Liga III

Marian Deaconescu a sunat adunarea la FC Oltchim

Joi, 2 iulie, antrenorul Marian Deaconescu a sunat adunarea la FC Oltchim. În vederea pregătirii pentru un nou sezon în care s-a fixat ca obiectiv clasarea între primele patru locuri şi de ce nu, promovarea în cel de-al doilea eşalon fotbalistic al ţării, s-au prezentat la stadion aproape toţi jucătorii de care dispune Oltchim-ul în acest moment. Au fost şi câteva absenţe la primele întâlniri de după vacanţă, însă majoritatea motivate, jucătorii având permisiunea antrenorului de a-şi prelungi puţin concediul. Din 6 iulie nu s-a mai acceptat, însă, vreo concesie, toţi jucătorii fiind nevoiţi să se prezinte la antrenamentele ce au loc în fiecare zi, de luni până sâmbătă. Printre cei care se vor pregăti în această vară pentru a putea fi incluşi în lotul cu care Oltchimul va aborda campionatul viitor se numără:

Marius Vlădoi, Radu Popescu (născut în 1990), Cristian Zărnescu (1992) – portari; Andrei Dănuleţ, Ionuţ Amza (1991), Cătălin Moldoveanu, Dan Bărbuţ, Marius Cumpănaşu, Robert Tănăsie, Ovidiu Creangă, Marius Ciochină, Nicolae Smeadă (1991), Cătălin Borţa (1992), Marius Onofrei (1991) şi Ionuţ Stoica – fundaşi; Andrei Nicorici, Octavian Marinescu, Ilie Pană, Octavian Vasile, Alexandru Nuţu, Grigore Ceapă (1992), Alin Olaru (1993), Cristian Oanţă (1991) – mijlocaşi; Bogdan Preda, Ciprian Popescu, Graţian Smedescu, Ştefan Răcăreanu (1991), Adrian Statie (1992), Petruţ Tomescu (1991) – atacanţi. Dintre cei 29 de jucători ai Oltchimului, 7 vor ajunge la Mihăeşti, în baza colaborării care există între cele două formaţii. Altfel, merită menţionat că, după cum se observă, formaţia vâlceană de Liga a III-a intenţionează să se bazeze pe jucătorii tineri, fiind convinsă că poate avea succes cu juniorii. „Eu cred că poate fi îndeplinit obiectivul, chiar şi în condiţiile lotului actual. Chiar aş avea curajul să pariez că şi dacă vom juca doar cu juniori, nu o să picăm, o să rezistăm în Liga a III-a”, a precizat Mihai Diculoiu, preşedintele Consiliului de Administraţie al FC Oltchim.

Cumpănaşu, absent nemotivat

Printre cei care nu s-au prezentat la reunire se numără şi Marius Cumpănaşu. Fostul căpitan al CSM-ului este singurul jucător care nu a anunţat antrenorul că va absenta la primele antrenamente. În cazul lui Vlădoi, absenţa a fost motivată, portarul Oltchimului revenind la echipă după întoarcerea de la Bucureşti, acolo unde fiul său în vârstă de 8 ani, Denis, portar şi el, a participat la Milan Junior Camp, un program de pregătire al clubului italian AC Milan, destinat copiilor cu vârste cuprinse între 7 şi 14 ani. Vasile, Stoica şi Marinescu au fost în probe la CSM, iar Preda a primit o scurtă vacanţă din partea clubului, după participarea la Cupa UEFA a regiunilor din Croaţia. De la reunire a mai lipsit şi Olaru, care şi-a susţinut licenţa la facultate de curând, iar Smedescu, Dănuleţ şi Radu Popescu n-au putut veni la primele antrenamente întrucât săptămâna trecută au susţinut ultimele examene ale bacalaureatului.

