Acasă Opinii Joiţa, arbitrul care a scos din sărite 200 de spectatori, echipa gazdă...

Joiţa, arbitrul care a scos din sărite 200 de spectatori, echipa gazdă şi conducerea comunei

84
0

Am primit la redacţie

La data de 24 martie 2007, începând cu orele 11.00, stadionul din centrul comunei Zătreni, a găzduit meciul de fotbal dintre echipa gazdă Olteţul din localitate şi Sportul Rm. Vâlcea. Meciul a început într-o notă de uşoară dominare a echipei gazdă, care a atacat continuu şi aşa a decurs până în minutul 82, având numeroase ocazii de a marca, dar s-a făcut remarcat foarte bine portarul echipei oaspete. La începutul meciului i-am spus domnului arbitru Joiţa care era însoţit de ceilalţi doi colegi ai săi, că nu mă interesează scorul, că noi jucăm de plăcere, dar să fie corect şi să nu avantajeze nici o echipă. A răspuns că el este imparţial şi că prestaţia sa va fi pe măsură, fiind divizionar C!

Mai bine nu îi spuneam acest aspect pentru că de când a început meciul, a început vizibil să avantajeze echipa oaspete, câte puţin şi uşor sesizabil. Au avut jucători loviţi cu coatele, de jucătorii oaspeţi, în cap, în faţă şi pe unde se putea, iar domnul arbitru se făcea că nu vede. Dacă i se atrăgea atenţia îmi avertiza jucătorii că îi va sancţiona. Au avut două faulturi foarte clare la care orice arbitru dicta lovituri de la 11 metri, dar acest personaj, care nu are ce căuta în arbitrajul judeţean şi românesc, nu a văzut acest lucru. Mai mult în minutul 82, a văzut un 11 metri pentru echipa oaspete, atunci reuşind să scoată din minţi cei peste 200 de spectatori, jucătorii echipei gazde şi toate celelalte persoane prezente. Aceste aspecte pot fi confirmate şi de către observatorul  Râmniceanu, pe care de altfel îl apreciez foarte mult şi aş dori să fie imparţial, şi de toţi spectatorii veniţi la meci.
Păcat că un asemenea arbitru strică tot spectacolul fotbalistic, acum s-au convins şi oamenii că noi suntem puşi pe lista neagră a AJF Vâlcea, pentru a fi retrogradaţi, fiind echipa cea mai de departe din judeţ. Aşa cum au reuşit să scape de toate echipele din sudul judeţului (Petrodam Măciuca, Tineretul Diculeşti, Olteţul Bălceşti) vor reuşi şi cu noi. La acest meci au participat spectatori din comunele Sineşti, Livezi, Laloşu, Bălceşti, care pot confirma cele relatate de mine şi s-au convins că am fost furaţi pe faţă de arbitri. Sunt convins că echipa va fi sancţionată sau unii dintre jucători deoarece atât domnule observator cât şi cel care a stat pe mijlocul terenului vor scrie separat nu ştiu ce invenţie. Este adevărat că arbitrul s-ar putea să fi fost lovit involuntar uşor la picior în învălmăşeala care s-a creat cu ocazia inventării acelui 11 metri, dar cine l-a lovit? A inventat din nou că portarul. Nu este adevărat, este minciună. Dacă a fost lovit de ce nu a cerut îngrijiri medicale de la medic? Dacă a fost lovit de unul dintre jucători, de ce nu a fost sancţionat? De ce noi nu suntem crezuţi când aducem la cunoştinţă aceste aspecte, suntem oare naivi? Noi aducem banii la bugetul AJF Vâlcea, de ce sunt crezuţi doar arbitrii şi acei observatori care vin degeaba la meciuri, de fapt nu degeaba, doar ca să ia bani? Nu am văzut un observator care să cheme arbitrii la dumnealui şi să-i atenţioneze cu privire la comportamentul care îl au şi modul lamentabil de arbitraj. Să îi atenţioneze atunci când văd foarte clar că merg cu o echipă, nu e imposibil acest lucru. Când apare un asemenea observator, adică corect şi cinstit, aşa cum a fost domnul Cumpănaşu, este mazilit, se caută orice mijloc de a scăpa de el. De ce domnilor?
