Diverse

Revoluţie la CCA

• Comisia Centrală a Arbitrilor din cadrul FRF a stabilit componenţa lotului A, deciziile luate de organismul prezidat de Aron Huzu având consecinţe neaşteptate şi în rândul „cavalerilor” vâlceni
• Buşi – promovat, Comănescu – retrogradat, Medrea şi Diculoiu – la pensie, Demetrescu – în stand-by

Din momentul în care a fost învestit în funcţia de preşedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor din cadrul FRF (după demisia forţată a lui Gheorghe Constantin), Aron Huzu a promis o revoluţie în arbitrajul românesc, una prin care şpaga şi meciurile trucate să aparţină de domeniul trecutului. Însă, la scurt timp după instalarea sa la şefia CCA, Huzu şi-a atras antipatii din partea unei părţi semnificative a „oamenilor în negru”. De ce? În cadrul unui comunicat publicat săptămâna trecută pe site-ul www.frf-cca.ro, se menţiona noua listă cu arbitrii care vor oficia în sezonul 2009-2010 al Ligii I.

Din comunicat reiese că, pentru ediţia viitoare de campionat, patru cavaleri ai fluierului au fost promovaţi pentru a oficia pe prima scenă fotbalistică a ţării: Marian Balaci (Tr. Severin), Ciprian Danşa (Oradea), Paul Unimătan (Zalau) şi vâlceanul Cătălin Buşi. De asemenea, o parte dintre arbitrii de rang înalt au fost tăiaţi de pe listă. Printre ei se numără şi Adrian Comănescu, Bogdan Medrea, Mihai Diculoiu şi Daniel Demetrescu, care nu vor mai avea dreptul să arbitreze în acest eşalon, temporar sau definitiv, după caz. Din câte se pare, nemulţumirile arbitrilor nu au fost trecute cu vederea de CCA, urmând ca, zilele acestea, cazurile lor să fie rejudecate.

Medrea şi Diculoiu au fost traşi pe linie moartă

Cei mai grav afectaţi de deciziile CCA au fost, fără niciun dubiu, Bogdan Medrea şi Mihai Diculoiu, primul arbitru de linie la „A”, cel de-al doilea la „C”. Ambii nu îşi vor mai putea exercita atribuţiile în nicio ligă naţională, fiind scoşi pe linie moartă. Veteranul Bogdan Medrea a primit o înştiinţare fulger din partea CCA: scoaterea lui la «pensie». În vârstă de 37 de ani, arbitrul de linie nu mai are dreptul să oficieze niciun un meci în eşaloanele naţionale, nu numai din Liga I. Acesta nu a vrut să comenteze decizia Biroului Executiv al CCA.
Scoaterea definitivă a celor doi din „circuitul” naţional a fost catalogată de către Grigore Tomoiagă – prim-vicepreşedintele Comisiei Judeţene de Arbitri Vâlcea, ca fiind una lipsită de logică: „Vă daţi seama ce a fost în inima lui Medrea când a aflat că nu mai are ce căuta în niciuna din ligile naţionale! Iar Diculoiu, care are doar 30 de ani, a aflat că nu mai are ce căuta nici măcar la «C». A arbitrat opt ani la acest nivel şi i s-a spus că nu mai e de perspectivă. Pot spune că sunt nişte decizii nefondate”.

Comănescu ar putea face memoriu la FRF

Un alt „fluieraş” care ar putea fi dezavantajat este Adrian Comănescu. Şeful DSJ Vâlcea s-a apucat de arbitraj în 1994, promovând în Liga a III-a în 1999, în Liga a II-a în 2003, iar trei ani mai târziu, în 2006, a făcut pasul cel mare, ajungând în prima divizie.
Deşi nu a vrut să comenteze retrogradarea sa, surse din anturajul lui Adrian Comănescu spun că acesta e decis să meargă până în pânzele albe pentru a-şi face dreptate. „Este total dezamăgit de hotărârea CCA, având în vedere faptul că a promovat la «A» în 2006, pe bază de concurs, cu o medie de vârf. Decizia e nefondată, în condiţiile în care nu a fost chemat niciodată în faţa Comisiei de Disciplină pentru prestaţiile sale. Susţin cu tărie că i s-a făcut o mare nedreptate şi îl voi încuraja să facă memorii, atât către şeful CCA, Aron Huzu, cât şi către preşedintele FRF, Mircea Sandu”, ne-a declarat un apropiat de-al lui Adrian Comănescu. „Din cauza măsurii nejustificate şi abuzive, lui Adi îi ruşine să se mai prezinte în faţa cursanţilor şi arbitrilor din Colegiul Vâlcea şi să susţină cu tărie – cum a făcut-o dintotdeauna – că promovările se fac exclusiv pe criterii obiective,” a mai adăugat acelaşi amic al lui Adi Comănescu.