Sistem de premiere inedit

Pentru sezonul trecut, FC Oltchim a avut un sistem de premiere care nu prea a avantajat-o. N-a fost stabilită o primă de victorie pentru fiecare meci în parte, ci s-a convenit ca jucătorii să fie recompensaţi financiar după patru partide câştigate. N-au reuşit să golească vistieria clubului, ci dimpotrivă, au ajuns la finalul sezonului chiar să fie datori Oltchimului. „Dacă s-ar fi respectat întocmai regulamentul de ordine interioară, jucătorii ar fi trebuit chiar să vină cu bani de acasă la sfârşitul campionatului”, ne-a spus Mihai Diculoiu. Liderul de sindicat de la Oltchim ne-a informat şi că lucrurile nu se vor schimba prea mult în acest sens pentru noul sezon, jucătorii şi antrenorul urmând a alege între două sisteme de premiere. Se va miza la început pe varianta ce prevede ca la patru meciuri câştigate consecutiv, fiecare jucător să fie premiat cu 16 milioane de lei vechi, adică 5 milioane pentru un meci câştigat în deplasare şi 3 milioane pentru fiecare din partidele câştigate pe teren propriu. În cazul acestei variante, nu sunt incluse penalizări, pedeapsa pentru ratarea obiectivului constând în faptul că vor juca pe degeaba în tot acest timp. Celălalt sistem de premiere prevede ca o victorie pe teren propriu să fie recompensată cu câte un milion de lei vechi, primă ce se va ridica la aceeaşi valoare şi pentru un egal obţinut în deplasare, în timp ce o victorie în deplasare echivalează cu 3 milioane de lei vechi. Singura problemă în acest caz pentru „chimişti” este că acest sistem include şi penalizări, pentru fiecare punct pierdut pe teren propriu jucătorii Oltchimului fiind „arşi” la buzunar cu câte două milioane de lei vechi. Cu alte cuvinte, în caz de înfrângere pe teren propriu, vor avea o datorie de 6 milioane de lei faţă de club.

Doi „municipali” au devenit „chimişti”

Încercarea unei noi colaborări între CSM şi FC Oltchim are la bază şi ideea ca o parte din jucătorii pe care Alin Artimon nu-i foloseşte la Liga a II-a să ajungă sub comanda lui Marian Deaconescu. Deocamdată strategia pare a funcţiona, săptămâna trecută având loc un schimb de experienţă, dacă poate fi numit aşa, între câţiva jucători de la CSM şi Oltchim. Stoica, Marinescu şi Vasile s-au aflat în probe la CSM, în timp ce Marian Deaconescu a văzut la lucru doi „municipali” care tocmai şi-au terminat junioratul. Este vorba despre Ciprian Vlădoi, un jucător ce a fost împrumutat în sezonul trecut de CSM la o echipă de Liga a III-a, FC Balş, dar şi de Paşoi, care-a activat până acum pentru juniorii republicani ai echipei din Zăvoi, dar şi pentru gruparea de Liga a IV-a, antrenată de Cristi Bora. Ambii sunt atacanţi, decizia păstrării în lotul Oltchimului urmând a fi luată de antrenorul Deaconescu după cele câteva meciuri amicale pe care „chimiştii” le vor susţine în următoarea perioadă.

Miercuri, amical cu CSM, sâmbătă, cu Gaz Metan Craiova

Săptămâna a început pentru FC Oltchim cu vizita medicală. Luni şi marţi (pe 6 şi 7 iulie), „chimiştii” au fost examinaţi la cabinetul de medicină sportivă, iar pentru miercuri, 8 iulie, li s-a programat susţinerea primului meci amical din această vară. Începând cu ora 18.00, pe terenul Oltchim, jucătorii formaţiei de Liga a III-a îşi vor măsura forţele în compania „municipalilor” lui Alin Artimon. Iar apoi, mergând pe ideea lansată de Mihai Diculoiu, preşedintele clubului, care a spus că ar fi indicat ca FC Oltchim să joace în această perioadă doar cu echipe din eşaloane superioare Ligii a III-a, Marian Deaconescu a programat un nou amical, cu Gaz Metan Craiova. Echipa ce a promovat în acest sezon în Liga a II-a va veni sâmbătă, 12 iulie, la Vâlcea, pentru un meci de pregătire cu FC Oltchim, partidă ce va avea loc începând cu ora 11.00, tot pe stadionul Oltchim.

