Administratie

Pe 16 august va fi sfinţită bisericuţa Schitului „Pogorârea Sfântului Duh”

Proiectul privind construirea unui schit în comuna Scundu, ce va purta hramul „Pogorârea Sfântului Duh”, începe să prindă contur. Deşi banii au fost puţini, autorităţile din Scundu au făcut tot posibilul pentru a demara lucrările la aşezământul de cult. Au primit sprijin din partea Consiliului Judeţean, precum şi de la câţiva oameni de bine, însă până la asigurarea întregului buget pentru finalizarea acestui proiect mai e cale lungă. Ar fi nevoie de peste 60 de miliarde lei vechi pentru ca schitul să devină în trei ani realitate la Scundu. În primul rând datorită implicării primarului Dumitru Blejan, s-a reuşit până acum ridicarea unei bisericuţe din lemn în care se vor ţine slujbele până când va fi construită biserica mare.

În mod normal, începând cu 16 august, atunci când a fost programată a avea loc sfinţirea lăcaşului de cult, călugării sau măicuţele (pentru că nu s-a stabilit încă cine va locui acolo) se vor putea muta la Scundu. Asta pentru că, pe lângă construirea unei bisericuţe, a fost ridicată şi o clădire, deocamdată doar pe un nivel, ce conţine patru camere, baie şi bucătărie. În afara acestei clădiri care va avea amenajate opt camere, pentru preoţi şi cei care vor popula zona Schitului „Pogorârea Sfântului Duh” se vor construi şi câteva chilii. Primarul Blejan şi preotul Haralambie Lazăr se bazează în continuare pe sprijinul Consiliului Judeţean şi a celor care dispun de resurse financiare şi doresc să contribuie la amenajarea schitului.

Culturile din Scundu, afectate de invazia porcilor mistreţi 

În afara schitului, Dumitru Blejan mai are şi alte probleme de rezolvat în comuna de a cărei administrare se ocupă. Mai mulţi cetăţeni din localitate i-au solicitat primarului sprijinul după ce culturile le-au fost afectate de porcii mistreţi. Vânătorii au întreprins câteva acţiuni prin pădurile din zonă, însă până acum nu s-a reuşit stoparea fenomenului. Astfel, după spusele primarului, singura soluţie ar fi ca scundenii să-şi asigure culturile.

Primarul Blejan şi-ar fi dorit un nou proiect pe măsura 3.2.2.

Aprobarea proiectului integrat realizat împreună cu primăria Orleşti, în valoare totală de 6 milioane de euro, reprezintă unul dintre marile succese ale primarului Dumitru Blejan. Prin intermediul acestuia scundenii vor beneficia de apă curentă, iar apoi va fi introdusă şi reţeaua de canalizare, proiectul cuprinzând, de asemenea, şi amenajarea unui cămin de bătrâni. Însă, având deja experienţă în realizarea unor proiecte de anvergură (printre ele s-a numărat şi amenajarea unui sediu de primărie unicat în judeţ), primarul Blejan şi-a dorit să mai înainteze un proiect pe măsura 3.2.2. ce vizează amenajarea unei baze sportive, a căminului cultural şi modernizarea drumurilor din localitate. Documentaţia a fost făcută, toate lucrurile puse la punct, dar pentru că primăria Scundu a mai beneficiat de finanţare pe măsura 3.2.2., nu mai poate înainta un alt proiect, decât prin intermediul unui alt program. Astfel, Dumitru Blejan este nevoit acum să găsească o altă sursă de finanţare pentru a-şi putea duce planurile la îndeplinire.
Simona SIMA

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button