Administratie

Cîlea l-a făcut KO pe Boc: Vâlcea are nevoie de un miliard de euro ca să iasă din criză

Vizita premierului Emil Boc în Vâlcea – a doua în ultimele 10 zile, s-a lăsat cu promisiuni de rezolvare a unora dintre problemele grave cu care se confruntă judeţul. Lipsa banilor, proiectele începute şi abandonate din cauza absenţei finanţării, zecile de primării aflate în colaps din acelaşi motiv – acestea au fost temele cu care Boc a fost bombardat de autorităţile vâlcene. În acest context, preşedintele CJ, Ion Cîlea şi-a făcut temele: a inventariat cele mai stringente probleme şi i le-a prezentat premierului. Acesta din urmă a recunoscut că nu poate acorda judeţului suma de bani cerută de Cîlea, însă a promis că va încerca să acopere măcar priorităţile de finanţare.

Boc a promis că alianţa cu PSD nu se va rupe

După ce a petrecut noaptea la vila de protocol de la Olăneşti, premierul s-a întâlnit sâmbătă dimineaţa, atât cu activul de partid, cât şi cu şefii deconcentratelor din judeţ. La ambele întâlniri, presa a fost ţinută la uşă, premierul argumentând secretomania prin aceea că „oamenii nu pot fi sinceri până la capăt în prezenţa jurnaliştilor”. Totuşi, surse din PD-L Vâlcea ne-au declarat că Boc le-a transmis membrilor şi simpatizanţilor, cu ocazia întâlnirii de la Cinema Flacăra, că alegerile prezidenţiale trebuie să reprezinte prioritatea lor în cele câteva luni care au mai rămas până în noiembrie. Cu toate că oficial Boc încearcă să transmită un mesaj de unitate în sânul coaliţiei PSD-PD-L, în cadrul întâlnirilor cu democrat-liberalii vâlceni acesta a spus cât se poate de clar că principalul adversar al lui Traian Băsescu este Mircea Geoană. Şeful PD-L le-a cerut activiştilor vâlceni implicare maximă, indiferent de relaţia pe care o au la nivel local cu PSD.
Pe de altă parte, o dată ajuns în biroul prefectului Remus Grigorescu, premierul a ţinut să transmită liderilor social-democraţi vâlceni că PSD va fi menţinut la putere chiar şi în condiţiile în care Traian Băsescu va câştiga un nou mandat de preşedinte. Mai exact, Boc le-a cerut pesediştilor şi pedeliştilor vâlceni să aibă o relaţie cât mai bună, pentru că vor avea mult de stat împreună. Declaraţiile lui Emil Boc l-au luat prin surprindere pe Mircia Gutău, care nu şi-a putut stăpâni o grimasă. A urmat întâlnirea cu şefii deconcentratelor, la care a participat şi managerul general al Oltchim, Constantin Roibu, ocazie cu care aceştia din urmă au ridicat o serie de probleme cu care se confruntă, legate de aplicarea fondului funciar dar şi de lipsa finanţării. Cei mai activi au fost directorii PSD, care nu s-au sfiit să-i comunice premierului o serie de aspecte ce ţin de funcţionarea instituţiilor pe care le conduc. Aşa cum era de aşteptat, preşedintele CJ, Ion Cîlea i-a făcut primului-ministru o lungă listă cu cele mai importante probleme ale judeţului. În total, Cîlea i-a cerut lui Boc nu mai puţin de un miliard de euro, atât pentru finanţarea unor proiecte, cât şi pentru asigurarea surselor necesare continuării activităţii administraţiei publice locale.

