Diverse

Grupă lejeră la Mondialele din Franţa

• „tricolorele” au parte şi de un culoar favorabil până în faza eliminatorie

La mijlocul săptămânii trecute, mai precis miercuri, 20 iunie, s-a desfăşurat la Paris tragerea la sorţi a grupelor Campionatului Mondial de handbal feminin. La această competiţie, care va avea loc la finele anului, în Franţa, în perioada 2-16 decembrie, vor lua startul, după cum se cunoaşte, 24 de echipe, împărţite în prima fază în şase grupe de câte patru. Printre selecţionatele calificate la turneul final din Hexagon se numără şi naţionala ţării noastre, revelaţia precedentei ediţii a Mondialelor. Atunci, „tricolorele” s-au aureolat cu titlul de vicecampioane mondiale, fiind depăşite doar în finală de reprezentativa ţării organizatoare, Rusia.

Polonia, China şi Tunisia – adversarele româncelor

Prin prisma rezultatului din 2005, România a fost repartizată la tragerea la sorţi de la Paris în urna capilor de serie, alături de Rusia (campioana mondială), Norvegia (campioana europeană), Ungaria, Germania şi Franţa (ţara organizatoare a turneului final). Rolul de favorite le-a purtat noroc româncelor, cărora le-au ieşit în cale adversare cât se poate de accesibile. Astfel, în prima fază a grupelor, elevele lui Gheorghe Tadici şi Dumitru Muşi urmează să joace în cadrul Grupei D cu Polonia, China şi Tunisia. Mai mult decât atât, culoarul pe care s-au „înscris” tricolorele pare a fi de asemenea unul foarte norocos. Asta pentru că România a scăpat şi de confruntările dure cu Rusia sau Norvegia, în a doua fază a grupelor. Greul va începe practic abia odată cu trecerea la meciurile eliminatorii, adică din sferturi de finală.
„E o grupă echilibrată, dar bineînţeles că România este favorită. Şansele noastre de a merge mai departe sunt bune. Polonia şi China sunt principalele adversare”, s-a mulţumit să ne declare antrenorul Gheorghe Tadici după tragerea la sorţi.
Selecţionerul nu a uitat să se refere şi la celelalte adversare pe care „tricolorele” ar urma să le întâlnească din a doua fază a grupelor: „Mă bucur că nu suntem pe acelaşi culoar cu Rusia şi Norvegia”. Şi probabil că nici cu Danemarca, în cazul în care aceasta va fi acceptată la turneul final şi va fi repartizată în locul Republicii Dominicane în Grupa C.

România dispută meciurile la Toulon şi Dijon

Meciurile din Grupa D, din care face parte şi naţionala ţării noastre, vor fi găzduite de oraşul Toulon, care are o populaţie de aproximativ 500.000 de locuitori, localitate situată în sudul Franţei. Apoi, reprezentativa României se va muta la Dijon, un oraş situat în centrul Franţei, la aproximativ două ore de mers cu maşina de Paris. Începând din sferturi, meciurile se vor juca în Capitala Franţei, în Palatul Omnisports de la Paris-Bercy.

Danemarca poate primi un wild-card

Deşi nu a obţinut calificarea la acest turneul final, una dintre cele mai galonate naţiuni din handbalul feminin mondial, Danemarca, ar putea să fie prezentă totuşi la Mondialul din Franţa. Din câte se pare, Republica Dominicană este pe cale să-şi anunţe retragerea oficială din competiţie, iar locul ei urmează să fie astfel luat de naţionala nordică. Pe ce criterii se va lua această decizie şi de ce, de exemplu, absenta nu este înlocuită tot de o echipă din regiunea Panamericană, nu se pot face decât supoziţii. În mod cert însă, motivul este legat de faptul că astfel se speră într-o creştere a impactului pentru acest turneu final. Că nu degeaba Danemarca are cel mai puternic campionat din lume, iar de-a lungul timpului a cucerit numeroase titluri europene, mondiale sau olimpice.

„Tricolorele” îşi refac forţele fizice la Băile Felix

De luni, 18 iunie, echipa naţională de handbal feminin a României se află în cantonament la Băile Felix. Stagiul este bazat exclusiv pe refacerea forţelor fizice, selecţionerul Gheorghe Tadici fiind absolut convins că la capătul unui sezon extrem de solicitant, jucătoarele pe care le pregăteşte aveau neapărat nevoie de o astfel de perioadă de recuperare. Antrenorii Gheorghe Tadici şi Dumitru Muşi au la dispoziţie în cantonamentul de la Băile Felix 18 jucătoare, toate provenind de la echipe din campionatul intern. Absentează motivat „stranierele” care-au fost convocate la „dubla” cu Suedia (Carmen Amariei-Lungu, Aurelia Brădeanu şi Simona Gogârlă). Tot la Băile Felix, alături de celelalte „tricolore”, au ajuns şi două jucătoare de la Oltchim pe care Tadici nu le-a chemat iniţial în lotul naţional (Clara Vădineanu şi Mihaela Smedescu), ambele efectuând acest stagiu de refacere pe cheltuiala clubului vâlcean. La Băile Felix, „tricolorele” au parte de un program cât se poate de lejer, cu un singur antrenament pe zi, în care nu se joacă handbal, ci se practică alte sporturi complementare sau chiar acţiuni de divertisment.
„Totul a decurs bine în prima săptămână de cantonament. Avem parte de condiţii excelente la Băile Felix, ştiam asta încă de anul trecut. Am fost aici în prealabil şi în luna aprilie, am văzut din timp cum stau lucrurile. Sunt foarte mulţumit din acest punct de vedere, directorul staţiunii s-a străduit să ne ofere tot ceea ce avem nevoie. Fetele se recuperează bine, îşi recapătă încet-încet tonusul fizic şi psihic. Am grijă ca toate să se odihnească suficient pentru că ne aşteaptă un sezon care va fi mai dificil decât cel precedent”, ne-a spus Gheorghe Tadici după primele şapte zile de cantonament la Băile Felix.
„Tricolorele” vor rămâne în frumoasa staţiune bihoreană până vineri, 29 iunie. După încheierea cantonamentului de la Băile Felix, jucătoarele vor parcurge două săptămâni de vacanţă, lotul urmând a se reuni iarăşi la jumătatea lunii iulie, pentru a efectua un alt cantonament, de data aceasta peste hotare, la Antalya (Turcia), în perioada 16-27 iulie.

Campionatul intern afectează pregătirile echipei naţionale

Deşi până la întrecerea supremă din Franţa mai e o jumătate de an, Gheorghe Tadici şi jucătoarele de la Oltchim Rm. Vâlcea, care compun grosul lotului naţional, se pregătesc încă de pe acum pentru un parcurs de anduranţă. „Mai sunt câteva etape de pregătire obligatorii care trebuie rezolvate până la turneul final din Franţa. Sper ca FRH şi COSR să ne acorde atenţia cuvenită să pregătim foarte bine această competiţie. Din păcate, programul competiţional din această toamnă este foarte încărcat, aşa că naţionala va avea parte de cea mai scurtă perioadă de pregătire de până acum”, a mai spus Tadici, care-şi doreşte ca România să repete, şi chiar să întreacă performanţa din Rusia, de acum doi ani.
Nicolae CIUCESCU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button