Liga IV

Ghecon, regina fotbalului judeţean

OBIECTIV ÎNDEPLINIT / Formaţia antrenată de Emil Popescu s-a impus în finala campionatului, obţinând astfel dreptul de a merge la meciul de baraj pentru Liga a III-a

Neîncăpătoare tribuna de la Fîrtăţeşti, sâmbătă, 30 mai. Simplii spectatori sau susţinători ai vreuneia dintre protagonistele ultimului meci al sezonului, au venit să urmărească cea mai importantă întâlnire a campionatului, finala pentru Liga a III-a, făcând abstracţie de vremea câinoasă care a încercat să strice spectacolul aşteptat. A plouat în continuu, însă asta nu a împiedicat nici echipele, şi nici pe cei prezenţi să creeze o atmosferă mai frumoasă decât oricând, cu greu întâlnită vreodată la un meci de Liga a IV-a.

Ar fi fost poate ideal dacă AJF-ul s-ar fi gândit ca la finalul întâlnirii să înmâneze medaliile echipei campioane şi o diplomă de merit pentru formaţia de pe locul 2. A programat, probabil, o astfel de ceremonie de premiere cu ocazia desfăşurării finalei Cupei României, însă în condiţiile în care Dinamo ar fi câştigat campionatul, festivitatea de miercuri n-ar mai fi avut acelaşi efect asupra „alb-roşiilor”, care nu mai sunt angrenaţi în această competiţie. Până la urmă, însă, a câştigat Ghecon, care aşteaptă să primească miercuri, 3 iunie, două trofee. Pe unul l-a obţinut deja în urma unei partide dificile, care şi-a stabilit deznodământul cu aproximativ 7 minute înainte de încheierea timpului regulamentar de joc. Până atunci, Dinamo a reuşit să menţină suspansul, contribuind la asigurarea unei partide plăcută vederii, care s-a ridicat la statutul de derby. E adevărat, însă, că au existat şi toate „ingredientele” pentru ca meciul să se ridice la nivelul unei adevărate finale. Miză uriaşă (încoronarea ca regină a fotbalului judeţean, plus un loc la barajul de promovare în Liga a III-a), bani pentru câştigători (din partea sponsorilor), imagine, palmares, oportunitate pentru jucători de a se remarca. Astfel, era greu de crezut că putea lipsi ambiţia la o asemenea partidă. În plus, în cazul Gheconului nu mai putea fi acum de actualitate ideea că jucătorii ar încerca să-l discrediteze pe antrenor prin jocul slab, pentru că dacă s-ar fi aplicat această speţă, Şorega şi compania ar fi pierdut totul, ar fi fost acuzaţi din toate părţile, ar fi trebuit să se gândească la un nou început, să rămână la acelaşi nivel, să nu depăşească graniţele Ligii a IV-a. Aşadar, au abordat jocul cu ambiţie, la fel ca şi Dinamo, de altfel. Iar în cazul „alb-roşiilor”, ambiţia a fost cu atât mai mare cu cât pe parcursul campionatului au fost luaţi mai puţin în seamă, Dinamo fiind considerată o echipă incapabilă să ducă războiul până la final. Fără antrenamente, fără bani prea mulţi, fără jucători cu nume, formaţia lui Laurenţiu Mustăţea a reuşit, însă, să ducă acest campionat până în ultima etapă şi cu mai multă şansă putea câştiga chiar trofeul.

Cruceru, „îngerul păzitor” al porţii gazdelor

„Câinii” au fost, însă, ocoliţi de noroc la ultimul meci. Altfel ar fi fost poate soarta partidei dacă ar fi reuşit să înscrie primii, în urma celor câteva mari ocazii pe care le-au avut în debutul partidei. Olaru, Buga, Bodescu sau Tîrş, apoi şi Ninciuleanu cu un şut ce a şters chiar bara, n-au reuşit, însă, să-l învingă pe bravul portar al Gheconului, care-a prins o zi de senzaţie. Revenit după o accidentare, Cruceru, aflat pentru a doua oară în postura de a juca barajul pentru Liga a III-a (după experienţa de la Cozia Călimăneşti), şi-a condus echipa spre victorie. A reuşit să se opună golului, iar apoi presiunea i-a fost luată de pe umeri de Şorega. Atacantul Gheconului a deschis scorul în minutul 11 al întâlnirii, smulgând lacrimi de bucurie în tabăra gazdelor şi de tristeţe în cea oaspete. „Câinii” au solicitat off-side la pătrunderea lui Şorega, însă asistentul Păunescu a lăsat jocul să continue, faza încheindu-se cu gol. Unii cu golurile, alţii cu ratările. Cam aşa a stat situaţia în debutul meciului. La 1-0, jocul s-a echilibrat, dar tot oaspeţii au avut situaţii mai bune de a marca. În cele din urmă, în chiar ultimul minut al primei reprize, Văcaru a readus speranţa dinamoviştilor, după o centrare ce l-a găsit la 5 metri de poarta adversă. A împins balonul cu capul spre colţul scurt, astfel restabilind egalitatea:1-1.

