Diverse

Suedia, în pregătiri

Aflată de asemenea în plină perioadă de pregătire, naţionala Suediei a susţinut şi câteva partide amicale. Adversara României din play-off-ul pentru Mondialele din Franţa a pierdut săptămâna trecută de două ori în faţa selecţionatei Muntenegrului, echipă pregătită de Anja Andersen(cu 22-26 şi 27-28), pentru ca duminică şi luni nordicele să întâlnească Austria în deplasare. Interesant este faptul că meciurile jucate de suedeze cu Austria au fost conduse de cuplul de arbitri din ţara noastră Alin Cârligeanu şi Ghiocel Bejenariu.

Cu Austria, nordicele au câştigat primul meci cu 34-24, după ce la pauză adversarele conduceau cu 14-13. Golurile Suediei au fost înscrise de Matilda Boson (Aalborg) – 6, Therese Helgesson (Vipers) – 5, Katarina Chrifi (Skuru) – 5 (3 din 7 metri), Linnea Torstensson (Skovde) – 5, Petra Skogsberg (Skovde) – 4, Annika Wiel Freden (Horsens) – 2, Sara Holmgren (FCK Copenhaga) – 2, Terese Krantz (Sparvagen) – 2, Jessica Enstrom (Vasteras) – 1, Johanna Wiberg (Aalborg) – 1 şi Sara Eriksson (FCK Copenhaga) – 1. (N.R.: în paranteză sunt trecute echipele de club la care evoluează handbalistele din Suedia)
Toate aceste patru meciuri amicale ale suedezelor vor intra în posesia staff-ului tehnic al selecţionatei române abia marţi, 29 mai. În sens invers, pentru oficialii scandinavi a fost mai simplu să facă rost de înregistrările video ale meciurilor cu Belarus. Cele două amicale s-au transmis la sport.ro, canal TV care se recepţionează şi în ţările nordice. Poate tocmai de aceea, tricolorele, la comanda lui Tadici, au jucat la ralanti amicalele cu Belarus, deoarece staff-ul tehnic al naţionalei noastre nu a dorit să dezvăluie toate secretele de joc. În plus, la returul finalei Cupei Cupelor, în Sala „Traian” s-a aflat şi antrenorul secund al suedezelor.
„Suedezii au cules toate datele despre echipa noastră, pornind desigur de la faptul că în lotul României sunt 12-13 jucătoare de la Oltchim. Nu le ştiu însă deloc pe Brădeanu şi Gogârlă, care pot fi surprizele noastre”, a remarcat selecţionerul Gheorghe Tadici.

Luca şi Lecuşanu îşi înfruntă fostele colege

Pentru a afla şi alte lucruri despre câteva dintre piesele importante din naţionala Suediei, selecţionerii Tadici şi Muşi ar putea apela inclusiv la informaţiile furnizate de Steluţa Luca şi Narcisa Lecuşanu. Cele două handbaliste care joacă astăzi la Oltchim au fost colege de club în Danemarca cu patru jucătoare suedeze. Luca a jucat la FCK Copenhaga împreună cu Sara Holmgren şi Sara Eriksson, iar Lecuşanu le-a avut coechipiere la Aalborg pe Matilda Boson şi Johanna Wiberg.

Tadici: „Mergem să câştigăm”

