Alte sporturi

Steaua Lotrului – Andreea Lungu

• o vâlceancă visează la glorie în caiac-canoe
• până în prezent are 18 medalii în palmares

Se numeşte Andreea Lungu. S-a născut la începutul anului 1991, în ziua de 2 februarie, în oraşul Brezoi, judeţul Vâlcea. Şcoala elementară, clasele I-IV, a făcut-o în satul Păscoaia, după care a urmat clasele V-VIII  în oraşul Brezoi. Şi-a continuat apoi studiile în cadrul Liceului Teoretic Brezoi, profil real, până când – aşa cum ne povesteşte Andreea – la începutul semestrului al II-lea al clasei a IX-a, a sosit la liceul din Brezoi un om minunat, care-i va schimba viaţa, destinul. Este vorba de profesorul Puiu Ilie Bănăduc, antrenor la Clubul Sportiv Şcolar de caiac-canoe din Orşova.

Ei bine, Andreea noastră a fost aleasă să practice acest sport dur, să părăsească satul natal, părinţii, sora, bunica şi prietenii, pentru a lupta cu timpul în antrenamentele dure de pe apa Dunării din zona Orşova. Oare câţi copii la vârsta Andreei pleacă, cum se spune, de lângă fusta mamei, îşi iau viaţa în propriile mâini şi se comportă ca un om matur, rezolvându-şi singuri problemele de la o vârstă aşa de fragedă?
Copil cuminte, obişnuit de mic cu munca, Andreea Lungu rezistă dorului cumplit de casa părintească, şi, departe de cei dragi, luptă – aşa cum spuneam – cu timpul în valurile Dunării, iar rezultatele sportive încep să apară. După câteva luni de când începuse să practice acest sport, în 2006, participă la Concursul Internaţional „Porţile de Fier”, unde obţine două medalii de argint în echipajul de patru al clubului din Orşova. Tot anul trecut, a luat startul în Campionatul Naţional al Cluburilor Şcolare, desfăşurat la Bascov, lângă Piteşti, unde obţine de asemenea o medalie de argint în proba de dublu. Fată ambiţioasă, care munceşte până la epuizare pentru realizarea unor performanţe sportive, dar şi şcolare (învaţă în cadrul liceului Traian Lalescu din Orşova), Andreea Lungu – vâlceanca noastră – dă cu adevărat lovitura anul acesta, în 2007, prin performanţe de excepţie: câştigă nu mai puţin decât 15 medalii, dintre care trei la un concurs internaţional în Franţa.
Asta după ce începutul anului 2007 nu i-a fost prea favorabil, atunci când a participat la primul concurs internaţional din Franţa, de unde s-a întors cu … „traista goală”, ocupând locul 25 din 75 de sportive prezente la start. Acest lucru nu a deranjat-o deloc, nu a demoralizat-o, ci dimpotrivă, a ambiţionat-o, muncind şi mai mult, iar rezultatele au apărut firesc.

Munca aduce performanţă

Astfel că şi-a îmbogăţit „colecţia de medalii” prin participarea la concursuri interne şi internaţionale, iar la zestrea celor trei din anul precedent, după o nouă deplasare în Franţa, la Decize, s-a întors iarăşi cu trei medalii: două de aur şi una de bronz. În total, vâlceanca reuşeşte să adune anul acesta 15 medalii. Şi iată cum Steaua Lotrului, Andreea noastră, a obţinut printr-o muncă asiduă, după nici doi ani de practicare a acestui sport extrem de dur, o colecţie de 18 medalii:  9 de aur,  5 de argint şi  4 de bronz. În timp ce foarte mulţi copii de vârsta ei stau cu gândul mai mult la baruri, discoteci şi mai puţin la şcoală sau muncă, acest copil minunat are mâinile pline de bătături, învaţă şi munceşte aşadar pentru gloria sportivă, aducându-ne şi aducându-şi nenumărate bucurii.
Nu putem să nu-i menţionăm aici pe cei care au contribuit la obţinerea acestor „trofee”, „părinţii adoptivi”, antrenorii Ilie Puiu Bănăduc, Bebe Alexandru Zabet, Beniamin Zabet, cu toţii oameni minunaţi, care cu pricepere, pasiune, multă muncă şi răbdare, cu cronometrul în mâini, aleargă „căluţii nărăvaşi” printre valurile Dunării, în lupta cu timpul, spre înalta performanţă sportivă. Datorită acestor oameni deosebiţi, Clubul Sportiv Şcolar de caiac-canoe de la Orşova obţine cele mai bune rezultate la concursurile interne şi internaţionale dintre toate cluburile similare din ţară şi dă loturilor naţionale sportivi deosebiţi de înaltă ţinută sportivă şi morală, aşa cum se întâmplă de regulă de peste 25 de ani.