Grigore Tomoiagă: „Mi se pare o nedreptate”

Grigore Tomoiagă a comentat şi cazul directorului de la DSJ Vâlcea, retrogradat de CCA din motive care nu au fost făcute publice. Şi despre acesta el spune că s-a comis o mare nedreptate, în condiţiile în care Comănescu a străbătut toţi paşii legali pentru a ajunge la acest nivel. „Adi a promovat în Liga I pe bază de examen, cu o notă de 9.80. Nu pot să-mi explic această decizie. Cred că s-a comis o nedreptate, în condiţiile în care s-a numărat printre cei mai buni. Comănescu nu poate fi retrogradat decât în cazul în care a încălcat unele norme din regulamentul de organizare a arbitrilor. Iar la el nu poate fi vorba de aşa ceva!”.

Demetrescu aşteaptă undă verde

În ceea ce-l priveşte pe secretarul general al AJF Vâlcea, Daniel Demetrescu, situaţia este destul de delicată. Pentru a reintra pe teren, „Zăpadă” trebuie să primească unde verde de la instituţia care anchetează dosarul de corupţie în care este amintit şi numele său. Pentru moment, CCA a menţionat într-un comunicat dat publicităţii săptămâna trecută că Demetrescu este reţinut de la delegări, alături de alţi şase colegi de breaslă. Până când va fi clarificată situaţia, vâlceanul este nevoit să stea în afara fenomenului fotbalistic.

CCA nu spune şi de ce…

Una dintre acuzaţiile pe care cavalerii fluierului le-au adus organismului prezidat de Aron Huzu a fost aceea că nu li s-a comunicat şi motivul pentru care au fost nevoiţi să suporte deciziile. În condiţiile în care CCA a publicat deciziile referitoare la componenţa loturilor naţionale rezultată din promovări şi retrogradări, ar fi fost normal ca prezentarea lor să fie detaliată, pentru a evita orice gen de speculaţii.

Cătălin Buşi a intrat în lumea celor tari

Prim-vicepreşedintele Comisiei Judeţene a Arbitrilor din cadrul AJF Vâlcea, Grigore Tomoioagă, a intuit în urmă cu ceva timp că tânărului Cătălin Buşi i se va oferi la un moment dat oportunitatea de a-şi arăta talentul şi în primul eşalon competiţional. Dacă în sezonul precedent centralul vâlcean a fost rezervă la patru meciuri de Liga I, Aron Huzu, noul preşedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor a luat decizia de a-l promova săptămâna trecută, după ce i-a remarcat calităţile cu ocazia testelor fizice ce au avut loc la Mediaş.
„În luna iunie, când au avut loc testele fizice la Mediaş, Buşi a fost cel mai apreciat arbitru dintre toţi cei prezenţi, uimindu-i pe cei din comisie prin calităţile sale fizice de invidiat. Cătălin a avut o pregătire ireproşabilă, alergând atunci 3270 de metri cu o lejeritate fantastică. Nu se vedea pic de oboseală pe faţa lui. Atât la proba de 12 minute, cât şi la alergările pe distanţele de 50 şi, respectiv, 200 de metri, el s-a clasat printre primii. Când Aron Huzu a ţinut speach-ul, i-a pronunţat numele, propunându-l pentru o eventuală promovare în Liga I. Am anticipat de mult timp că Buşi va ajunge printre cei mai buni din ţară. Am încredere în potenţialul şi seriozitatea lui”, ne-a spus Grigore Tomoioagă.
Despre promovarea sa, Buşi s-a exprimat scurt şi la obiect: „Sper să obţin meciuri uşoare la început, pentru a mă acomoda cu acest nivel. Important e să nu comit greşeli”.

Adrian COMĂNESCU
Arbitru: de centru
Data naşterii: 17.04.1974
Înălţime: 1,78 m
Greutate: 67 kg
Liga a III-a: a debutat în anul 1999, meciuri oficiate – 71
Liga a II-a: a debutat în 2003, meciuri oficiate – 63
Liga I: a debutat în 2006, meciuri oficiate – 9

Bogdan MEDREA
Arbitru: de linie
Data naşterii: 27.12.1971
Înălţime: 1,74 m
Greutate: 66 kg
Liga a III-a: a debutat în 1998, meciuri oficiate – 105
Liga a II-a: a debutat în 2000, meciuri oficiate – 133
Liga I: a debutat în 2003, meciuri oficiate – 40

Cătălin BUŞI
Arbitru: de centru
Data naşterii: 29.08.1980
Înălţime: 1,77 m
Greutate: 70 kg
Liga a III-a: a debutat în 2003, meciuri oficiate – 83
Liga a II-a: a debutat în 2007, meciuri oficiate – 34

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button