Meciul s-a încheiat în minutul 82

Golul le-a dat încredere „alb-roşiilor”, care-au început repriza secundă încrezători că vor putea întoarce rezultatul. Unica opţiune pentru ei era victoria, aşa că lupta nu se încheiase încă. Au forţat, au fost aproape de a prelua avantajul, dar Văcaru şi Olaru s-au încurcat reciproc în faţa porţii adverse. Până la urmă tot gazdele au trecut la timonă. În minutul 53, acelaşi Şorega, aceeaşi fază la limita off-side-ului ca la prima reuşită, bară şi gol. Din nou proteste, în urma cărora Buga s-a ales şi cu un „galben”. Astfel, Dinamo a fost nevoită să alerge din nou după egalare. A făcut, însă, o mutare inspirată, contând pe serviciile lui Nicolae („Moleşeală”), care-a trimis câteva centrări bune în careul advers, în urma uneia dintre acestea, în minutul 58, „câinii” reuşind egalarea. Buga a înscris pentru 2-2, reducând la tăcere galeria Gheconului. Apoi diferenţa s-a făcut la mijlocul terenului. S-a evidenţiat Roşoagă, jucătorul liderului fiind răsplătit pentru evoluţia în general constant bună de pe parcursul acestui campionat în minutul 27 al reprizei secunde, atunci când a marcat golul de 3-2, cel al victoriei Gheconului, în urma unei lovituri libere ce a prins vinclul porţii lui Armeanu. În continuare s-au înteţit clinciurile, au fost destul de multe întreruperi, jandarmii au avut şi ei de lucru pentru a linişti tribunele, meciul încheindu-se până la urmă în minutul 82. Băluţă a acuzat o lovire cu pumnul în figură, din partea lui Şorega, în timp ce jocul se mutase deja departe de careul oaspeţilor. Până la urmă jocul a fost oprit, după ce oaspeţii îl încercuiseră pe Şorega. Buga s-a contrat cu atacantul gazdelor, în urmă acestor clinciuri fiind sancţionaţi cu „galben” atât jucătorul lui Dinamo, cât şi Şorega. Ambii mai fuseseră sancţionaţi, astfel că s-au ales cu cartonaşul roşu. Oaspeţii au fost nemulţumiţi de faptul că Şorega nu a primit direct cartonaşul roşu pentru lovire, faptă ce i-ar fi atras suspendarea pentru meciul de baraj. Cu două „galbene”, însă, lui Şorega i se poate achita cauţiunea pentru a juca barajul. Dinamoviştii au fost nemulţumiţi şi de alte decizii ale arbitrilor, fiind de părere că Roşoagă ar fi trebuit şi el eliminat mai devreme, pentru alte abateri ce puteau fi sancţionate cu cartonaşul galben. Toate acestea s-au adunat, iar Laurenţiu Mustăţea, preşedintele de la Dinamo, a hotărât să aplice varianta pe care şi-o propusese înainte de meci. A sunat retragerea de pe teren, astfel declanşând mai devreme bucuria în tabăra gazdelor. Ghecon a câştigat cu 3-2 derby-ul campionatului, însă, datorită situaţiei create, jocul va fi omologat probabil cu scorul de 3-0 în favoarea formaţiei lui Emil Popescu, care astfel va ajunge la barajul pentru promovarea în Liga a III-a.
Au evoluat echipele:
Ghecon Lăpuşata: Cruceru – Drăguşin, Popescu, Băiţa, Mocioacă, Roşoagă, Nistor, Ioniţă, Stoican, Şorega, Ciortan.
Dinamo Rm. Vâlcea: Armeanu – Moldoveanu, Băluţă, Pătularu, Mustaţă, Târş, Văcaru, Ninciuleanu, Buga, Bodescu, Olaru. A mai jucat Nicolae.
Au arbitrat: Cătălin Buşi – la centru, ajutat la cele două linii de asistenţii Bogdan Medrea şi Florin Păunescu. Rezervă: Mihai Ghinea. Observator: Ion Costache.