Comparând cele două meciuri amicale cu Belarus şi calculând drumul care mai trebuie parcurs până la ora primului joc cu Suedia, selecţionerul Gheorghe Tadici a fost de acord că jucătoarele mai au mult de muncă până ce vor ajunge la capacitate maximă: „Faţă de primul meci cu Belarus, când au arătat un randament de 55-60 la sută, duminică procentajul a urcat până pe la 70 la sută. Sigur însă nu ne vom opri aici, ne bucură faptul că există posibilităţi de a progresa şi a îmbunătăţi calitatea jocului, mai ales că acum nu vom mai rula jucătoarele. Fetele au potenţial să realizeze mai mult şi în mod sigur în Suedia veţi vedea o altă echipă a României, cu o altă determinare şi cu o altă atitudine în teren. Vom face un joc mai exact, va apărea rigoarea tactică, iar prin venirea celor două jucătoare din Ungaria, Brădeanu şi Gogârlă, sigur că şi exprimarea în teren va fi alta”.
Cunoscând îndeaproape potenţialul jucătoarelor pe care le pregăteşte, Tadici este convins că fetele sale vor face un meci mare în Suedia. „Mergem să câştigăm. În permanenţă am mers la victorie în acest an competiţional. Ar fi culmea să ne ducem să ne predăm tocmai acum! Normal că ne dorim victoria, iar în final sigur că e importantă calificarea la Campionatul Mondial. Meciul va fi decis de forma sportivă a jucătoarelor din ziua respectivă, poarta va fi de asemenea un factor important, ca şi apărarea de altfel. Dar şi exactitatea jocului de atac va conta şi mă refer aici la modul în care vom şti să exploatăm oportunităţile care se ivesc în ofensivă”.
Prima manşă a „dublei” de calificare la Campionatul Mondial dintre Suedia şi România se va disputa duminică, 3 iunie, de la 16.30 (ora României), returul urmând a se juca sâmbătă, 9 iunie, în Sala „Traian” din Rm. Vâlcea de la ora 19.00.

Fără şicane

Păţit cu Oltchim-ul la Trondheim, acolo unde echipa vâlceană a avut parte de-o cazare cu totul defectuoasă, antrenorul Gheorghe Tadici nu crede că situaţia se va repeta şi de această dată. „Cred că la nivel de echipă naţională nu se poate pune problema unor şicane de genul celor de la Trondheim. Să nu uităm că peste o săptămână urmează returul şi nu cred că se pretează la chestii din astea. La nivel de echipă naţională nu pot exista asemenea probleme”.

Gogârlă şi Brădeanu s-au alăturat lotului

Din lotul pentru „dubla” de calificare la Campionatul Mondial, pe care naţionala ţării noastre o va juca pe 3 şi 10 iunie în compania reprezentativei Suediei, fac parte şi două „straniere”: Simona Gogârlă şi Aurelia Brădeanu. Ambele handbaliste sunt componente ale echipei ungare Graboplast Gyor, nimeni alta decât semifinalista Ligii Campionilor în sezonul abia încheiat şi au fost învoite o săptămână de selecţionerul Gheorghe Tadici pentru a disputa ultimele meciuri din play-off-ul campionatului maghiar. Echipa din Gyor a pierdut la finele săptămânii trecute titlul naţional în Ungaria în dauna fostei adversare a Oltchim-ului din semifinalele Cupei Cupelor, Ferencvaros Budapesta, după un eşec cu 36-37.
Deşi au ratat partidele amicalele cu Belarus, de luni, 28 mai, cele două se pregătesc alături de celelalte „tricolore” şi se vor afla pe teren în duelurile cu scandinavele. Anul trecut, în precedenta campanie de calificare (acel baraj de tristă amintire cu Serbia-Muntenegru), nici Gogârlă şi nici Brădeanu nu au putut fi folosite din pricina unor accidentări nefericite. În afara omogenităţii de care Tadici spune că a apărut odată cu comasarea tricolorelor la Oltchim, iată că prezenţa celor două jucătoare de certă valoare de la Gyor este de asemenea un avantaj deloc de neglijat pe care naţionala României îl are asupra Suediei.

Tricolorele pleacă vineri spre Suedia

Plecarea naţionalei feminine de handbal spre Suedia are loc vineri, 1 iunie. Tricolorele urmează a se întoarce înapoi la Vâlcea abia luni seara. Din lotul de 18 jucătoare pe care l-a convocat pentru „dubla” cu Suedia, selecţionerii Gheorghe Tadici şi Dumitru Muşi vor alege doar 16 fete cu care se va face deplasarea la meciul tur. Din câte se pare, vor rămâne acasă extrema Iulia Puşcaşu şi interul Cristina Neagu. În aceste condiţii, lotul României va fi alcătuit din următoarele handbaliste: Luminiţa Dinu, Tereza Pâslaru, Talida Tolnai, Valentina Ardean, Ionela Gâlcă, Oana Manea, Raluca Ivan, Ramona Maier, Adriana Nechita, Adina Meiroşu, Narcisa Lecuşanu, Valeria Beşe, Roxana Cherăscu, Steluţa Luca, Aurelia Brădeanu şi Simona Gogârlă.

