Politica

Jurcan crede că puterea se împarte

• fostul preşedinte al PD-L Vâlcea crede că scorul de peste 40% pe care şi-l doreşte Gutău este foarte greu de obţinut

• Domnule senator, săptămâna trecută aţi susţinut examenul de doctorat. Cum a decurs întâlnirea cu profesorii universitari?
Tema lucrării mele de doctorat este reprezentată de reprofesionalizarea forţei de muncă în judeţul Vâlcea în condiţiile tranziţiei spre economia de piaţă. Împreună cu profesorul meu coordonator Toma Roman de la Academia de Studii Economice Bucureşti, am încercat să identificăm tendinţele forţei de muncă din judeţul Vâlcea şi necesitatea căilor de reprofesionalizare.

Faptul că cei cinci membri ai comisiei mi-au dat calificativul „foarte bine” înseamnă că mi-am făcut bine treaba. Am avut emoţii foarte mari în noaptea de dinaintea examenului. Nu am putut dormi şi lucrul acesta m-a uimit; uitasem cum este la examene.

• A venit cumva acest doctorat ca o compensare, ţinând cont de faptul că aţi amintit de pierderea preşedinţiei organizaţiei judeţene a PD-L?
Nu este o compensare. Lucrarea de doctorat am început-o anul trecut, când eram preşedinte. Se întâmpla oricum, aş fi susţinut oricum lucrarea.

• V-a deranjat schimbarea din funcţie şi înlocuirea dumneavoastră cu Mircia Gutău?
Vă spun sincer că nu. Oarecum, mă aşteptam să se întâmple acest lucru. Nu m-am supărat pentru că s-a ajuns la această concluzie în urma unor discuţii colegiale, principiale. Am acceptat şi eu această schimbare şi vă spun sincer că un nou suflu dat organizaţiei înaintea alegerilor prezidenţiale, era necesar. Dacă partidul va ieşi bine din această competiţie, şi eu, implicit, voi ieşi bine. După cum se ştie, cu excepţia alegerilor locale, organizaţia s-a clasat la ultimele scrutinuri electorale pe locurile 28-30. Asta a arătat că, practic, nu se putea mai mult. Ceva trebuia făcut mai mult.

• Ce v-a lipsit ca să faceţi mai mult?
Poate fermitatea, poate că… Eu sunt un tip, prin construcţia mea, constructiv. Nu-mi place să caut vina în curtea altcuiva, chiar dacă lucrurile chiar aşa stau. Aşa s-a spus când am candidat la Consiliul Judeţean şi au existat voci că am pierdut alegerile din cauza unui coleg, al cărui nume nu-l spun.

• Ce are Mircia Gutău în plus faţă de Dorel Jurcan?
Probabil că el are ce nu am avut eu, adică chestiunea asta de a sancţiona, de a tăia în carne vie, ca să-l cităm pe el. Eu nu am făcut chestia asta niciodată, nici măcar în firmele mele, în condiţiile în care relaţiile sunt cu totul altfel. Acei oameni sunt plătiţi de tine şi ai alte argumente. În politică nu poţi să foloseşti, din punctul meu de vedere, astfel de argumente. Desigur, nu poţi lăsa nici lucrurile să treneze cum, poate, le-am lăsat eu. Eu am încercat mereu să asigur un echilibru şi să găsesc, acolo unde rezultatele au fost proaste, variante pe cei care au răspuns de acele zone.

• Vă pare rău că nu aţi fost altfel?
Nu. Dacă aş mai rămas, nu cred că aş fi schimbat acest mod de lucru, pentru că asta este construcţia mea.

• Sunteţi de acord cu sintagma asta: „Nu împart puterea cu nimeni; puterea nu se împarte”?
Nu, nu cred că este o poziţie corectă de lider. Chestiunea asta trebuie să vină de la sine, nu trebuie să o defineşti sau să te pronunţi în felul acesta. De ce? Pentru că suntem într-un stat democratic şi, în mod normal, orice decizie pe care o ia un preşedinte trebuie să fie luată într-un mod transparent, cel puţin la nivelul conducerii partidului – şi când spun conducere nu mă refer neapărat la primii doi-trei, ci la întreg Birou Permanent Judeţean. Numai în situaţii de forţă poţi face altfel… Eu, în perioada de 12 ani de zile cât am fost preşedinte, am fost obligat, în câteva rânduri, să iau decizii uniletarale. Dacă nu luam o decizie într-un anumit moment, partidul pierdea. Informam telefonic câţiva apropiaţi din partid şi îi anunţam că trebuie să iau o anumită decizie.

• Mircia Gutău v-a anunţat deja că nu împarte puterea cu nimeni.
E un mod de a privi lucrurile. S-ar putea ca această formulă să fie câştigătoare. Este liber să aleagă calea pe care şi-o doreşte. Eu aş vrea ca rezultatele să fie mai bune şi bine ar fi ca Vâlcea să fie o organizaţie care să tragă partidul în sus.

• Ce responsabilităţi aveţi ca primvicepreşedinte?
Voi fi constructiv la fiecare şedinţă, îmi voi spune punctul de vedere, mă voi duce oriunde mă va trimite partidul, în Parlament voi promova interesele judeţului şi ale partidului.

• Credeţi că PD-L Vâlcea va scoate peste 40%, aşa cum noua conducere s-a angajat în faţa Biroului Permanent Naţional? Credeţi că e posibil acest salt, de la 25 la peste 40%?
Realist este posibil, dar foarte greu. Şi când am fost eu preşedinte, aveam acelaşi obiectiv, dar iată că nu am depăşit 25-26%. Diferenţa de 14-15 procente nu cred că merge pusă pe nemuncă, pentru că s-a muncit. Eu vă spun că s-a muncit dumnezeieşte. Poate merge pusă pe faptul că nu toată lumea a muncit, nu toată lumea a tras şi este o caracteristică nu numai a noastră. Oamenii trag doar atunci când este în joc pielea lor: la locale. La acest gen de alegeri, am fost mereu deasupra liniei de mijloc. Când am intrat în luptă pentru un interes general, fie că a fost naţional sau european, rezultatele ne-au dus în fundul clasamentului.
Octavian HERŢA

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button