Educaţia părinţilor a contat

N-ar fi drept să nu pomenim aici şi câteva cuvinte despre cei ce i-au dat viaţă, cei care au crescut-o şi au educat-o pe Andreea noastră, pe „Prinţesa Lotrului”: mama, Tuţi Lungu, tatăl, Gabi Lungu, lucrător apreciat şi respectat de colectivul Hidrocentralei Brădişor din care face parte, oameni deosebiţi ce s-au îngrijit pentru a-i da fetei lor – viitoarei mare sportive (zicem noi) – o educaţie frumoasă şi sănătoasă. Aceştia au o frumoasă gospodărie în satul Păscoaia – Brezoi, unde mama Andreei se ocupă de treburile gospodăreşti, iar tatăl îşi desfăşoară neîntrerupta activitate la serviciul de la Brădişor, împărţindu-şi totodată viaţa între casă şi drumurile la Orşova. Cu toţii o aşteaptă acum şi pe mezina Ştefi Lungu, sora Andreei, să se alăture, am putea spune, deja celebrei sale surori, pe culmile performanţei. În discuţia pe care-am avut-o cu bunica Andreei Lungu, în vârstă de 75 ani, tanti Aurica, cum i se spune în Păscoaia, am întrebat-o la un moment dat: „Ce aţi simţit când a plecat Andreea de acasă?”, iar aceasta mi-a răspuns tranşant: „Parcă mi-a plecat omul pe front”. Păi, într-adevăr, ce poate simţi un om, fie că este mamă, tată, soră, bunică, atunci când pleacă departe, printre nişte străini, un copil în clasa a IX-a, luându-şi astfel viaţa în propriile mâini, încă de la o vârstă fragedă, precum un om matur? Oare câţi copii şi câţi părinţi sunt în această situaţie?

Printre personalităţile sportului românesc

Recent, în perioada 3-7 septembrie, Andreea Lungu a participat la Studiile de Informare şi Educaţie Olimpică desfăşurat la Izvorani, unde a reprezentat chiar judeţul Vâlcea. Acolo a cunoscut personal câteva mari personalităţi şi adevărate glorii ale sportului românesc precum sunt Laura Badea, Nicu Vlad, Elisabeta Lipă, Octavian Morariu – preşedintele COSR şi mulţi alţii. Pe tricoul primit şi cu care se mândreşte, pe care Andreea zice că nu-l foloseşte şi nu-l spală niciodată, are semnăturile acestor mari glorii sportive. La încheierea acestor cursuri, Steaua Lotrului, vâlceanca noastră a obţinut diploma de participant şi a fost numită membră a Academiei Olimpice Române.
Este o mare mândrie şi onoare pentru noi vâlcenii să ştim că avem un copil minunat, un sportiv deosebit, de mare perspectivă şi nu numai. Un copil de aur ce şi-a luat de mic viaţa şi destinul în propriile mâini, un om de mare valoare sportivă, de mare viitor. Să avem noi vâlcenii onoarea de a da României o atât de mare sportivă care să se ridice la performanţele Elisabetei Lipă? De ce nu? Ea are deja un nume: Andreea Lungu.

O sportivă de locul 1

Pe această cale, îi rugăm pe diriguitorii sportului vâlcean să analizeze performanţele de excepţie din acest an ale acestui minunat copil (15 medalii), iar în anchetele sportive de la sfârşit de an Andreea Lungu să fie aşezată pe locul pe care-l merită, adică pe locul ÎNTÂI.
Bravo Andreea, felicitări! Mulţumim celor ce ţi-au dat viaţă, te-au crescut şi te-au educat şi celor ce te antrenează acum. Eşti de acum şi fata noastră, a tuturor vâlcenilor. Însă medaliile să nu ţi se „urce la cap” şi să nu te culci pe laurii victoriilor. Doar timpii mondiali, olimpici şi europeni ai sportului ce-l practici să te preocupe. Cu ei să te lupţi şi atât. Consideră tot timpul că locul 2 este ultimul loc şi fugi de acesta, du-te mai sus. Mulţumim pentru tot ce ai făcut. Sărut mâna Prinţesa Lotrului!
Puiu RĂDUCAN

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button