Politica

PD-L şi PSD se bat mai nou pe posturile de directori de şcoli

Lupta tot mai puţin ascunsă dintre Ion Cîlea şi Mircia Gutău se duce în acest moment pe câteva fronturi grele. Unul dintre cele mai importante este „învăţământul”. Atât liderul judeţean al PSD, cât şi preşedintele democrat-liberalilor vâlceni doresc să coopteze în armatele lor cât mai mulţi directori de şcoli şi profesori. De aceea, fiecare dintre ei încearcă să câştige această zonă.

Nici Cîlea nu vrea să împartă toată puterea cu Gutău

În urma negocierilor cu PD-L, Partidului Social Democrat i-a revenit dreptul de a-şi promova un om în conducerea Inspectoratului Şcolar, lucru care s-a şi întâmplat. Ion Cîlea a ales de la bun început această instituţie, tocmai în ideea că, după aceea, în cele câteva sute de funcţii de directori de şcoli disponibile în judeţul nostru vor fi promovaţi social-democraţi.

Însă, pe parcurs, reprezentanţii PD-L au venit cu pretenţia ca şi aceste posturi să se împartă „frăţeşte”. Mircia Gutău a propus PSD-ului să accepte să-şi impună oameni în jumătate dintre unităţile de învăţământ din municipiu, iar, în schimb, PD-L să beneficieze de acelaşi drept în judeţ. Cîlea nu a fost de acord cu această idee, considerând că din moment ce PSD a câştigat Inspectoratul Şcolar nu are de ce să cedeze 50 la sută din ceea ce reprezintă de fapt această instituţie. În replică, PD-L a ameninţat voalat că rupe alianţa cu PSD în Consiliul Judeţean, luându-i în barca sa pe liberali. De altfel, mulţi dintre actualii directori au rămas de pe vremea guvernării PNL. Camelia Coroiu, inspectorul general al IŞJ Vâlcea, ne-a precizat că mulţi dintre cei care îşi dau cu părerea în legătură cu acest subiect nu par să aibă idee despre ce este vorba.

Zeci de procese cu directorii demişi politic de liberali

„Nu ştiu ce doresc unii oameni politici, dar ei trebuie să cunoască faptul că directorii de şcoli care şi-au câştigat posturile prin concurs nu pot fi schimbaţi aiurea. Trebuie evaluaţi şi numai dacă există motive temeinice de înlocuire se procedează astfel. Regula e simplă: ministerul ne evaluează pe noi, inspectorii generali îi evaluează pe directori, iar aceştia pe profesori. Ca o completare, dacă vreţi, evaluările se fac chiar în această perioadă, în iulie-august. În fişele de evaluare, sunt cuprinse rubrici cum ar fi managementul şi performanţele în unităţile de învăţământ. Normal că cine nu şi-a luat rolul în serios va fi schimbat, dar am informaţii că nu sunt multe cazuri. Aşadar, părerea mea este că sunt slabe şansele ca foarte mulţi dintre actualii directori să fie demişi. Mulţi au ajuns în funcţii prin concurs şi nu ai cum să-i dai jos dacă şi-au făcut treaba, nu au abateri, în interior nu sunt sesizări, reclamaţii împotriva lor, ori nu au depăşit măsura în relaţia cu părinţii, elevii sau cu colegii lor. În plus, eu nu am de gând să procedez ca cei dinaintea mea. Am preluat de la fosta conducere a instituţiei o mulţime de procese. Directorii schimbaţi pe criterii politice de către liberali au cerut în instanţă să li se facă dreptate, pentru că demiterea lor nu s-a făcut ţinându-se cont de legislaţie. Sunt şi acum în derulare câteva zeci de procese, aşa că, după părerea mea, Inspectoratul Şcolar nu are nevoie de altele în plus. Mi-am propus să nu mă abat de la lege şi mă voi ţine de cuvânt! Cred, în concluzie, că multe schimbări vor fi la nivelul funcţiilor de adjuncţi, care sunt numiţi pe perioadă determinată. Sigur, e altă poveste dacă un director îşi dă demisia. Şi eu am fost director de şcoală, iar atunci când liberalii au venit la putere, am înţeles imediat că trebuie să-mi dau demisia, lucru pe care l-am şi făcut. Dar atunci se foloseau nişte practici cu care noi nu suntem de acord şi nu le vom împrumuta, aşa că le recomand tuturor să nu ne privească, ştiu eu, ca pe nişte călăi”, a explicat inspectorul general Camelia Coroiu.
Eduard Dulăcioiu

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button