Emil Popescu mai stă doar două meciuri pe banca liderului

Antrenorul Gheconului, Emil Popescu, a încheiat meciul în lacrimi. Emoţiile câştigării campionatului l-au copleşit pe tehnicianul fruntaşei clasamentului Ligii a IV-a, sentimentele fiindu-i răvăşite şi de gestul jucătorilor care, după terminarea partidei, au ţinut să-i mulţumească într-un mod special lui Emil Popescu pentru tot efortul depus pe parcursul acestui sezon. Antrenorul Popescu a intrat în hora bucuriei, ulterior fiind purtat pe braţe şi „aruncat în aer” de Ciortan şi colegii săi. A rămas apoi câteva minute bune pe teren, timp în care ne-a împărtăşit şi câteva din impresiile ce i-au fost lăsate de finala campionatului.
„Sunt dezamăgit de atitudinea celor de la Dinamo. N-am înţeles ce-au vrut să demonstreze prin acest gest, de a se retrage de pe teren cu câteva minute înainte de final. Probabil au vrut doar să păteze munca acestor copii. Nu vreau, însă, să spun mai mult despre echipa oaspete, care, de altfel, nu ne-a surprins cu nimic în acest meci. Campionatul ar fi trebuit, totuşi, încheiat mai devreme. Dar dacă se întâmpla astfel, alimentam criticile la adresa noastră. Celor care-au lansat, însă, tot felul de zvonuri despre noi, le spun doar că dacă lucrurile ar fi stat aşa cum se presupune, n-am mai fi ajuns până în ultima etapă. Campionatul s-ar fi încheiat de mult”, a precizat Popescu. Totodată, acesta a ţinut să aducă mulţumiri jucătorilor săi: „Acum nu mai contează nimic. Importantă e victoria şi pentru acest lucru vreau să le mulţumesc jucătorilor meci. S-au dăruit în acest meci mai mult decât de obicei şi au avut puterea de a se mobiliza. Vă mulţumesc, de asemenea, şi vouă, celor de la Arena, pentru că aţi fost tot timpul aproape de fotbalul judeţean, aţi reflectat în paginile ziarului în mod obiectiv atât lucrurile bune despre această echipă, cât şi pe cele mai puţin bune”, a mai spus Emil Popescu. Nu în ultimul rând, tehnicianul de la Ghecon a mai făcut precizarea că va renunţa la echipă după meciul de baraj. „Mi-am dorit o relaţie de prietenie cu jucătorii mei. Am încercat să creez un climat favorabil la echipă, însă nu ştiu în ce măsură am reuşit să realizez ce mi-am propus. Oricum, s-a acumulat foarte mult stres, aşa că nu m-am răzgândit în privinţa renunţării la echipă după disputarea meciului de baraj. Nu mai continui la Ghecon, indiferent de ce se întâmplă la baraj”.

 Stagiu de pregătire înainte de baraj pentru campioană

Dacă Dinamo a susţinut un cantonament înaintea finalei campionatului, Ghecon şi-a propus să efectueze un stagiu de pregătire în perioada următoare. După meciul de Cupa României, Roşoagă şi compania vor continua să se antreneze, iar cu câteva zile înaintea meciului de baraj, preconizat a se desfăşura pe 17 iunie, Ghecon va intra în cantonament. „Nu vom avea pauză până la baraj. Vom merge şi într-un cantonament, însă nu au fost puse la punct detaliile. Probabil se va desfăşura în apropiere de Horezu, acolo unde există şi un teren bun pe care ne putem antrena”, ne-a spus Emil Popescu.

Mustăţea a expus motivele pentru care Dinamo s-a retras de pe teren

„Roşoagă trebuia eliminat, Ioniţă la fel. Ambii ar fi trebuit să primească al doilea cartonaş galben. Iar Şorega a primit al doilea galben pentru lovire cu pumnul. Nu cred că acesta e regulamentul. Apoi, la primul gol al gazdelor, nu mă poate păcăli nimeni că nu a fost off-side. Faza s-a petrecut pe partea băncii de rezervă şi am văzut că Şorega a venit din off-side şi a primit mingea. Dar eram convins că nu vom putea câştiga niciodată acest meci. Şi dacă am fi condus cu 1-0 sau 2-1, tot se întâmpla ceva şi se schimba soarta partidei. Pentru că atunci când joc cu Ghecon, trebuie să mă feresc de soare, de vânt, de ploaie, de orice, pentru că e o echipă periculoasă. Nu putea să piardă Gheconul niciodată acest meci. Pentru că s-au investit foarte mulţi bani acolo şi dacă pierdea, se desfiinţa”, este de părere sponsorul echipei Dinamo, Laurenţiu Mustăţea.
„Acum nu zic că din cauza lui Buşi am pierdut eu meciul, dar Cătălin are greşelile lui, pe care aş fi vrut să şi le asume. Probabil că nu se va întâmpla, însă, niciodată, asta!”, crede sponsorul dinamovist. Totodată, acesta a mai precizat: „De 100 de ori dacă aş fi în situaţia de azi (n.r. sâmbătă, 30 mai), de 100 de ori aş retrage echipa de pe teren, pentru că nu sunt prostul nimănui. Dacă jucam cu orice altă echipă din campionat în afară de Ghecon, nu aş fi retras echipa de pe teren. Însă am vrut să protestez pentru tot ceea ce înseamnă Gheconul, pentru tot ce s-a întâmplat până acum, pentru că e o echipă creată artificial, fără identitate. Eu nu mă bat cu pumnii în piept că jucătorii mei sunt cei mai buni, recunosc că nu am echipă de baraj, dar nici Gheconul nu are! Eu nu am dorit decât să fiu lăsat să-mi joc şansa pe care o aveam”. „Rămân la părerea că Buşi e un arbitru bun, dar cred că a picat la mijloc”, a concluzionat Mustăţea.

