Economie

CET Govora, Oltchim şi SNLO vor forma o nouă societate

La sfârşitul săptămânii trecute, conducerea CET Govora a organizat o conferinţă de presă, prilejuită de oprirea apei calde în municipiul Râmnicu Vâlcea, în vederea efectuării unei revizii generale. Temele conferinţei de presă au fost însă diverse iar întâlnirea, per ansamblul ei, a fost un bun prilej pentru directorul general Mihai Bălan de a prezenta presei cele mai importante aspecte ce ţin de CET Govora.

Oprire totală

Începând cu data de 19 august, SC CET Govora SA a oprit în totalitate centrala, inclusiv sistemul de termoficare din municipiul Râmnicu Vâlcea, pentru realizarea lucrărilor programate. Apa caldă menajeră a fost întreruptă începând cu această dată iar reluarea furnizării acesteia va avea loc în data de 27 august.

Data opririi a fost stabilită încă din luna aprilie împreună cu unităţile importante de pe platforma chimică, mai exact cele care consumă abur tehnologic – Oltchim şi USG. Pe perioada opririi nu se livrează nici energie electrică în cadrul contractelor reglementate cu consumatorii din sistemul energetic, iar acest lucru a fost planificat şi acceptat de către consumatorii de energie electrică, prin replanificarea furnizării energiei electrice într-o altă perioadă. Lucrările mari care fac obiectul opririi tehnologice planificate sunt în cadrul centralei: lucrări de racord a două turbine noi, care se pot face numai în cazul unei opriri totale a centralei; reparaţii capitale la conductele de răcire şi curăţirea turnurilor de răcire; înlocuire tronsoane de conductă de abur viu la gr.5, care afectează magistrala de abur a centralei; verificări şi revizii la instalaţiile electrice de forţă; alte lucrări de reparaţii la utilajele de bază şi auxiliare. În Râmnicu Vâlcea, pe perioada opririi tehnologice se vor realiza revizii şi înlocuiri de conducte pe circuitul primar şi secundar de agent termic şi apă caldă, care nu se pot face decât prin oprirea furnizării apei calde.
Ultima oprire a apei calde menajere a avut loc în urmă cu patru ani. Potrivit directorului general al CET Govora, ing. Mihai Bălan, periodic trebuie să se facă opriri totale pentru revizii pe circuitele conexe. De la ultima oprire totală de acum patru ani apa caldă a fost sistată accidental, pentru trei zile, atunci când activitatea întregii platforme industriale a fost blocată din cauza saramurii de la Ocnele Mari. Un lucru important este acela că cetăţenii din Călimăneşti şi Băile Olăneşti vor avea apă caldă menajeră, întrucât aceste două localităţi nu depind de circuitul de apă menajeră din Râmnicu Vâlcea.

Investiţii

Lucrările vor viza centrala şi sistemul de termoficare. În ceea ce priveşte centrala, trebuie spus faptul că CET Govora a demarat deja un program de dezvoltare şi reabilitare încă din 2006. În acest an vor fi finalizate licitaţiile pentru achiziţionarea a două noi grupuri. Termenul de punere în funcţiune a acestora este octombrie-noiembrie 2007. De asemenea, va fi făcută o investiţie de 3,5 milioane de euro pentru o instalaţie de colectare a cenuşii uscate. Aceasta va fi depozitată pentru a se întări, pentru a nu mai apărea fenomenul de spulberare din cauza vântului. Depozitele vor costa 13-14 milioane de euro iar investiţia va fi finalizată în 2009. CET Govora a achiziţionat deja un teren în comuna Mihăeşti, acolo urmând a fi amplasată rezerva societăţii pentru următorii 20 de ani. Tot pentru respectarea normelor de mediu, emisiile de praf la coş vor trebui să se diminueze de 9 ori. O altă investiţie este reprezentată de modificarea electorfiltrelor, operaţiune ce va costa alte 9 milioane de euro. Apoi se va trece la retehnologizarea cazanelor. Documentaţia este deja pregătită şi va apărea o nouă turbină care va asigura întreaga cantitate de energie pentru platforma chimică. O altă investiţie importantă este cea privind desulfurarea. Instalaţia cu pricina va colecta toate gazele de ardere şi va elimina sulful. Costul acestei investiţii: 35 milioane euro.
În ceea ce priveşte zona de termoficare, se fac deja investiţii pentru refacerea circuitului primar pentru alimentarea oraşului. Circuitul primar are o vechime de 24 de ani, în condiţiile în care durata normală de viaţă este cuprinsă între 25 şi 30 de ani. „Este foarte clar că nu trebuie să aşteptăm până la expirare. Circuitele vor fi înlocuite pe porţiuni”, a declarat Mihai Bălan. În cursul anului trecut s-au înlocuit 2 kilometri de circuit (CET – municipiu). În acest an se vor înlocui între 0,5 şi un kilometru şi se atacă zonele în care apar cel mai des probleme – zona Gării, Dovali, Armoniei. Suma totală destinată acestor lucrări: 60 miliarde lei, din care jumătate va fi suportată de CET Govora iar cealaltă jumătate de Primăria Râmnicu Vâlcea.