Ion Cîlea a cerut sprijin de la Guvern

În continuare, vom prezenta pe scurt problemele ridicate de şeful CJ, întrucât reprezintă o radiografie la zi a situaţiei judeţului Vâlcea.
1. Lipsa acută a surselor de echilibrare a bugetelor locale. Marea majoritate a primăriilor au ajuns la limita suportabilităţii în ceea ce priveşte asigurarea resurselor pentru acoperirea cheltuielilor la bunurile şi serviciile strict necesare desfăşurării activităţilor curente, dar şi a fondurilor necesare acordării drepturilor salariale pentru aparatul propriu. Un număr de 27 de primării au consumat integral sursele de echilibrare provenite de la bugetul de stat pe anul 2009. Alte 26 de primării mai au bani doar pentru maxim o lună iar 36 de administraţii locale mai au resurse pentru cel mult două luni. Banii solicitaţi: 1.270 miliarde lei.
2. Într-un memoriu adresat Guvernului, CJ a propus constituirea la nivel central a unui fond special pentru sprijinirea cofinanţării proiectelor cuprinse în structura programelor de finanţare nerambursabilă din partea UE. Până acum, Vâlcea a depus 89 de proiecte, pentru susţinerea acestora fiind necesară o cofinanţare de 1.234 miliarde lei.
3. Drumurile judeţene. Din 545,6 km de drumuri cu îmbrăcăminte asfaltică, 67,62% (370 km) au durata de serviciu expirată de peste 20 de ani, pentru reabilitarea acestora nefiind acordate niciun fel de fonduri. Pentru rezolvarea problemei, s-au solicitat 499 miliarde lei. De asemenea, o bună parte din infrastructura rutieră a fost calamitată de inundaţii şi alunecări de teren, Vâlcea ocupând la acest capitol primul loc în ţară. Pentru atenuarea efectelor calamităţilor au fost solicitate 600 miliarde lei, din care 139 numai în acest an. La această oră, 21 de poduri şi podeţe se află la limita de stabilitate, existând pericolul iminent al prăbuşirii lor. De asemenea, 32 de drumuri judeţene sunt afectate în 38 de puncte. CJ Vâlcea a iniţiat un proiect de hotărâre de guvern în vederea alocării sumei de 610 miliarde lei din fondul de intervenţie aflat la dispoziţia guvernului, însă nu a primit niciun răspuns.
4. Tot la capitolul drumuri, CJ Vâlcea a depus pe POR, Axa 2, domeniul de intervenţie 2.1 un număr de 6 proiecte de execuţie care se găsesc pe lista de aşteptare pentru finanţare la Agenţia de Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia. Procesul de depunere a cererilor de finanţare a fost suspendat încă din octombrie 2008. În acest sens, Ion Cîlea a făcut câteva propuneri în vederea asigurării finanţării: activarea fondurilor neconsumate pe alte programe care beneficiază de finanţare de la UE; realocarea fondurilor neconsumate pe alte axe ale POR 2007-2013; redistribuirea fondurilor neconsumate în 2007 şi 2008; introducerea celor 6 proiecte pe Programul „10.000 km de drumuri judeţene”.
5. CJ Vâlcea se află la limita suportabilităţii şi în privinţa fondurilor minime necesare pentru acordarea drepturilor care li se cuvin persoanelor beneficiare de ajutor social. Din aprilie au fost sistate în toate localităţile plăţile de ajutor social. Pentru reluarea plăţilor este nevoie de 128 miliarde lei. De asemenea, CJ este în imposibilitatea punerii în aplicare a programului „Cornul şi laptele”. La această oră, bugetul judeţului este descoperit în această privinţă, neputând fi prevăzute fonduri pentru primul semestru al noului an şcolar.
6. Turismul. Până acum, CJ Vâlcea a promovat un număr de trei proiecte care vizează atât turismul montan, cât şi turismul balnear. De asemenea, a solicitat prin două adrese să fie incluse şi proiectele localităţilor Voineasa, Horezu şi Olăneşti în lista cuprinzând autorităţile locale care beneficiază de finanţarea proiectelor de investiţii în turism pe 2009.
Nu au lipsit nici alte teme de interes, cum ar fi: includerea pe lista de priorităţi pentru finanţare din fondurile Băncii Mondiale a investiţiei care să cuprindă sistemele zonale de colectare a deşeurilor din localităţile Dăeşti, Măldăreşti şi Frânceşti; alocarea sumei de 2.000 mii lei Spitalului Judeţean de Urgenţă, în vederea reabilitării, extinderii şi modernizării unui spaţiu; alocarea a 76 miliarde lei în vederea cumpărării clinicii de la Călimăneşti de la vechii proprietari. Premierul a recunoscut că problemele ridicate de şeful CJ Vâlcea sunt justificate, însă a precizat că nu poate aloca fonduri de peste un miliard de euro. „O parte din  resursele financiare vor fi alocate chiar începând cu această lună, urmând ca şi în funcţie de resursele bugetare naţionale să putem duce până la capăt cele mai mult din proiectele enunţate. Solicitările judeţului Vâlcea sunt de un miliard de euro; nu toate vor putea fi rezolvate anul acesta”, a spus Boc. Luând cuvântul, primarul Mircia Gutău a vorbit despre descentralizare şi despre cadrul legislativ care îl împiedică să facă puţină curăţenie în primărie. El a explicat că 20 la sută dintre subalternii săi taie frunză la câini, dar nu-i poate da afară pentru că legea nu-i permite. Nu în ultimul rând, el a cerut sprijin pentru trecerea Arenelor Traian în patrimoniul municipalităţii. 
Prefectul Remus Grigorescu a profitat de prezenţa premierului pentru a-i transmite şi el câteva probleme arzătoare ale judeţului. Este vorba, în primul rând, despre disponibilizarea sumei necesară finalizării până la sfârşitul anului a locuinţelor sinistraţilor de la Ocne, precum şi despre alocarea a aproximativ 63 milioane lei în vederea combaterii efectelor calamităţilor în 71 de localităţi. El a încercat să-l convingă pe premier şi în privinţa oportunităţii continuării lucrărilor de stabilizare a haldei de mică existentă în zona Cataracte, neefectuarea lucrărilor de stabilizare în regim de urgenţă putând duce la scurgeri de mică în râul Lotru şi implicit la poluarea majoră a lacului Brădişor, sursă din care sunt alimentate mai multe localităţi. Nu în ultimul rând, Remus Grigorescu a cerut sprijin pentru modificarea limitelor Parcului Naţional Buila – Vânturariţa, astfel încât să se asigure atât protecţia naturii în acest colţ de ţară, cât şi dezvoltarea economică viitoare a judeţului. De asemenea, el a recomandat întocmirea unei strategii de continuare a exploatării de sare în Câmpurile III şi IV de la Ocnele Mari, luând în calcul toate aceste aspecte. „Foarte importante şi urgente sunt şi lucrările de refacere şi protecţie a viaductului Cîrligul Mic de pe E81 (DN 7), a pasajului Râul Vadului, prinse pe finanţare din sursa BEI, dar care pentru acest an nu sunt alocări de fonduri. De asemenea, pentru lucrările de întreţinere a reţelei de drumuri naţionale, în special refacerea covoarelor asfaltice, nu sunt asigurate fondurile necesare pentru acest an, conform contractului de întreţinere multianual încheiat, în valoare de cca. 3 milioane lei. Deopotrivă, ne preocupă faptul că bugetul alocat de CNAS pentru sistemul sanitar din Vâlcea în anul 2009 este diminuat cu cca. 20 % faţă de 2008. Pentru a putea efectua plata serviciilor medicale prestate, CAS Vâlcea are nevoie de o suplimentare pe semestru II 2009 în valoare totală de 98,3 mil. lei”, a mai adăugat, printre altele, prefectul de Vâlcea.