În Cupă, cu Ghecon

După cele două „amicale”, pentru FC Oltchim vor începe şi meciurile oficiale, pe 15 iulie fiind programat şi primul dintre acestea. Din câte se pare, „chimiştii” vor înfrânta în prima fază a Cupei României, ce se va desfăşura pe 15 iulie, de la ora 18.00, campioana Ligii a IV-a din judeţul Vâlcea, proaspăt promovată în cel de-al treilea eşalon fotbalistic al ţării, pe Ghecon Lăpuşata. Va fi un prim duel între cele Oltchim şi Ghecon, următoarele două fiind programate pentru campionat. „Nu există nici o concurenţă între noi şi Ghecon. În campionat ne propunem să luăm titlul, aşa că nu are cum să fie vreo concurenţă, pentru că mai sus de locul 1 nu se poate. Iar în competiţia destinată Cupei României ne-am propus ca şi obiectiv aducerea unei echipe de Liga I. Nu cred că formaţia din Lăpuşata ne va încurca planurile. Nici nu se pune problema că nu vom câştiga acest joc. Îi batem în Cupă, şi îi mai învingem de două ori în campionat”, crede Mihai Diculoiu.

Cantonament în judeţ

Imediat după meciul din Cupa României, Marian Deaconescu intenţionează să-şi ducă elevii într-un stagiu de pregătire de câteva zile. Acesta va avea loc în perioada 16-26 iulie, într-una dintre staţiunile vâlcene, baza de la Fedeleşoiu fiind din start exclusă. Conducerea chimistă va avea de ales între Olăneşti, Călimăneşti şi Govora. Între timp, mai pot apărea şi câteva meciuri amicale, însă deocamdată nu se cunosc alte amănunte în privinţa acestui aspect.

„Dacă vom fi daţi afară de pe stadion, vom cumpăra teren şi vom amenaja altul”

Problema bazei sportive încă nu a dispărut pentru FC Oltchim. Dacă totuşi aceasta nu va mai putea fi folosită de către echipa de Liga a III-a, inginerul Mihai Diculoiu ne-a informat că Oltchimul va căuta să găsească un teren pe care să activeze. „Nu se pune problema să ne desfiinţăm. Dacă vom fi obligaţi să părăsim baza Oltchim, atunci vom cumpăra un teren în altă parte pentru a activa la Liga a III-a. Avem modelul bazei actuale, aşa că vom şti de unde să începem, în cazul în care va fi necesar să amenajăm un nou stadion. La Mihăeşti ar fi prima opţiune, dacă va fi nevoie să achiziţionăm un teren”, ne-a spus Mihai Diculoiu.

Jucători licenţiaţi la echipa de Liga a III-a

Săptămâna trecută a existat un motiv de bucurie pentru mulţi dintre fotbaliştii vâlceni. Unii dintre ei au absolvit liceul, trecând cu bine peste examenele de bacalaureat, iar alţii tocmai au devenit oameni de bază pentru societate. Mulţi jucători au susţinut de curând examenele de licenţă la diferite facultăţi. Printre ei se numără şi fostul antrenor al Oltchimului, actualmente doar jucător, Robert Olaru, care a absolvit Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din cadrul Universităţii Spiru Haret. El a intrat astfel în tagma selectă de fotbalişti absolvenţi ai cursurilor de învăţământ superior. Aici se mai află sau se vor afla şi colegi de-ai săi de la Oltchim care, fie au terminat facultatea, fie încă mai merg la cursuri, precum Bărbuţ, Creangă, Cumpănaşu, Marinescu, Nuţu, Olaru, Tănăsie, Moldoveanu, Ciprian Popescu, Monea, Ciochină, Preda. Printre cei care au terminat facultatea în acest an se mai numără şi alte persoane care provin din sportul vâlcean. Marius Tomescu, fostul antrenor al Lotrului Brezoi sau Ion Iordache, fost arbitru, actual observator al AJF, fac parte din generaţia de absolvenţi ai Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport formată de Nae Dinescu la Universitatea Spiru Haret. În afara celor enumeraţi, mai există mulţi alţi jucători licenţiaţi în fotbalul judeţean. Cu amănunte referitoare la o parte dintre aceştia (este vorba despre fotbaliştii de la Damila Măciuca), vom reveni într-o ediţie viitoare a publicaţiei noastre.
Simona SIMA

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button