„Câinii”, cantonaţi înainte de joc

Pentru a fi convins că nu vor apărea alţi factori care să perturbe liniştea echipei sale, Laurenţiu Mustăţea a decis să-şi bage jucătorii în cantonament înaintea finalei campionatului. Vineri seara, „câinii” s-a adunat în „haită” la motel Capela, au uitat de familie şi de tot, au predat telefoanele, au mâncat, au vizionat meciul Steaua – Craiova împreună, iar apoi s-au odihnit pentru a putea fi apţi de joc sâmbătă. În plus, pe lângă cantonament, pentru acest joc au beneficiat şi de un echipament nou de joc, copia fidelă a celui purtat de Juventus Torino, în culorile alb-negru, care nu le-a purtat însă noroc.

Doar câţiva jucători rămân netransferabili

După încheierea campionatului, preşedintele echipei Dinamo, Laurenţiu Mustăţea, a ţinut să menţioneze că echipa sa va continua să existe, însă nu este exclus să apară unele schimbări pe parcursul pauzei competiţionale. Îşi doreşte să construiască o formaţie tânără, care să crească în valoare în jurul câtorva jucători care au acumulat experienţă la nivelul Ligii a IV-a. Dar cu un buget mai mic, pe măsura posibilităţilor. „Din sezonul viitor ne vom baza probabil mai mult pe jucătorii tineri. Nu vreau să-mi fac din nou planuri, să mă gândesc la promovare, pentru că nu-mi place să fiu un pierzător. Se va mai găsi probabil şi anul viitor o echipă ca Ghecon care să vrea să promoveze şi noi tot aici vom rămâne. Cozia, CSM Drăgăşani sau mai ştiu eu ce echipă va apărea şi va avea posibilităţi mai mari decât noi. Eu o să încerc să stau mai departe de fotbal. Am acumulat prea mult stres şi am constatat că nu se merită. Eventual, o să apelez şi la serviciile unui antrenor care să se ocupe de echipă”, a spus Mustăţea. Totodată, „Borcea de Vâlcea” ne-a mai informat că din întreg lotul dinamovist, doar câţiva jucători sunt netransferabili. Este vorba despre Armeanu, Văcaru, Buga, Ninciuleanu, Olaru, Floarea şi Vlăsceanu. Restul, „e treaba lor ce vor face în continuare”. „Dacă nu vor mai dori să continue cu Dinamo, şi îşi vor găsi alte angajamente, mai avantajoase pentru ei, eu nu mă voi opune transferurilor”, a mai menţionat preşedintele „alb-roşilor”.

Duelul galeriilor, asemănător cu cel din „iarbă”

Finala Ligii a IV-a s-a ridicat la nivelul aşteptărilor şi datorită faptului că cele două formaţii au avut susţinere din tribună. Torţe, confetti, bannere, mesaje cu tentă, trivialităţi, ca la un derby din Liga I. Toate acestea au avut rolul de a dezmorţi atmosferă sumbră de dinaintea partidei, contribuind din plin la atractivitatea meciului. Păcat, totuşi, că, spre deosebire de Dinamo, care a contat pe sprijinul suporterilor meci de meci în acest campionat, Ghecon a avut galerie doar în ultima etapă. E greu, însă, de crezut, că „ultraşii” din galeria liderului, de fel din Laloşu şi Tg. Jiu, vor mai însoţi echipa, precum nişte fani adevăraţi, şi la meciurile care vor mai urma pentru Ghecon. A fost, totuşi, o surpriză frumoasă pregătită de formaţia din Lăpuşata, care a făcut ca meciul dintre Ghecon şi Dinamo să se asemene, cel puţin din punctul de vedere al galeriilor, cu Universitatea Craiova – Dinamo Bucureşti, cu atât mai mult cu cât galeria formaţiei lui Emil Popescu a adoptat culorile „juveţilor”, alb şi albastru. Cu voie sau fără voie, „tifosii” Gheconului au îmbinat însă culorile. O iubire alb-albastră, combinată cu alb-roşu, dar doar pentru a putea face şi puţină campanie electorală. Până la urmă, însă, cei atraşi de alb-roşu şi albastru au triumfat, iar „echipa lu’ deputatu’, a câştigat campionatul”.
Simona SIMA
Lucian CORNECI

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button