Oltchim – prioritate naţională

În cadrul conferinţei de presă care a urmat întâlnirii cu şefii deconcentratelor, premierul a abordat şi cazul Oltchim. „În privinţa Oltchim-ului, a fost o promisiune pe care guvernul şi-a respectat-o, şi anume cele 3 obiective pentru Oltchim sunt, practic, rezolvate: în primul rând, acordarea garanţiei guvernamentale – prin EximBank – de 50 milioane de euro, pentru achiziţionarea petrochimiei de la Arpechim Piteşti; în al doilea rând, conversia în acţiuni a datoriilor către AVAS; şi, în al treilea rând, acordarea de garanţii de stat pentru suma de 339 milioane de euro, în vederea realizării investiţiilor pe trei ani la Oltchim. Spun asta nu pentru că sunt la Vâlcea şi trebuie să dăm această veste de aici. Este o prioritate a economiei naţională sprijinirea Oltchim-ului şi a industriei petrochimice, prin valoarea adăugată pe care o aduce pentru economia românească. Evident că aceste lucruri vor fi condiţionate de existenţa managementului performant şi a rezultatelor angajate pe planul de investiţii şi de management, pe care l-a prezentat în faţa Ministerului Economiei şi a Guvernului”, a spus acesta.
Octavian HERŢA

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button