Dezvoltare

Recent, Oltchim a solicitat printr-o scrisoare de intenţie participarea la programul de retehnologizare a CET Govora. Retehnologizarea societăţii putea fi făcută prin mai mult variante: credite bancare, emiterea de obligaţiuni şi partenriatele. Această ultimă variantă a fost cea mai fezabilă, mai ales că Oltchim a anunţat că vine cu o majorare de capital, preluând astfel şi o parte din acţiunile societăţii. De asemenea, se poartă discuţii cu SNLO (furnizorul principal de cărbune), care intenţionează să vină cu o majorare de capital, având astfel un interes în noua societate. „Este normal ca în noua societate să fie şi SNLO, pentru că aer un interes direct. Este clar că în acest fel SNLO îşi va îmbunătăţi calitatea cărbunelui şi va fi mai atentă la controlul cantităţii de cărbune. Jocul e preţul pe piaţă”, a spus directorul general al CET Govora. Acesta a precizat că parteneriatul CET Govora – Oltchim – SNLO va fi avizat în cursul acestei săptămâni, urmând ca şi Consiliul Judeţean să-şi dea avizul pentru crearea noii societăţi. În acest fel, sarcina de finanţare scade foarte mult. Oltchim va participa cu 30 milioane de euro la majorarea de capital, aceeaşi sumă fiind anunţată şi de SNLO în vederea modernizării. Alte surse de finanţare vor fi reprezentate de subvenţia reinvestită precum şi de fondurile de mediu. „Consider că este foarte bine să se realizeze această societate mixtă şi sper ca Oltchim să-şi ia cât mai repede avizele pentru această finanţare. Dacă acest plan e fezabil, în 2012 vom avea o nouă centrală cu o altă capacitate şi cu o altă faţă”, a mai spus Mihai Bălan. În data de 15 noiembrie va avea loc licitaţia pentru desemnarea consultantului general, acesta urmând a se ocupa şi de asistenţa tehnică.

Se finalizează contorizarea

În ceea ce priveşte municipiul Râmnicu Vâlcea, până la sfârşitul anului se va finaliza contorizarea la nivel de scară de bloc, dispărând astfel transferul de pierderi pe reţea. De asemenea, se vor finaliza toate racordurile cu retururile apei calde. În anul 2008 va fi alimentată şi zona CPL şi vor fi demarate lucrările pentru strada Ştirbei Vodă. CET Govora are în lucru şi un program privind alimentarea zonei industriale Nord (Bujoreni), prin realizarea unei bretele pentru alimentarea zonei de nord.
Directorul general al CET Govora a precizat că parteneriatul cu USG funcţionează foarte bine, conducerea societăţii achitându-şi toate obligaţiile restante precum şi cele rezultate din privatizare. „Am primit toţi banii. În acest fel o mare problemă s-a rezolvat şi în acest moment indicatorii financiari sunt alţii”, a mai spus ing. Mihai Bălan.

Scurt istoric CET Govora

În perioada 1956-1959 statul român construieşte în apropierea oraşului Râmnicu Vâlcea o uzină de producţie a sodei, în cadrul căreia va funcţiona până în 1968 şi centrala termoelectrică. Aceasta din urmă furnizează întregii platforme chimice, dezvoltată în timp în jurul ei, abur industrial, energie electrică şi alte produse specifice acestei industrii. Din 1968, centrala primeşte numele de Electrocentrale Govora şi funcţionează, în perioada 1968-1990, ca filială a Electrocentrale Craiova şi, în perioada 1991-1997, ca filială a GPEET/RENEL Bucureşti. Începând cu 1997, centrala este administrată de Fondul Proprietăţii de Stat/APAPS Bucureşti, care transferă întregul pachet de acţiuni, în noiembrie 2002, Consiliului Judeţean Vâlcea, proprietarul actual al CET Govora. Încă din anii optzeci, centrala termoelectrică furnizează agent termic oraşului Râmnicu Vâlcea. În aprilie 2002 CET Govora preia total şi modernizează distribuţia căldurii în Râmnicu Vâlcea, iar în 2005 comunităţile locale îi concesionează serviciile publice (termoficare, apă, canal) din staţiunile balneare Călimăneşti-Căciulata (parţial) şi Olăneşti.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button