord la finele partidei respective că brigada de arbitri s-a comportat excelent.
Pentru a evidenţia faptul că arbitrii tineri au nevoie de timp pentru a se forma, Gheorghe Nicolae a oferit un exemplu edificator în acest sens: „Preşedintele Comisiei de Arbitri din Germania a apreciat recent că este nevoie cam de 10 ani de experienţă pentru ca un arbitru să ajungă cu adevărat la maturitate. Trebuie să luăm aminte de această afirmaţie, făcută de un om dintr-o ţară unde arbitrii sunt apreciaţi şi unde vârsta minimă la care se poate face un arbitru este de 10 ani. Spre deosebire, în România, limita este mult mai ridicată: 14 ani!”. 

Arbitrii din Horezu, tot mai numeroşi

Şeful Subcomisiei Judeţene de Arbitri Horezu a făcut apoi şi o scurtă trecere în revistă a activităţii depuse în zona Horezu: „Răspund direct de această Subcomisie Judeţeană de Arbitri din Horezu. În prezent, avem 14 arbitri care merg la meciuri, însă în curând alţi 15 copii abia aşteaptă să înceapă şcoala. Sunt arbitri chiar şi din Zătreni care vin la pregătiri la Horezu, deci fac eforturi imense ca să nu lipsească în nici o săptămână, lucru pentru care merită apreciaţi, nu huliţi. Vrem să ajungem iarăşi ca pe timpuri, când activitatea era coordonată de profesorul Vameşu. Atunci existau aproximativ 40 de arbitri în Horezu, toţi arbitrau meciurile din această zonă, nu era niciodată nevoie să vină arbitrii de la Rm. Vâlcea. Vrem să reînviem această tradiţie”.
Nicolae CIUCESCU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button