Administratie

Ion Ionescu îl corectează pe Gigi Matei: „Pierderea la Acvarim nu este de 8 miliarde lei, ci de 1,2 miliarde şi este moştenită!”

Situaţia de la Acvarim nu este chiar aşa tragică cum a prezentat-o baroneţul social-democrat Gigi Matei, care de dragul imagini a căutat să dramatizeze şi, în acest fel, să iasă încă odată în evidenţă. De curând, Matei a semnalat că, la Acvarim, există „o gaură” de 8 miliarde lei (lucru pe care iniţial l-am şi crezut, având în vedere că pesedistul este totuşi un om bine pregătit pe probleme economice – n.r.), însă, de la această societate primim altfel de semnale, chiar optimiste. Ion Ionescu, preşedintele CA Acvarim, ne-a precizat că „pierderea” este de 1,2 miliarde lei vechi şi poate fi interpretată ca un soi de moştenire de la fosta conducere, care în martie 2007 i-a predat societatea fără buget, plan de investiţii, strategii economice şi ce ar mai trebui pe la o firmă serioasă.

Evident, calculele lui Gigi Matei se bazau pe situaţii de anul trecut, încheiat într-adevăr cu un profit de aproximativ 13 miliarde ROL, sumă din care, însă, câteva luni mai târziu, Primăria Râmnicului a primit 60 la sută, dat fiind faptul că, în fond, Consiliul Local patronează Acvarimul. Cu banii rămaşi, Acvarim a început investiţiile în utilaje, dar şi să achite o bună parte din dividendele angajaţilor. Liberalul Ion Ionescu, şeful SC Acvarim SA, se arată conştient de riscul ca, de fiecare dată când creşte preţul apei, societatea sa să pară oaia neagră în special în ochii populaţiei. Pe lângă pierderile moştenite, Acvarimul a trebuit să facă faţă în ultimele luni câtorva valuri de scumpiri lansate de APAVIL. Operatorul subordonat CJV a mărit preţul apei pentru prima dată în acest an în luna martie, în perioada în care Ion Ionescu a venit la Acvarim. A doua scumpire s-a produs la jumătatea anului. În aceste condiţii, Acvarimul, în opinia preşedintelui CA, nu avea altă opţiune decât să ceară şi el CL Râmnicu Vâlcea acordul pentru scumpirea serviciilor sale. În alte condiţii, „gaura” de la Acvarim, cum a numit-o Matei, nu avea decât să crească. Ionescu ne-a prezentat câteva soluţii pentru eliminarea efectelor modului în care au condus predecesorii săi. Printre acestea se numără şi ideea realizării unei captări proprii, fie din râul Olt, fie din Olăneşti. Ionescu speră însă că, în cele din urmă, fuziunea dintre APAVIL şi Acvarim se va realiza. El spune că, astfel, s-ar obţine mai uşor finanţări externe pentru investiţii şi reabilitarea reţelelor, modernizate în proporţie de 60 la sută cu fonduri ISPA, dar şi cu aportul CL. În viitorul apropiat, operatorul regional rezultat din fuziunea APAVIL-ACVARIM ar putea accesa fonduri de 200 milioane euro, din cele 1,2 miliarde ce vor fi disponibile în luna august 2008. Dar asta depinde de cei care conduc Consiliul Judeţean şi Primăria. 

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button