Arbitrajul, o problemă?
 * „Dubla” cu Suedia, condusă de „fluieraşi” din Austria şi Germania

Federaţia Europeană de Handbal a stabilit deja brigăzile de arbitri pentru meciurile Suedia – România. Astfel, prima manşă, de la Udevalla, de la finele acestei săptămâni, va fi condusă de un cuplu din Austria, format din Gerhard Reisinger şi Christian Kaschutz. Delegat EHF va fi Kjartan Steinbach (Islanda). Returul de la Vâlcea, a fost încredinţat unor arbitri din Germania: Lars Geipel şi Marcus Helbig. Delegatul EHF va veni din Spania şi se numeşte Ramon Gallego.
Chiar dacă numele cavalerilor fluierului nu le spun mare lucru, în „dubla” manşă cu Suedia, tricolorele sunt pregătite să joace inclusiv contra unui arbitraj potrivnic. Selecţionerii Tadici şi Muşi au încredere că Dinu, Luca, Gogârlă şi colegele lor sunt capabile să treacă şi peste eventualele dezavantaje venite din partea arbitrilor.
„Nu ne gândim la treaba asta, dar, ca de fiecare dată, luăm în calcul şi acest lucru, şi anume că va trebui să jucăm şi împotriva arbitrilor. De altfel, în meciurile cu Belarus, aşa cum am comandat, arbitrajul ne-a fost puţin ostil. Jucăm primul meci în deplasare, deci aveam nevoie să disputăm aceste amicale în nişte condiţii mai grele. Chiar dacă fetele au protestat în unele momente pe teren, chiar dacă au fost decizii cu mingi care trebuiau să ni se dea nouă, nu am ripostat absolut cu nimic, nu ne-a interesat partea asta legată de arbitraj”, a spus selecţionerul Gheorghe Tadici. „Sperăm că arbitrii vor fi neutri, iar echipa calificată se va hotărî doar pe teren”, a declarat secundul Dumitru Muşi.

Steluţa Luca s-a accidentat

În timpul meciului amical jucat duminică de tricolore cu naţionala din Belarus, interul stânga al României, Steluţa Luca, s-a accidentat uşor la braţul stâng, după o contră puternică a unei adversare. Nedorind să rişte nimic în perspectiva „dublei” cu Suedia, Gheorghe Tadici a trimis-o de urgenţă la spital pentru o radiografie. Diagnosticul: entorsă la cotul stâng, fapt pentru care mâna i-a şi fost imobilizată într-o faşă. Accidentarea o va ţine departe de teren aproximativ trei zile, însă, din câte se pare, Luca va putea fi recuperată până la ora primului joc cu Suedia. „Nu e nimic grav!”, a ţinut să dea asigurări Gheorghe Tadici la conferinţa de presă ce a urmat meciului al doilea cu Belarus.

Lipsa lui Gatzel nu se va simţi

Până acum, două dintre tricolorele care şi-au adus aportul la cucerirea medaliilor de argint la Mondialele din Rusia sunt deja indisponibile din pricina unor accidentări. Este vorba de extrema Cristina Vărzaru şi de coordonatorul de joc Roxana Gatzel. În ambele cazuri însă, lipsa acestora nu afectează prea mult angrenajul pus la punct de Tadici. „Avem soluţii viabile pentru fiecare post în parte, nu cred că vom avea probleme în acest sens. Roxana Cherăscu a dovedit în meciurile cu Belarus că poate juca bine rolul de coordonator, a limpezit cât de cât jocul. În plus, mai e şi Aurelia Brădeanu, care poate să fie de asemenea o soluţie viabilă în centru, mai avem şi o soluţie de avarie dacă e nevoie, Valeria Beşe. Iar dacă nu funcţionează cele trei variante amintite, Narcisa Lecuşanu este de asemenea pregătită să preia sarcinile coordonatorului de joc”, a precizat selecţionerul.
Nicolae CIUCESCU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button