De ce se avantajează echipele cu potenţial financiar? Spun acest lucru, deoarece se ştia dinainte că se va face tot posibilul ca şi Sportul să câştige la Zătreni. Am fost rugaţi cu bani, dar am refuzat spunând că noi vrem să jucăm corect şi să ne salvăm de la retrogradare, dar se vede că nu suntem lăsaţi. De ce nu sunt sancţionaţi arbitrii atunci când duc meciul într-o asemenea situaţie, aşa cum pietonul se face vinovat de accident în cazul în care traversează prin loc nepermis aşa să fie sancţionat şi acela care se numeşte „arbitru” şi din cauza lui se creează astfel de conflicte. Oare conducerea AJF-ului Vâlcea nu s-a convins că majoritatea actelor de indisciplină de pe terenurile de fotbal, pleacă de la aceşti oameni care se pare că se numesc arbitri, care nu sunt corecţi şi imparţiali.
Credeţi că se întâmpla vreun incident la meciul de fotbal dintre Olteţul Zătreni – Sportul Rm. Vâlcea, dacă cel ce se afla pe la jumătatea terenului într-un alt echipament decât cel al celor două echipe nu inventa acel penalti pentru oaspeţi? Cu siguranţă că nu! Rog să fie întrebat domnul observator cu privire la acest aspect dacă este corect şi imparţial. Dacă aş fi în locul dumneavoastră nu aş sancţiona echipele, ci pe cel ce face vinovat de producerea incidentelor. Personal cred că observatorii la meciurile de fotbal nu au nici un rol, pentru că merg pe mână cu arbitrii şi ceea ce scriu dumnealor este sfânt. Păcat, nu ştii dacă se menţionează corect prestaţia lor! Sunt multe aspecte care s-au auzit în teren de la jucătorii echipei oaspete către arbitru, cât şi pe marginea terenului, de la spectatorii Sportului, care ziceau că nu îşi fac probleme, pentru că echipa lor oricum va câştiga. Aşa am fost furaţi şi cu CSM II Rm. Vâlcea, când am fost înfrânţi la limită tot cu ajutorul arbitrului, care de asemenea a inventat un 11 metri. Oare chiar aşa am ajuns la îndemâna acestor oameni în negru  şi dumneavoastră din conducerea AJF Vâlcea, vă faceţi că nu vedeţi şi nu auziţi. De ce? De ce noi tot timpul suntem vinovaţi, aţi auzit multe despre prestaţia arbitrilor, de la multe echipe, dar nu s-a luat în considerare nimic. Aştept să văd ce măsuri se vor lua, după care vă vom dezvălui mai multe aspecte. Sper însă că cei din conducerea AJF Vâlcea şi a comisiilor de specialitate, vor analiza foarte bine acest caz, că se va căuta să se scoată adevărul la suprafaţă, cine a fost principalului vinovat de producerea incidentului şi acela să fie sancţionat. Pentru că este simplu să vă uitaţi în ceea ce au scris arbitrul şi observatorul şi să ziceţi gata, sunt vinovaţi – să luăm măsuri drastice. De ce nu ziceţi: „Domnule arbitru, te faci vinovat de producerea scandalului, vei fi sancţionat!”. Atunci poate se vor speria şi ei.
De fapt ne-am făcut de râs cu arbitrii la toate nivelurile. Sperăm că aceste lacune din arbitraj se vor rezolva, dar nu atâta timp cât sunt ţinuţi în braţe şi li se dă tot timpul dreptate. Păcat domnilor că stricaţi spectacolul fotbalistic la acest nivel, vă bateţi joc de eforturile mari care se fac de către căminele în care activează echipe de fotbal, de oameni care investesc în acestea timp, mult efort şi mulţi bani, de spectatorii care vin să vadă un spectacol, să se relaxeze după o săptămână de muncă, de tinerii care depun toate eforturile în timpul unui meci. Păcat, mare păcat!
Nicolae Vâlcu,
Antrenor şi delegat al echipei Olteţul Zătreni